Κρήτη

Τεστ για τον κορωνοϊό από σήμερα και στα Κέντρα Υγείας – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες

Τα Κέντρα Υγείας θα λειτουργούν είτε σε 24ωρη βάση, είτε σε δύο βάρδιες, δηλαδή από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ

Δεκάδες Κέντρα Υγείας ξεκινούν από σήμερα να δέχονται ασθενείς με ύποπτα συμπτώματα κορωνοϊού, αφού αλλάζει το ωράριο λειτουργίας τους προκειμένου να συμβάλουν στην επιδημία στη χώρα μας.

Στα Κέντρα Υγείας που μπαίνουν στη μάχη κατά του κορωνοϊού θα πραγματοποιείται τόσο κλινική εξέταση, όσο και τεστ για τον covid-19.

Πάντως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας γνωστοποίησε ότι ενεργοποιούνται από σήμερα τα Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα, έτσι ώστε να μπορούν να χειριστούν και περιστατικά περιπατητικών ασθενών με συμπτωματολογία Covid αλλά και για να σπεύδουν οι ασθενείς με συμπτώματα ώστε να μην πηγαίνουν στα νοσοκομεία.

Ειδικότερα και σύμφωνα με το ethnos, 103 Κέντρα Υγείας θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους από σήμερα Δευτέρα για την επιδημία, ενώ άλλα 58 Κέντρα Υγείας θα ξεκινήσουν στις 15 Οκτωβρίου.

Τα Κέντρα Υγείας αυτά θα λειτουργούν είτε σε 24ωρη βάση, είτε σε δύο βάρδιες, δηλαδή από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.

Η διαδικασία προβλέπει πως θα πρέπει να κλείνουν ραντεβού είτε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου υπάρχει πλέον ένδειξη για ιατρείο Covid, είτε με τους 5ψηφιους αριθμούς όπως ισχύει μέχρι σήμερα, είτε επικοινωνώντας απευθείας με το Κέντρο Υγείας.

Να σημειωθεί ότι σήμερα σε όλη τη χώρα πραγματοποιούνται ημερησίως περίπου 10.000 τεστ τόσο από τον δημόσιο τομέα όσο και από τον ιδιωτικό όπου όμως οι ασθενείς πληρώνουν από την τσέπη τους.

Πως θα εξυπηρετούνται οι πολίτες στα 14 Κέντρα Υγείας της Κρήτης που θα αντιμετωπίζουν και περιστατικά κορωνοϊού

Όσον αφορά την Κρήτη, όπως είχε γράψει το neakriti.gr, θα λειτουργήσουν 14 Κέντρα Υγείας.

Σκοπός της νέας αυτής απόφασης, όπως δήλωσε στη δημοσιγράφο του neakriti.gr, Μαρία Ελένη Νικηφόρου, o υποδιοικητής της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, κ. Δημήτρης Αγαπίου, είναι «από τη μία η αποσυμφόρηση των Νοσοκομείων και από την άλλη η εξυπηρέτηση των πολιτών που ζουν σε δύσβατες, απομονωμένες, ορεινές περιοχές». «Ούτως ή άλλως, στόχος του Δημοσίου Συστήματος Υγείας, είναι η φροντίδα ασθενών που έχουν είτε την οικονομική δυσκολία, είτε, ακόμη, και τη δυσκολία μετάβασης σε ένα ιδιωτικό κέντρο», συμπλήρωσε.

Τι θα αλλάξει, όμως, στα Κέντρα Υγείας;

«Πλέον, τα Κέντρα Υγείας θα μπορούν να εξυπηρετούν και ασθενείς με ήπια συμπτώματα κορωνοϊού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αγαπίου. «Προτείνουμε στους ασθενείς με βαρύτερα συμπτώματα, όπως, για παράδειγμα, δύσπνοια, να μεταβαίνουν απευθείας σε κάποιο νοσοκομείο, διότι μπορεί να χρειάζονται νοσηλεία».

«Επίσης, στα Κέντρα Υγείας, προκειμένου να υποβληθούν σε τεστ κορωνοϊού, μπορούν να προσέρχονται και όσοι έχουν την αντίστοιχη οδηγία από τον ΕΟΔΥ, είτε ασθενείς που έχουν τη σχετική σύσταση από το γιατρό τους», συμπλήρωσε ο κ. Αγαπίου.

Σημειώνεται πως τα τεστ στα Κέντρα Υγείας θα διενεργούνται δωρεάν.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να κλείσουν ραντεβού;

Σύμφωνα με τον Υποδιοικητή, είναι προτιμότερο οι πολίτες να παίρνουν νωρίτερα τηλέφωνο στο Κέντρο Υγείας που επιθυμούν να προσέλθουν, προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Αγαπίου «ακόμη και τα έκτακτα περιστατικά, όμως, θα εξυπηρετηθούν όπως όλα τα έκτακτα περιστατικά στα Κέντρα Υγείας».

Υπάρχουν υποδομές;

«Τα περισσότερα Κέντρα Υγείας διαθέτουν είτε ειδικά διαμορφωμένα κοντέινερ, είτε ξεχωριστούς χώρους εξέτασης και λήψης δειγμάτων, με ξεχωριστή είσοδο από το Κέντρο Υγείας», σχολίασε ο κ. Αγαπίου.

Ενώ, σχετικά με τα ωράρια λειτουργίας, τα περιαστικά Κέντρα Υγείας, από την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση και τα αστικά, δηλαδή τα Κέντρα Υγείας Ηρακλείου και Χανίων, θα εξυπηρετούν τους πολίτες από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ (γεγονός που ισχύει ήδη από τις 15 Σεπτεμβρίου στο Κέντρο Υγείας Ηρακλείου).

Υπάρχει προσωπικό;

Ήδη, από τον Ιανουάριο, έχει υπάρξει μεγάλος αριθμός προσλήψεων επικουρικού ιατρικού και μη ιατρικού προσωπικού, καθώς και μόνιμοι γιατροί.

«Ο αγώνας μας, ο αγώνας του ιατρικού και μη ιατρικού προσωπικού είναι καθημερινός και σε αυτό τον αγώνα είναι σημαντικό πως το Υπουργείο Υγείας είναι πάντα δίπλα μας», σχολίασε ο κ. Αγαπίου.

Να σημειωθεί ότι σήμερα σε όλη τη χώρα πραγματοποιούνται ημερησίως περίπου 10.000 τεστ τόσο από τον δημόσιο τομέα όσο και από τον ιδιωτικό όπου όμως οι ασθενείς πληρώνουν από την τσέπη τους.

Ο ημερήσιος μέσος όρος τεστ που γίνεται στα Νοσοκομεία της Αττικής είναι περίπου 1000. Με τη συνδρομή των Κέντρων Υγείας αναμένεται να αυξηθούν κατά 500 την ημέρα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Νέα μέτρα

Στο μεταξύ όμως η σημερινή μέρα θεωρείται κομβική για τη διαχείριση της επιδημίας στη χώρα μας καθώς ενεργοποιείται ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας μέσω του οποίου οι πολίτες θα μπορούν να δουν τι μέτρα ισχύουν στην περιοχή τους για τον κορονοϊό.

Η κατηγοριοποίηση περιλαμβάνει τέσσερα στάδια ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο της κάθε περιοχής, ενώ καθημερινά θα εξετάζονται 17 κριτήρια προκειμένου η κάθε περιφέρεια να έχει τα δικά της μέτρα.

Για την περιφέρεια της Κρήτης, το Ηράκλειο βρίσκεται στο επίπεδο 3, αυξημένης επιτήρησης και οι υπόλοιποι 3 νομοί στο επίπεδο 1 ετοιμότητας.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

Φωτογραφία Rawpixel

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια