«Έμφραγμα» στην αγορά - Αγώνας για να γλιτώσουν τα λουκέτα

Κρήτη
«Έμφραγμα» στην αγορά - Αγώνας για να γλιτώσουν τα λουκέτα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποσά λουκέτα μπήκαν σε επιχειρήσεις του νησιού και ποιες είδαν αύξηση στα κέρδη τους

Η πανδημία μετά την καραντίνα φαίνεται να μην αλλάζει αρκετά τον χάρτη της επιχειρηματικότητας στην μεγαλύτερη αγορά της Κρήτης, αυτή του Ηρακλείου.

Ωστόσο η προσεκτική μελέτη των αριθμών από την καραντίνα και μετά, μπορεί να οδηγήσει στα πρώτα συμπεράσματα με την πανδημία μάλλον να λαβώνει αρκετά τις αγορές του νησιού.

Στην διάρκεια της εκπομπής «Ώρα Αιχμής» στην ΚΡΗΤΗ TV, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Ηρακλείου παρουσίασε τον χάρτη των λουκέτων από τον Μάρτιο του 2020 (περίοδο καραντίνας) μέχρι και τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε.

Συνολικά την περίοδο αυτή στο Ηράκλειο έχουμε 569 εγγραφές (έναρξη εργασίας σε επιχειρήσεις) και 282 διαγραφές (λουκέτα).

Ο αντίστοιχος αριθμός το ίδιο διάστημα το 2019 είναι 713 εγγραφές και 556 διαγραφές. Ενώ λοιπόν οι αριθμοί την περίοδο από το Μάρτιο μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2020 είναι σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, σύμφωνα με τον πρόεδρο του επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανόλη Αλιφιεράκη, υπάρχει συγκεκριμένη εξήγηση που σίγουρα δεν ενισχύει θετικά την εικόνα της αγοράς που παλεύει για την επιβίωση της την πρωτόγνωρη αυτή περίοδο της πανδημίας.

Με απλά λόγια πολλές επιχειρήσεις κρατούνται ανοιχτές με νύχια και με δόντια στην προσπάθεια τους να ενισχυθούν από την επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης, με την ευχή να τα καταφέρουν να γλυτώσουν το οριστικό λουκέτο.

Μάλιστα όπως τόνισε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Ηρακλείου Μάνολης Αλιφιεράκης μιλώντας στην «Ώρα Αιχμής» αυτή η επιδοματική πολιτική ορθά δίνει ένα επιπλέον κίνητρο για την επιβίωση πολλών επιχειρήσεων με την εικόνα στις εγγραφές του επιμελητηρίου να ήταν πολύ αυξητική αν δεν υπήρχαν αυτά τα μέτρα στήριξης.

Ωστόσο σίγουρα σύμφωνα με τον κ. Αλιφιεράκη οι πληγές που αφήνει στην αγορά η πανδημία είναι τεράστιες με την ανάκαμψη μάλλον να απαιτεί πολύ χρόνο αλλά και επιπλέον μέτρα στήριξης.

Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Ηρακλείου χαρακτήρισε πολύ δύσκολη την εικόνα στην τοπική οικονομία ενώ αναφέρθηκε και στην αναπροσαρμογή πολλών επιχειρήσεων στα δεδομένα της πανδημίας με τις επιχειρήσεις απολύμανσης, αυτές που διαθέτουν αντισηπτικά αλλά και μάσκες να βλέπουν τους τζίρους να ανεβαίνουν σκιαγραφώντας όμως μία πραγματικότητα που θα αλλάξει μόλις ολοκληρωθεί η πανδημία.

Στις επιχειρήσεις με θετικό πρόσημο είναι και αυτές που διαθέτουν είδη τροφίμων αλλά και καθημερινότητας σπιτιού.

Ωστόσο στα θετικά σύμφωνα με τον κ. Αλιφιεράκη είναι ότι παρά την βαθιά ύφεση στην οικονομία αυτή θα μπορούσε να ανακάμψει πιο γρήγορα από την περίοδο της δεκαετούς κρίσης με βασική προϋπόθεση όμως να αφήσουμε πίσω μας την πανδημία που πλέον επηρεάζει όλες τις πτυχές της ζωής μας.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News