Κρήτη

Αγωνιούν αγρότες & κτηνοτρόφοι: «Βολεύει να μην έχουμε “φωνή”» - Ποιες οι επιπτώσεις του κορωνοϊού

Ο παλαίμαχος συνδικαλιστής Στάθης Φραγκιαδάκης απευθύνει κάλεσμα στους υφιστάμενους αγροτοσυνδικαλιστές να οργανωθούν

«Καμία παραπέρα αδράνεια στη συνδικαλιστική διεκδίκηση για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους», λέει με αγανάκτηση στη “Νέα Κρήτη” ο παλαίμαχος αγροτοσυνδικαλιστής και σημερινός αντιπρόσωπος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου στην “Ελαιουργική”, Στάθης Φραγκιαδάκης, ο οποίος και απευθύνει μέσω της εφημερίδας μας κάλεσμα για κοινή συστράτευση επαναδραστηριοποίησης του αγροτικού κινήματος στο νησί μας.

«Μια χαρά βολεύει όχι μόνο τη σημερινή αλλά και τις προηγούμενες κυβερνήσεις η κατάσταση αυτή», όπως χαρακτηριστικά τονίζει, υπενθυμίζοντας ότι από το 1992 έως και το 2004, που εκλεγόταν στις θέσεις του γενικού γραμματέα και του ταμία στην πάλαι ποτέ Γενική Συνομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδος, θυμάται κατακτήσεις που πάντοτε υπήρχαν λόγω της “φωνής” που είχαν οι άνθρωποι της υπαίθρου, απέναντι στην εκάστοτε εξουσία και την πολιτική των Βρυξελλών!

Ο Στάθης Φραγκιαδάκης χαρακτηρίζει με θετικό τρόπο το γεγονός ότι τουλάχιστον υπάρχουν σήμερα κάποιες συνδικαλιστικές οργανώσεις αγροτών, όπως είναι η Οργάνωση Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, αλλά και οι σύλλογοι-μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, όπως ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων, ο Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Ηρακλείου, οι σύλλογοι στο Ρέθυμνο και τα Χανιά. Και φυσικά μόνο θετικά βλέπει ο Στάθης Φραγκιαδάκης συλλόγους σε περιοχές με δυναμικές καλλιέργειες, όπως είναι ο Αγροτικός Σύλλογος του Τυμπακίου. Έτσι, λοιπόν, ο ίδιος μέσα από την πολυετή εμπειρία του πρώτα σε αυτά τα αγροτικά στελέχη απευθύνεται, ώστε να υπάρξει άμεσα κοινή συστράτευση.

«Εάν, λοιπόν, είχαμε ένα συνδικαλιστικό κίνημα όπως ήταν πριν από τον νόμο Σκανδαλίδη, θα διεκδικούσαμε σήμερα κονδύλια για τους αγρότες που σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν πληγεί πάρα πολύ σοβαρά. Και δείτε σήμερα τι συμβαίνει: Με τον κορωνοϊό, δεν έχει ληφθεί ουσιαστικά κανένα μέτρο για τους παραγωγούς. Ο υπουργός μοιράζει κάθε μέρα εκατομμύρια με τα λόγια... Αλλά ουσιαστικά πρόκειται για αέρα κοπανιστό. Να λοιπόν γιατί χρειάζεται ένα ισχυρό συνδικαλιστικό κίνημα από κάτω», σύμφωνα με τον Στάθη Φραγκιαδάκη.

Οι πληγές του κορωνοϊού

«Οι αγρότες δεν έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό; Μπορεί να μην έχουν πληγεί άμεσα γιατί μπορούσαν και καλλιεργούσαν, αλλά είναι χρεωμένοι στους προμηθευτές των γεωργικών εφοδίων και την ίδια ώρα τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο τα προϊόντα έχουν πέσει ένα 30% τουλάχιστον. Και αυτό δεν ισχύει μόνο στα βιομηχανικά προϊόντα. Ισχύει και στα αγροτικά», τονίζει στην εφημερίδα μας ο Στάθης Φραγκιαδάκης.

Η “ομηρία” των οργανώσεων

Την ίδια ώρα, τόσο στον νομό Ηρακλείου όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο, οργανώσεις όπως η ΟΑΣΝΗ και πολλές αντίστοιχες βρίσκονται σε μια ιδιότυπη “ομηρία”. Σύμφωνα με τον Στάθη Φραγκιαδάκη, «παλιοί συνδικαλιστές, χωρίς να φταίνε γι’ αυτό, έχουν βρεθεί καταχρεωμένοι με υπέρογκα ποσά τα οποία δεν μπορούν να πληρώσουν, όπως για παράδειγμα απλήρωτες αμοιβές προς υπαλλήλους. Τι θα γίνει με τους ανθρώπους αυτούς; Κάποιοι που μπορεί να έχουν ευθύνες ας τις αναλάβουν. Αλλά οι υπόλοιποι δεν μπορεί να είναι μια ζωή σε “ομηρία”», λέει χαρακτηριστικά ο παλαίμαχος συνδικαλιστής.

«Υπήρχαν για την πρώην ΓΕΣΑΣΕ 900.000 ευρώ, που είναι ψηφισμένα, είναι “στον αέρα” και δεν ξέρει κανείς πού είναι τα χρήματα αυτά. Αυτά τα χρήματα το κράτος δεν μπορεί να τα διαγράψει. Δεν τα δίνουν στη ΓΕΣΑΣΕ γιατί δεν υπάρχει εκλεγμένη διοίκηση. Ενώ στην παλιά ΠΑΣΕΓΕΣ έδωσαν 2,5 εκατομμύρια ευρώ και κάλυψε τέτοιες υποχρεώσεις»...

Ο Στάθης Φραγκιαδάκης δηλώνει ότι μπορεί η κυβέρνηση να προχωρήσει στη διάθεση μέρους των χρημάτων αυτών για να κλείσουν παλιές πληγές και στη συνέχεια το υπόλοιπο ποσό να αποταμιευτεί σε έναν λογαριασμό που θα ανήκει στις νέες συνδικαλιστές οργανώσεις, που θα πρέπει να αποκτήσουν επιτέλους συγκεκριμένη νομική μορφή και να αρχίσουν να λειτουργούν. 

«Εγώ θεωρώ ότι θα ήταν στη σωστή κατεύθυνση μία Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων σε επίπεδο Κρήτης. Και τα μέλη της να είναι αγροτικοί σύλλογοι σε επίπεδο δήμων», λέει χαρακτηριστικά.

ΟΑΣΝΗ

Μεγάλη ιστορία στους αγώνες...

Και όλα αυτά σε ένα νομό με μεγάλη ιστορία... Να υπενθυμίσουμε ότι η ΟΑΣΝΗ ιδρύθηκε το 1977, όταν ο γνωστός γεωπόνος Βαγγέλης Βαρδάκης και ο μέχρι πρόσφατα εκλεγμένος συνεταιριστής Μιχάλης Βουμβουλάκης πρωτοστατούσαν στην ίδρυσή της. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι και το τέλος του 1990, με πρόεδρο τον Ναπολέοντα Λουκαδάκη, οι συνδικαλιστές έβαζαν από την τσέπη τους τα έξοδα της μετακίνησης και της δραστηριότητάς τους.

Πρώτος πρόεδρός της ήταν ο Μιχάλης Βουμβουλάκης και το πρώτο κτήριο στο οποίο στεγαζόταν ήταν στην πλατεία των Λιονταριών. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 αναλαμβάνει την προεδρία ο αείμνηστος Σαμαρειτάκης, πρώτος θείος του αείμνηστου Στέλιου Σαμαρειτάκη από τον Άγιο Σίλα. Η προεδρία της ΟΑΣΝΗ περνάει στη συνέχεια στον Γιώργο Ασκοξυλάκη, οπότε και γίνεται η μετεγκατάσταση των γραφείων της στο κτήριο της ΕΑΣΗ στη λεωφόρο 62 Μαρτύρων, με τότε πρόεδρο της Ένωσης τον Γιάννη Πιτσιδιανό το 1983.

Ο Γιώργος Ασκοξυλάκης παραδίδει την προεδρία στον Ναπολέοντα Λουκαδάκη το 1989 και στις αρχές της δεκαετίας του ’90 νέος πρόεδρος εκλέγεται ο Αριστείδης Σχοιναράκης. Από τότε και μετά, πρόεδροι της ΟΑΣΝΗ εκλέγονται ο Στάθης Φραγκιαδάκης, ο Λάμπρος Περβολαράκης, ο Θανάσης Καλύβας, ο αείμνηστος Μιχάλης Καλλέργης, ο Θωμάς Παυλάκης, ο Γιώργος Σκλάβος, ο Ζαχαρίας Σπυριδάκης και ο Γιώργος Τζωρτζάκης.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια