Κέντρα Υγείας Κρήτης: Ποιοι θα μπορούν να κάνουν τεστ κορωνοϊού

Κρήτη
Κέντρα Υγείας Κρήτης: Ποιοι θα μπορούν να κάνουν τεστ κορωνοϊού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πως θα εξυπηρετούνται οι πολίτες στα 14 Κέντρα Υγείας της Κρήτης που θα αντιμετωπίζουν και περιστατικά κορωνοϊού

Επεκτείνεται η λειτουργία των Κέντρων Υγείας της χώρας, έπειτα από απόφαση του Υπουργού Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια, για την αντιμετώπιση (ύποπτων και μη) περιστατικών με κορωνοϊό.

Όσον αφορά την Κρήτη, όπως έγραψε χτες το neakriti.gr, πρόκειται για 14 Κέντρα Υγείας.

Σκοπός της νέας αυτής απόφασης, όπως δήλωσε στο neakriti.gr, o υποδιοικητής της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, κ. Δημήτρης Αγαπίου, είναι «από τη μία η αποσυμφόρηση των Νοσοκομείων και από την άλλη η εξυπηρέτηση των πολιτών που ζουν σε δύσβατες, απομονωμένες, ορεινές περιοχές». «Ούτως ή άλλως, στόχος του Δημοσίου Συστήματος Υγείας, είναι η φροντίδα ασθενών που έχουν είτε την οικονομική δυσκολία, είτε, ακόμη, και τη δυσκολία μετάβασης σε ένα ιδιωτικό κέντρο», συμπλήρωσε.

Τι θα αλλάξει, όμως, στα Κέντρα Υγείας;

«Πλέον, τα Κέντρα Υγείας θα μπορούν να εξυπηρετούν και ασθενείς με ήπια συμπτώματα κορωνοϊού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αγαπίου. «Προτείνουμε στους ασθενείς με βαρύτερα συμπτώματα, όπως, για παράδειγμα, δύσπνοια, να μεταβαίνουν απευθείας σε κάποιο νοσοκομείο, διότι μπορεί να χρειάζονται νοσηλεία».

«Επίσης, στα Κέντρα Υγείας, προκειμένου να υποβληθούν σε τεστ κορωνοϊού, μπορούν να προσέρχονται και όσοι έχουν την αντίστοιχη οδηγία από τον ΕΟΔΥ, είτε ασθενείς που έχουν τη σχετική σύσταση από το γιατρό τους», συμπλήρωσε ο κ. Αγαπίου.

Σημειώνεται πως τα τεστ στα Κέντρα Υγείας θα διενεργούνται δωρεάν.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να κλείσουν ραντεβού;

Σύμφωνα με τον Υποδιοικητή, είναι προτιμότερο οι πολίτες να παίρνουν νωρίτερα τηλέφωνο στο Κέντρο Υγείας που επιθυμούν να προσέλθουν, προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Αγαπίου «ακόμη και τα έκτακτα περιστατικά, όμως, θα εξυπηρετηθούν όπως όλα τα έκτακτα περιστατικά στα Κέντρα Υγείας».

Υπάρχουν υποδομές;

«Τα περισσότερα Κέντρα Υγείας διαθέτουν είτε ειδικά διαμορφωμένα κοντέινερ, είτε ξεχωριστούς χώρους εξέτασης και λήψης δειγμάτων, με ξεχωριστή είσοδο από το Κέντρο Υγείας», σχολίασε ο κ. Αγαπίου.

Ενώ, σχετικά με τα ωράρια λειτουργίας, τα περιαστικά Κέντρα Υγείας, από την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση και τα αστικά, δηλαδή τα Κέντρα Υγείας Ηρακλείου και Χανίων, θα εξυπηρετούν τους πολίτες από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ (γεγονός που ισχύει ήδη από τις 15 Σεπτεμβρίου στο Κέντρο Υγείας Ηρακλείου).

Υπάρχει προσωπικό;

Ήδη, από τον Ιανουάριο, έχει υπάρξει μεγάλος αριθμός προσλήψεων επικουρικού ιατρικού και μη ιατρικού προσωπικού, καθώς και μόνιμοι γιατροί.

«Ο αγώνας μας, ο αγώνας του ιατρικού και μη ιατρικού προσωπικού είναι καθημερινός και σε αυτό τον αγώνα είναι σημαντικό πως το Υπουργείο Υγείας είναι πάντα δίπλα μας», σχολίασε ο κ. Αγαπίου.

(Φωτογραφία αρχείου: Rawpixel)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News