Παράκαμψη Αρκαλοχωρίου: Ένα χρόνο «πάει» πίσω η παράδοση του έργου

Κρήτη
Παράκαμψη Αρκαλοχωρίου: Ένα χρόνο «πάει» πίσω η παράδοση του έργου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ως νέα προθεσμία αποπεράτωσης της κατασκευής του ανισόπεδου κόμβου και της παράκαμψης Αρκαλοχωρίου ορίζεται η 12η Οκτωβρίου 2021

Ούτε ένα, ούτε δυο, ούτε τρεις, αλλά 12 ολόκληρους μήνες πάει πίσω το υπό κατασκευή οδικό έργο του ανισόπεδου κόμβου και της παράκαμψης Αρκαλοχωρίου! Το έργο, αρχικού προϋπολογισμού 12,5 εκατομμυρίων ευρώ και τελικού κόστους (μετά την εργολαβική έκπτωση) 7,6 εκατ. ευρώ, θα έπρεπε κανονικά, βάσει της προθεσμίας περαίωσης της σύμβασης, να ολοκληρωθεί τώρα.

Συγκεκριμένα, θα έπρεπε να ολοκληρωθεί στις 12 Οκτωβρίου, δηλαδή την ερχόμενη Δευτέρα. Ωστόσο, το νέο χρονοδιάγραμμα μετά την παράταση που δόθηκε από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Κρήτης προβλέπει ολοκλήρωση των εργασιών σε ένα... χρόνο από σήμερα! Την παράταση είχε αιτηθεί ο ανάδοχος εργολάβος, επικαλούμενος απρόβλεπτα γεγονότα και εμπόδια, τα οποία καθυστέρησαν την πορεία των εργασιών χωρίς δική του υπαιτιότητα.

Ο ανάδοχος είχε αιτηθεί μάλιστα παράταση 14 μηνών για την αποπεράτωση της εργολαβίας. Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας αναγνώρισε ως εύλογα και δίκαια τα επιχειρήματα του αναδόχου περί μη υπαιτιότητάς του για τις καθυστερήσεις. Ωστόσο, δε χορήγησε 14μηνη παράταση, όπως είχε ζητήσει ο εργολάβος, αλλά 12μηνη! Μετά την εξέλιξη αυτή, ως νέα προθεσμία αποπεράτωσης της κατασκευής του ανισόπεδου κόμβου και της παράκαμψης Αρκαλοχωρίου ορίζεται η 12η Οκτωβρίου 2021, με τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής του Αρκαλοχωρίου, της Βιάννου και άλλων περιοχών να καλούνται να κάνουν υπομονή... διαρκείας μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών!

 Το αίτημα του αναδόχου

 Ο ανάδοχος αιτήθηκε παράταση προθεσμίας εκτέλεσης του έργου για 14 μήνες, μέχρι δηλαδή 31-12-2021 με αναθεώρηση, ισχυριζόμενος ότι η ανάγκη χορήγησης της παράτασης αυτής δεν προέκυψε από δικές του παραλείψεις και αδυναμίες. Ο ανάδοχος επικαλέστηκε συγκεκριμένα στο έγγραφο αίτημά του τα εξής:

  1. Καθυστέρηση στην έναρξη των χωματουργικών εργασιών στην περιοχή του ανισόπεδου κόμβου, καθώς απαιτούταν εκτροπή της κυκλοφορίας στην παλαιά επαρχιακή οδό Ηρακλείου-Αρκαλοχωρίου. Η έγκριση για την εκτροπή της κυκλοφορίας δόθηκε τον Δεκέμβριο του 2019. Λόγω των βροχοπτώσεων της χειμερινής περιόδου, η περιοχή εκτέλεσης των εργασιών ήταν βαλτώδης και δεν ήταν δυνατόν να εργαστούν τα μηχανήματα αμέσως μετά την έγκριση της εκτροπής. Επιπλέον, λόγω των μέτρων που λήφθηκαν από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την αντιμετώπιση της απειλής του COVID-19 (απαγόρευση μετακινήσεων και κυκλοφορίας), καθυστέρησαν κι άλλο οι εργασίες, που ξεκίνησαν τον Μάιο του 2020.
  2. Στη Χ.Θ. 6+750 αρτηρίας διέρχονται δίκτυα ΟΚΩ. Πρόκειται για δίκτυα ύδρευσης οικισμών του δήμου Μινώα Πεδιάδας και για δίκτυο ΟΤΕ. Χωρίς τη μετατόπισή τους δεν μπορούν να εκτελεστούν οι απαιτούμενες εργασίες εκσκαφής και διαμόρφωσης των πρανών της αρτηρίας.
  3. Η συναρμογή της συνδετήριας οδού εντός του κόμβου Αρκαλοχωρίου με την παλαιά επαρχιακή οδό Ηρακλείου-Αρκαλοχωρίου και την περιφερειακή δημοτική οδό Αρκαλοχωρίου απαιτεί μελέτη, καθώς δεν περιλαμβανόταν στην επικαιροποιημένη μελέτη του έργου.
  4. Για την κατασκευή της άνω διάβασης προς Μουσούτα και της αρτηρίας από τη Χ.Θ. 6+900 έως 7+300 απαιτείται εκτροπή της κυκλοφορίας, η οποία δεν έχει εγκριθεί.
  5. Για την κατασκευή του νέου τμήματος της επαρχιακής οδού Αρκαλοχωρίου-Αγίας Σεμνής, το οποίο θα διέρχεται από την ήδη κατασκευασμένη γέφυρα κάτω διάβασης, στη Χ.Θ. 6+600, απαιτείται εκτροπή της κυκλοφορίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της συνδετήριας οδού της άνω διάβασης προς Μουσούτα.

Η απόφαση της Περιφέρειας  - «Δεν οφείλεται στον εργολάβο η καθυστέρηση»

Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Κρήτης στην τελευταία συνεδρίασή της έκρινε ότι το διάστημα των 14 μηνών για το οποίο αιτείται παράταση προθεσμίας εκτέλεσης του έργου ο ανάδοχος είναι εν μέρει εύλογο διάστημα, ανάλογο των καθυστερήσεων που υπάρχουν κατά την εκτέλεση του έργου και που δεν οφείλονται σε αποκλειστική υπαιτιότητά του.

Με βάση αυτό λοιπόν, η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα: «Εγκρίνει την παράταση προθεσμίας εκτέλεσης του έργου “Κατασκευή Α/Κ και παράκαμψης Αρκαλοχωρίου” κατά 12 μήνες, ήτοι μέχρι 12/10/2021, με αναθεώρηση σύμφωνα με το άρθρο 147 παρ. 8 εδάφιο (α) του Ν. 4412/16, δηλαδή με αναθεώρηση, καθώς η καθυστέρηση των εργασιών δεν οφείλεται σε αποκλειστική υπαιτιότητα του αναδόχου».

Θυμίζουμε ότι η σύμβαση του έργου της κατασκευής του ανισόπεδου κόμβου και της παράκαμψης Αρκαλοχωρίου υπογράφτηκε στα μέσα Απριλίου του 2019. Το έργο, το οποίο εντάχθηκε και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Κρήτη 2014-2020”, εκτείνεται σε μήκος 2,8 χλμ. Χωροθετείται δυτικά-νοτιοδυτικά του Αρκαλοχωρίου και θα εξυπηρετήσει τη σύνδεση του Αρκαλοχωρίου και των οικισμών της ευρύτερης περιοχής µε το Ηράκλειο και τη Βιάννο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News