Έκτακτη ανακοίνωση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και στην Κρήτη - live η εξέλιξη του καιρού

Κρήτη
Έκτακτη ανακοίνωση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και στην Κρήτη - live η εξέλιξη του καιρού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με τις προβλέψεις τα φαινόμενα να «χτυπήσουν» και την Κρήτη

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες, καθώς και κατά τόπους χαλαζοπτώσεις, συνοδευόμενες από θυελλώδεις νότιους ανέμους, πλήττουν αρκετές περιοχές της χώρας μας από χθες το απόγευμα.

Ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, κ. Β. Παπαγεωργίου, εξέδωσε έκτακτη ανακοίνωση για επερχόμενα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Η κακοκαιρία θα διαρκέσει έως και το απόγευμα της Τρίτης 13 Οκτωβρίου, ενώ στις περιοχές που θα «χτυπήσει» συμπεριλαμβάνεται και η Κρήτη.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση αφορά Αττική, Μακεδονία και Θράκη, νησιά Ιονίου, Ήπειρο, δυτική και ανατολική Στερεά, δυτική και ανατολική Πελοπόννησο, Εύβοια, Θεσσαλία, Κυκλάδες, Κρήτη, νησιά ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκάνησα.

Έντονα προβλήματα και στην Αττική από την καταρρακτώδη βροχή     

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι περιοχές που παρουσιάστηκε το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν το Ηράκλειο, η Νέα Ιωνία, το Αιγάλεω, το Περιστέρι και το Μοσχάτο,

Πάνω από 125 κλήσεις για πλημμυρισμένα σπίτια και κοπές δένδρων στην Αττική έχει δεχθεί έως αυτήν την ώρα το κέντρο της Πυροσβεστικής, ενώ οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες περιοχές μετατράπηκαν σε ποτάμια από την καταρρακτώδη βροχή που έπληξε το λεκανοπέδιο τα ξημερώματα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι περιοχές που παρουσιάστηκε το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν το Ηράκλειο, η Νέα Ιωνία, το Αιγάλεω, το Περιστέρι και το Μοσχάτο, όπου οι κλήσεις για αντλήσεις υδάτων παρουσιάζουν αυξητική τάση, καθώς ανοίγουν τα καταστήματα, πολλά από τα οποία οι ιδιοκτήτες τους τα βρίσκουν πλημμυρισμένα.

Αναλυτικά οι Βασικές Οδηγίες Προστασίας από τη ΓΓΠΠ:

Ενόψει επικίνδυνων καιρικών φαινομένων με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από κατά τόπους χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις νότιους ανέμους και θα πλήξουν πολλές περιοχές της χώρας μας από το απόγευμα της Δευτέρας (12-10-2020) και μέχρι το απόγευμα της Τρίτης (13-10-2020), καλούμε τους πολίτες σε Αττική, Μακεδονία και Θράκη, νησιά Ιονίου, Ήπειρο, δυτική και ανατολική Στερεά, δυτική και ανατολική Πελοπόννησο, Εύβοια, Θεσσαλία, Κυκλάδες, Κρήτη, νησιά ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκάνησα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις παρακάτω βασικές οδηγίες.

  • Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
  • Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.

Σε κάθε περίπτωση, παρακολουθείτε τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.

Μένουμε σε εγρήγορση - Μένουμε σε επιφυλακή - Ακολουθούμε τις οδηγίες.

Δείτε αναλυτικές οδηγίες για:

Πλημμυρικά φαινόμενα  https://bit.ly/2FpWn5k

Καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους https://bit.ly/3lCdFLR

Έντονα καιρικά φαινόμενα  https://bit.ly/34RCaxI

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.hnms.gr.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους 
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Η ανακοίνωση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου ανακοινώνει ότι σύμφωνα με το Δελτίο Πρόγνωσης Καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, για αύριο Τρίτη, θα επικρατήσουν τα κάτωθι φαινόμενα σε Κρήτη και Κυκλάδες:

Προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πρόσκαιρες τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες μέχρι τις απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 6 με 8 μποφόρ, βαθμιαία από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς και από το βράδυ θα εξασθενήσουν, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 27 βαθμούς Κελσίου.  

Στην ανακοίνωση του το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου καλεί όλους τους ιδιοκτήτες ελλιμενιζόμενων στην περιοχή μας πλοίων και μικρών σκαφών να λάβουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλούς πρόσδεσης των σκαφών τους.

Αναφορικά με τα ορμούντα επαγγελματικά αλιευτικά – πλοία αναψυχής και μικρά σκάφη να αποφύγουν την δραστηριοποίησή τους κατά το χρόνο ισχύος δελτίου Καιρικών Φαινομένων.

Τα ρυμουλκά – ναυαγοσωστικά – αλιευτικά και εθελοντικές ομάδες καλούνται να βρίσκονται σε άμεση ετοιμότητα για παροχής συνδρομής σε περίπτωση που απαιτηθεί.

Τέλος γνωρίζεται ότι το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου, σύμφωνα με την ανακοίνωση, έχει θέσει σε ετοιμότητα όλο το προσωπικό και τα διατιθέμενα πλωτά και χερσαία μέσα προς αντιμετώπιση περιστατικών παροχής βοήθειας σε τυχόν κινδυνεύοντα πλοία, μικρά σκάφη και πρόσωπα.

Η πρόγνωση για την Κρήτη και όλη την Ελλάδα ΕΔΩ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News