Ο Δήμος Ηρακλείου απέκτησε δική του μονάδα αφαλάτωσης

Κρήτη
Ο Δήμος Ηρακλείου απέκτησε δική του μονάδα αφαλάτωσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγκαίνια για τη μονάδα αφαλάτωσης του Δήμου

Μπορεί για το πάλαι ποτέ φιλόδοξο εγχείρημα της δημιουργίας μιας μεγάλης διαδημοτικής μονάδας αφαλάτωσης στον Αλμυρό ποταμό (σε συνεργασία των Δήμων Ηρακλείου και Μαλεβιζίου) να επικρατεί πλήρης στασιμότητα και... σιγή ιχθύος, να όμως που ο Δήμος Ηρακλείου απέκτησε δική του, έστω και μικρής δυναμικότητας, μονάδα αφαλάτωσης στη Φοινικιά!

Πρόκειται για μονάδα αφαλάτωσης, η οποία επεξεργάζεται νερό από τις γεωτρήσεις που λειτουργούν στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΗ στη Φοινικιά, το οποίο γίνεται πόσιμο με την τεχνολογική διαδικασία της αντίστροφης ώσμωσης.

Η μονάδα, η οποία έχει τη δυνατότητα παραγωγής 2.000 κυβικών μέτρων νερού την ημέρα και θα δίνει ανάσα ύδρευσης στην ευρύτερη περιοχή Φοινικιάς- Μαλάδων- Αγίου Σίλα, εγκαινιάστηκε χθες από τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό και τα στελέχη της ΔΕΥΑΗ, που μάλιστα είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν απευθείας πόσιμο νερό από τη μονάδα!

Αναλυτικότερα, τη μονάδα αφαλάτωσης (απογύψωσης κατά κυριολεξία), στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΗ στην περιοχή της Φοινικιάς, εγκαινίασε χθες το πρωί ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, παρουσία του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Νίκου Ηγουμενίδη, του προέδρου της Δημοτικής Επιχείρησης Γιώργου Βουρεξάκη, του αντιπροέδρου Γιάννη Δεικτάκη, της γενικής γραμματέως του Δήμου Ευγενίας Στυλιανού και στελεχών της ΔΕΥΑΗ.

Πρόκειται για την πρώτη μονάδα αντίστροφης ώσμωσης από τη ΔΕΥΑΗ, με δυνατότητα παραγωγής 2.000 κυβικών μέτρων νερού ημερησίως, η οποία θα ενισχύσει σταδιακά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα τις ανάγκες υδροδότησης των περιοχών: Μαλάδων, Ζερβού Μετόχι, κάμπου Αγίου Σίλα και Φοινικιάς.

Ο δήμαρχος δήλωσε σχετικά: «Η νέα μονάδα αφαλάτωσης στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΗ παράγει νερό πολύ καλής ποιότητας, το οποίο θα πηγαίνει σε περιοχές που έχουν ανάγκη και αποτελεί σημαντική ενίσχυση για το υδρευτικό δίκτυο της πόλης.

Με τα έργα που ήδη έχουν τεθεί σε λειτουργία, όπως οι νέες γεωτρήσεις, αλλά και με τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, την αντικατάσταση χιλιάδων υδρομέτρων και κυρίως την αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου υδρευτικού δικτύου, προχωράμε στον σχεδιασμό μας, ώστε το διαχρονικό πρόβλημα της λειψυδρίας στο Ηράκλειο να αμβλυνθεί ουσιωδώς, έως ότου επιλυθεί οριστικά».

Αμέσως μετά την παρουσίαση της μονάδας, ο δήμαρχος επισκέφτηκε τον κάμπο του Αγίου Σίλα, προκειμένου να συνομιλήσει με τους κατοίκους για τη σπουδαιότητα αυτού του νέου έργου, καθώς και για να πραγματοποιήσει αυτοψία στον βιολογικό που κατασκευάζεται εκεί.

Η μονάδα αφαλάτωσης αντίστροφης ώσμωσης στη θέση Φοινικιά, ημερήσιας ονομαστικής δυναμικότητας 2.000 m³, θα επεξεργάζεται και θα προμηθεύει τη ΔΕΥΑ Ηρακλείου με 360.000 m³ πόσιμο νερό εντός χρονικού διαστήματος 6 μηνών ανά έτος, με δυνατότητα άμεσης επέκτασης λειτουργίας και στους υπόλοιπους έξι.

Η σχετική σύμβαση έχει διάρκεια τρία χρόνια και η συνολική ποσότητα που θα προμηθευτεί η ΔΕΥΑΗ θα ανέλθει σε 1.080.000 m³ πόσιμου νερού.

Η εγκαταστημένη μονάδα αφαλάτωσης βασίζεται στην τεχνολογία σύγχρονων πολυμερικών μεμβρανών επιλεκτικού διαχωρισμού. Σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του αναδόχου, SYCHEM A.E., στη ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου, με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους, ενώ ο εξοπλισμός και τα υλικά κατασκευής των επιμέρους σταδίων επεξεργασίας χαρακτηρίζονται από υψηλή ποιότητα, είναι πιστοποιημένα βάσει αυστηρών προτύπων διαχείρισης και συμμορφώνονται με τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά πρότυπα για χρήση σε εφαρμογές πόσιμου νερού για ανθρώπινη κατανάλωση.

Πώς θα λειτουργεί η μονάδα - Τα στάδια επεξεργασίας του νερού

Η λειτουργία της μονάδας περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια επεξεργασίας:

- Προκατεργασία: Άντληση του προς επεξεργασία νερού από δύο γεωτρήσεις πλησίον της μονάδας στον χώρο του Βιολογικού Καθαρισμού ΒΙΟ1 και ΒΙΟ2 (μέσης παροχής m3/h 80 και 60 m3/h αντίστοιχα) και προσωρινή αποθήκευσή του σε δεξαμενή χωρητικότητας 80 m³, αφού πρώτα πραγματοποιηθεί ελεγχόμενη χλωρίωσή του. Προώθησή του μέσα από πολυστρωματικά φίλτρα θολότητας- αιωρούμενων σωματιδίων- αποσιδήρωσης- απομαγγανίωσης, ως πρώτο στάδιο φίλτρανσης. Περαιτέρω φίλτρανση, υψηλότερης απόδοσης, διαμέσου ειδικών φίλτρων σάκου.

- Σύστημα αντίστροφης ώσμωσης. Μέσω πολυβάθμιας ανοξείδωτης φυγοκεντρικής αντλίας οδηγείται, υπό υψηλή πίεση, εντός των σύγχρονων μεμβρανών αντίστροφης ώσμωσης (Reverse Osmosis), όπου και πραγματοποιείται ο διαχωρισμός και η απομάκρυνση των αλάτων που υπάρχουν στο τροφοδοτούμενο νερό, με τη μορφή ιόντων, καθιστώντας πλέον πόσιμο το παραγόμενο νερό.

- Μετακατεργασία: Το αφαλατωμένο νερό οδηγείται εντός ειδικών πολυστρωματικών φίλτρων, όπου πραγματοποιείται αύξηση σκληρότητας και διόρθωση της τιμής του pH του.

- Ελεγχόμενη χλωρίωσή του: Προσωρινή αποθήκευση σε δεξαμενή 40 m³, απ’ όπου μέσω διπλού πιεστικού συστήματος διοχετεύεται προς διάθεση στο τελικό δίκτυο του Δήμου Ηρακλείου.

Η μονάδα είναι εξοπλισμένη με σύστημα αυτόματης έκπλυσης των μεμβρανών, αλλά και συστήματος χημικού καθαρισμού αυτών με σκοπό τη βέλτιστη μακροχρόνια συντήρησή της.

Η εγκατάσταση αφαλάτωσης στη θέση Φοινικιά συνδέεται άμεσα και με το κέντρο ελέγχου της ΔΕΥΑΗ, που βρίσκεται επίσης στη Φοινικιά, αλλά και με το κέντρο ελέγχου στη ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου, την έδρα της εταιρείας SYCHEM (ανάδοχος του έργου), με σκοπό να υπάρχει τηλεπαρακολούθηση-τηλεέλεγχος.

Το παραγόμενο νερό από τη μονάδα αφαλάτωσης είναι πόσιμο άριστης ποιότητας, που θα επιβεβαιώνεται από τακτικούς ελέγχους και αναλύσεις, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία. Συγκεκριμένα, η ποιότητα του παραγόμενου νερού υγειονομικά και χημικά καλύπτει τις προδιαγραφές του πόσιμου νερού, ήτοι την Κοινή Υπουργική Απόφαση Γ1(δ)/ΓΠ οικ. 67322/2017 (ΦΕΚ 3282/Β/19-9-2017) περί “Ποιότητας νερού ανθρώπινης κατανάλωσης σε συμμόρφωση προς τις διατάξεις της Οδηγίας 98/83/ΕΚ του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News