«Παραλύει» σήμερα το Δημόσιο

Κρήτη
«Παραλύει» σήμερα το Δημόσιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24ωρη Πανελλαδική Απεργία από την ΑΔΕΔΥ-ΠΟΕΔΗΝ

“Παραλύει” σήμερα Πέμπτη το Δημόσιο εξαιτίας της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης την οποία έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας να πραγματοποιούνται και στην Κρήτη. Συγκεκριμένα, το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ συμμετέχει στην 24ωρη Πανελλαδική Πανδημοσιοϋπαλληλική Απεργία που προκήρυξαν ΑΔΕΔΥ-ΠΟΕΔΗΝ και καλεί όλους τους εργαζόμενους στην απεργιακή συγκέντρωση του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ηρακλείου, στην πλατεία Ελευθερίας, σήμερα στις 10 π.μ.

Όπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους, παρόλο που ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων από COVID-19 διαρκώς αυξάνεται, «παραμένουν οι σοβαρές ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό, με τις κενές θέσεις να υπερβαίνουν τις 30.000 πανελλαδικά και τις 500 στο ΠΑΓΝΗ. Αποτέλεσμα της υποστελέχωσης είναι η αύξηση της εντατικοποίησης της δουλειάς μας, αλλά και η αύξηση της ταλαιπωρίας των ασθενών με πολύμηνες αναμονές για ραντεβού στα τακτικά ιατρεία και στις λίστες χειρουργείου. Μέρος των κενών καλύφθηκε προσωρινά με προσλήψεις επικουρικών (που αντικαθιστούν άλλους, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν τους επόμενους μήνες) και με συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού μεταξύ τμημάτων και δομών.

Σοβαρές παραμένουν οι ελλείψεις και στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, σε μια περίοδο που θα έπρεπε να ενισχυθεί ώστε να συνεισφέρει στη διαλογή και παρακολούθηση ασθενών και την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων», για τον λόγο αυτό και διεκδικούν μεταξύ άλλων: «Ένταξη στα βαρέα ανθυγιεινά όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες. Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας, που να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες. Αύξηση κρατικής χρηματοδότησης Υγείας και Παιδείας! Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με μόνιμο προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό!».

Κάλεσμα στην απεργιακή κινητοποίηση απευθύνει επίσης η ΕΛΜΕ Χανίων, που απαιτεί: μείωση μαθητών ανά τμήμα. Κατάργηση του νόμου Κεραμέως (Ν. 4692/2020), που αύξησε τον αριθμό μαθητών ανά τμήμα στους 25 από 22 εν μέσω πανδημίας. Μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών. Επιπλέον εκπαιδευτικούς στη διάθεση των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης που θα καλύπτουν έκτακτες εκπαιδευτικές ανάγκες στα σχολεία. Μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ, δωρεάν από το κράτος, σε εκπαιδευτικούς και μαθητές. Αύξηση του προσωπικού καθαριότητας.

Κάλεσμα στη συγκέντρωση απευθύνεται και από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ρεθύμνου, ο οποίος ζητά από τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας να δώσουν το “παρών” στο Δημαρχείο Ρεθύμνου στις 10:30 το πρωί, τονίζοντας πως «δεν πάει άλλο! Έχουμε χρέος να σταθούμε εμπόδιο στα σχέδια της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας, να υπερασπιστούμε την υγεία και τη μόρφωση!».

Ανακοίνωση από το ΠΑΜΕ

Η Γραμματεία Ηρακλείου του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου συμπαραστέκεται στην απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στο Δημόσιο σήμερα Πέμπτη 15/10. Τα αιτήματα της απεργίας για προστασία της υγείας όλων των εργαζομένων, για την άμεση επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας και για τη θωράκιση νοσοκομείων και κέντρων υγείας με μόνιμες προσλήψεις χιλιάδων γιατρών και νοσηλευτών, χιλιάδων μόνιμων εκπαιδευτικών και καθαριστριών στα σχολεία ώστε να λειτουργήσουν με ασφάλεια και 15 μαθητές στην τάξη, είναι αιτήματα όλων των εργαζομένων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπως οργανωμένα τα διεκδικούν μέσα από τα σωματεία τους. Υπόθεση όλων των εργαζομένων είναι η αντίσταση στην εφαρμογή του σχεδίου Πισσαρίδη για την κοινωνική ασφάλιση, στον αυταρχισμό του περιορισμού των διαδηλώσεων, της προωθούμενης αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου, των ηλεκτρονικών μητρώων και ψηφοφοριών, στον «απεργοκτόνο» ν. Αχτσιόγλου. Είναι η στελέχωση δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών και σωμάτων για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, ώστε να μην πνιγόμαστε στην πρώτη πλημμύρα και να μην καιγόμαστε στην πρώτη πυρκαγιά, η στελέχωση του ΟΑΕΔ, της Επιθεώρησης Εργασίας κ.ά. Είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων η σχεδιαζόμενη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κράτος και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στους δήμους και τις περιφέρειες, ακόμα και σχολείων και νοσοκομείων, που θα βαθύνει τις κοινωνικές ανισότητες και την ανταποδοτικότητα (λέγε με χαράτσωμα) για τα λαϊκά στρώματα. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να υποβαθμιστούν παραπέρα οι κοινωνικές υπηρεσίες, να οργιάσει η φοροληστεία, η κατηγοριοποίηση – διαφοροποίηση μισθών και εργασιακών σχέσεων ανάλογα με τον Δήμο και την Περιφέρεια, με ένα επιτελικό κράτος εχθρικό προς τους εργαζόμενους, που θα προωθεί πιο αποτελεσματικά τους σχεδιασμούς των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων. Η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ, παρά την προκήρυξη της απεργίας κάτω από τα πιεστικά προβλήματα, κυρίως σε υγεία και παιδεία, πάντα έβαζε πλάτη στον πυρήνα των αντιλαϊκών μέτρων που προωθούσε η εκάστοτε κυβέρνηση, αυτό κάνει και σήμερα. Όμως η μαζική συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων στη σημερινή απεργία, βάζοντας στο επίκεντρο τα αιτήματα στα οποία μπορούν να συναντηθούν οι εργαζόμενοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα  οργανώνοντας την πάλη τους με κοινό βηματισμό μέσα από τα σωματεία τους, μπορεί να προωθήσει τον προσανατολισμό που το συνδικαλιστικό κίνημα έχει ανάγκη.

(Φωτογραφία αρχείου: ΙΝΤΙΜΕ)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News