Η πανδημία «γονατίζει» παραγωγούς & οπωροπώλες - Το Λασίθι σώζει... την ντόπια αγορά

Κρήτη
Η πανδημία «γονατίζει» παραγωγούς & οπωροπώλες - Το Λασίθι σώζει... την ντόπια αγορά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποθέματα για τουλάχιστον δύο μήνες σε μπρόκολα, κουνουπίδια και λάχανο έχει η Κρήτη - Περιορισμένες οι φυτεύσεις στην υπόλοιπη χώρα λόγω κορωνοϊού

Αποθέματα παραγωγής για ένα έως δύο μήνες ακόμη, όταν σε πανελλαδικό επίπεδο η κρίση της αγοράς λόγω του κορωνοϊού “κρατάει” περιορισμένες τις φυτεύσεις, εκτιμάται ότι μπορούν να περιμένουν στο Ηράκλειο όσοι ενδιαφέρονται για μπρόκολα, κουνουπίδια και λάχανα, με τον νομό Λασιθίου, που έχει τις καταλληλότερες καιρικές συνθήκες για τις καλλιέργειες αυτές, να “κρατάει” ακόμα σε επάρκεια την ντόπια αγορά.

Πάντως, σε πανελλαδικό επίπεδο, όσον αφορά στα καλλιεργούμενα στρέμματα, φαίνεται πως οι παραγωγοί στο σύνολό τους φέτος έκαναν συντηρητικό προγραμματισμό.

Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” χθες, το στέλεχος των οπωροπωλών του νομού Ηρακλείου Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης είπε ότι «σήμερα υπάρχει επάρκεια. Πιο παλιά είχαμε κάποιες καταστροφές και οι παραγωγοί στη συνέχεια δεν μπορούσαν να καλλιεργήσουν. Και έτσι είχαμε ακόμα και εισαγωγές για να καλυφθούν οι ανάγκες των καταναλωτών. Αλλά τέτοια προβλήματα συνήθως τα βλέπουμε μέσα στον χειμώνα εξαιτίας καιρικών συνθηκών. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, ο νομός Λασιθίου μας τροφοδοτεί σε τέτοια προϊόντα, όπως μπρόκολα, κουνουπίδια, λάχανα, μαρούλια, πατάτες κ.λπ., σε μεγάλες ποσότητες. Δεν έχει παρατηρηθεί έλλειψη. Η παραγωγή του Λασιθίου θα κρατήσει δύο μήνες ακόμα. Στο μεταξύ, φυτεύουν τη γη τους με αυτά τα προϊόντα και οι Μεσαρίτες για να βγάλουν τον χειμώνα. Αν γίνει τώρα ένα ακραίο φαινόμενο, είναι κάτι που δεν αποκλείεται να συμβεί. Αυτά συμβαίνουν μέσα στον χειμώνα. Και αναφέρομαι σε φαινόμενο πλημμύρας».

Στο μεταξύ, η επάρκεια που υπάρχει χάρη στον νομό Λασιθίου βοηθάει και στη διατήρηση των τιμών, που ο ίδιος ο Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης τις χαρακτηρίζει ως «νορμάλ». Συγκεκριμένα, στη λιανική, το κουνουπίδι και το μπρόκολο διατίθενται στους καταναλωτές από 1,5 έως 2 ευρώ το κιλό, ανάλογα με την ποιότητα. Το λάχανο για ντολμάδες (ντόπιο) διατίθεται από 1 έως 1,5 ευρώ το κιλό. Το λάχανο για σαλάτα (μικρό και σφιχτό, που είναι υβρίδιο) πωλείται γύρω στα 70 λεπτά το κιλό.

Λάχανα παράγονται στη δεδομένη χρονική στιγμή σε περιοχές που κάνει κρύο. Έτσι, εκτός από τον νομό Λασιθίου, η αγορά τροφοδοτείται και από τους παραγωγούς της Αγίας Βαρβάρας.

«Ορισμένοι παραγωγοί βέβαια μου έχουν πει ότι έχουν ζημιές λόγω της καλοκαιρίας. Δηλαδή οι νοτιάδες το λάχανο δεν το ευνοούν. Θα παρατηρήσουμε, με σιγουριά θέλω να σας πω, κάποια προβλήματα στις τιμές, σε ένα με ενάμιση μήνα», σύμφωνα με τον Μιλτιάδη Χαλκιαδάκη.

«Εμείς εδώ τυγχάνει να έχουμε δύο τόπους. Το Λασίθι και την Αγία Βαρβάρα, που αν δεν υπήρχε αυτό το υψόμετρο, δε θα είχαμε αυτή την εποχή ούτε σπανάκι, ούτε μπρόκολο, ούτε μαρούλια, ούτε τίποτα», επισημαίνει ο Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης.Τιμές λογικές

Την ίδια στιγμή, στην αγορά του Ηρακλείου λογικές θεωρούνται οι τιμές και στα άλλα είδη χειμερινών κηπευτικών. Στα μαρούλια είναι από 50 έως 70 λεπτά, στο φρέσκο κρεμμύδι από 40 έως 50 λεπτά, η ίδια τιμή ισχύει και στον άνηθο, στον μαϊντανό και στο σέλινο.

Στο μεταξύ, στα λεμόνια παραμένει η κατάσταση λίγο ρευστή.

«Μπορώ να σας πω ότι στην αγορά υπάρχουν σήμερα πολύ περισσότερα ντόπια λεμόνια σε σχέση με άλλα χρόνια. Οι παραγωγοί έχουν φυτέψει σε λιγοστές εκτάσεις μέχρι τώρα κάτι καλοκαιρινές ποικιλίες λεμονιού. Προσωπικά δεν έχω φέτος βάλει στα δικά μου ράφια καθόλου εισαγόμενα λεμόνια. Βέβαια, στην παρούσα φάση τα ντόπια λεμόνια είναι ακριβά, αφού μιλάμε για τιμές από 2 έως 2,5 ευρώ το κιλό, επειδή δεν έχει πολλά. Αλλά από κάθε άλλη χρονιά έχει σαφώς περισσότερα», εξηγεί στην εφημερίδα μας ο Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΕ ΜΕΛΛΟΝ

«Καλή επένδυση η λεμονιά»

Στο ερώτημά μας αν ο ίδιος θεωρεί πως ως επένδυση η λεμονιά έχει μέλλον, η απάντησή του είναι: «Αξίζει τον κόπο, μέχρι να αρχίσουν όλοι να βάζουν. Και να σας πω ότι ήδη έχουν αρχίσει όλοι και φυτεύουν καλοκαιρινές ποικιλίες λεμονιών. Μόλις λοιπόν γεμίσει ο τόπος, δε θα συμφέρει και πάλι τον παραγωγό η τιμή που θα έχει. Αλλά αυτό ισχύει για όλα τα προϊόντα».

Στο μεταξύ, από τον νομό Λασιθίου γίνεται και η ομαλή τροφοδοσία της αγοράς με πατάτα.

«Με τις πατάτες», όπως λέει ο απερχόμενος πρόεδρος των οπωροπωλών του νομού Ηρακλείου, «δεν έχουμε τώρα πρόβλημα. Πάντα όμως πρόβλημα με την πατάτα έχουμε τον Μάρτιο»...

Και καταλήγει λέγοντας: «Λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό, δεν έχει ομαλοποιηθεί η αγορά. Δηλαδή, δεν ξέρουμε πότε γίνεται η τροφοδοσία της αγοράς. Με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του εμπορίου των προϊόντων αυτών. Και από την άλλη μεριά, οι παραγόμενες ποσότητες είναι πιο μειωμένες. Δεν υπάρχει πια η ζήτηση που υπήρχε προ του κορωνοϊού. Δηλαδή τώρα ο κόσμος ζει επακριβώς με αυτά που χρειάζεται να ζήσει. Τώρα ο κόσμος έχει σταματήσει να καταναλώνει και να πετάει περισσεύματα φαγητού. Δε γίνονται πια γιορτές στα σπίτια. Και όλα αυτά συνδυάζονται και με τα κλειστά ξενοδοχεία».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News