Έρχεται… βαρύς χειμώνας για τις Κρητικές επιχειρήσεις

Κρήτη
Έρχεται… βαρύς χειμώνας για τις Κρητικές επιχειρήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο «στραγγαλισμός» της τοπικής αγοράς  

Βαρύς αναμένεται ο χειμώνας για τις επιχειρήσεις της Κρήτης λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζουν, με την κρίση του κορωνοϊού να έχει για τα καλά πλήξει την αγορά, αφού οι καταναλωτές δεν έχουν τα απαραίτητα χρήματα για να ψωνίσουν όσα θα ήθελαν ή όσα ψώνιζαν τα προηγούμενα χρόνια.

Τόσο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου Μπάμπης Λεκάκης, όσο και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανόλης Αλιφιεράκης μιλούν στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” περιγράφοντας με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση της αγοράς στον τόπο μας, τονίζοντας πως «τα δύσκολα έρχονται με την έλευση του χειμώνα, που αναμένεται βαρύς»!

«Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Ο τουρισμός δεν πήγε καλά. Δυστυχώς και με τα περιοριστικά μέτρα που υπάρχουν στο νησί, η οικονομία δουλεύει πάρα πολύ λίγο», είπε στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ Μπάμπης Λεκάκης.

«Βοήθεια από την πλευρά της κυβέρνησης ουσιαστική δεν υπάρχει. Και οι επαγγελματίες είναι σε πάρα πολύ κακή κατάσταση, με τον χειμώνα να φαίνεται πάρα πολύ δύσκολος με αρκετά “λουλέτα” και με αύξηση της ανεργίας».

Όπως εξηγεί ο ίδιος, αυτή η κατάσταση δεν είναι μόνο στην Κρήτη. Είναι σε ολόκληρη τη χώρα. «Αλλά εδώ τα πλήγματα είναι μεγαλύτερα. Γιατί η εξάρτησή μας από τον τουρισμό είναι τεράστια».

Στο μεταξύ, όπως λέει, «λόγω των οικονομικών διευκολύνσεων που δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα από την κυβέρνηση, αρκετοί επιχειρηματίες δεν έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους, περιμένοντας να λήξουν οι προθεσμίες για να τα καταθέσουν, ώστε να μη χρειαστεί να πληρώσουν έξτρα χρήματα στα δημόσια ταμεία. Δηλαδή, οι αναστολές συμβάσεων που είχαμε το προηγούμενο διάστημα και όλα αυτά έχουν βάλει έναν περιορισμό στο κλείσιμο των επιχειρήσεων. Ωστόσο, αυτός ο περιορισμός δε λύνει το πρόβλημα. Και οι αναστολές συμβάσεων δεν είναι λύση του προβλήματος»...

Συνεχίζοντας, ο Μπάμπης Λεκάκης λέει ότι αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρξει από τη μεριά της κυβέρνησης ένα μέτρο, όπως αυτό που εξαγγέλθηκε τις τελευταίες μέρες, της μη επιστρεπτέας προκαταβολής. «Αλλά και αυτό είναι πάρα πολύ μικρό. Θα ωφεληθούν πάρα πολύ λίγες επιχειρήσεις σε επίπεδο Κρήτης. Και ίσως θα έπρεπε να βγει ένα τέτοιο πρόγραμμα μεγαλύτερο, προκειμένου να πάρουν χρήματα περισσότερες επιχειρήσεις και όχι μόνο μια μερίδα επιχειρήσεων», είπε στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό είναι ένα πρόγραμμα που δημοσιεύτηκε προχθές στο ΦΕΚ.

«Είναι ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ, το οποίο το έβγαλε η Περιφέρεια Κρήτης, αλλά το ποσό που δίνει για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις είναι 50 εκατομμύρια για όλη την Κρήτη. Και με τα χρήματα αυτά, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Περιφέρειας Κρήτης, περίπου 2.000 με 2.500 επιχειρήσεις θα ωφεληθούν από αυτό το πρόγραμμα. Καταλαβαίνουμε ότι είναι πάρα πολύ μικρό το νούμερο. Αυτή τη στιγμή σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις κρέμονται σε ένα τεντωμένο σχοινί και είναι δυστυχώς πάρα πολύ εύκολο να βάλουν λουκέτο και να κλείσουν»...

Στο σημείο αυτό ο Μπάμπης Λεκάκης υπενθυμίζει ότι βρισκόμαστε και ενόψει της πληρωμής του ΕΝΦΙΑ (διπλός αυτόν τον μήνα) και άλλων φορολογικών υποχρεώσεων μέχρι το τέλος του χρόνου, κάτι για το οποίο υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση των επιχειρήσεων εκείνων, που κρέμονται ήδη από μια κλωστή.

Στο μεταξύ, βέβαια, έχουμε και την επερχόμενη ελαιοπαραγωγή. Στο ερώτημά μας αν ο ίδιος βλέπει “φως” από την παραγωγή του ελαιολάδου, η απάντησή του έχει ως εξής: «Θα πρέπει να είμαστε σε μια επιφύλαξη. Να δούμε σε τι τιμές θα κινηθεί η αγορά του ελαιολάδου. Γιατί, αν οι τιμές κινηθούν στα περυσινά επίπεδα, δυστυχώς θα είναι ακόμα μια δύσκολη χρονιά για όλους. Διότι, αν η τιμή του ελαιολάδου κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα, με την ελπίδα βέβαια ότι θα πάει καλά φέτος η παραγωγή και δε θα έχουμε τα περυσινά επίπεδα, πώς και ο ίδιος ο αγροτικός κόσμος θα έχει χρήματα για να κάνει τις αναγκαίες αγορές του και να κινηθεί έτσι ο χώρος της αγοράς;».

«Τα γεγονότα μάς επιβεβαιώνουν»

«Τα γεγονότα μάς επιβεβαιώνουν κάθε μέρα», λέει στην εφημερίδα μας και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανόλης Αλιφιεράκης.

«Η κακή τουριστική περίοδος κυρίως. Το lockdown. Το γεγονός ότι ο κόσμος είναι “μαζεμένος”. Δεν καταναλώνει. Όλα αυτά άμεσα προκαλούν έναν στραγγαλισμό στην τοπική αγορά. Από την άλλη όμως, αυτό που περιμένουμε, παρ’ όλα αυτά τα μέτρα τα οποία ήδη έχουν μπει στο τραπέζι και έχουν ανακοινωθεί, δεν καλύπτουν αυτό το κενό το οποίο υπάρχει. Και με την ανεργία στον προϋπολογισμό της Βουλής είδαμε ότι τα νούμερα είναι απογοητευτικά. Οπότε περιμένουμε ότι θα έχουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο, η οποία θα κρατήσει σίγουρα για πολλούς μήνες ακόμα».

Συνεχίζοντας, ο Μανόλης Αλιφιεράκης προσθέτει ότι «αυτό μας ανησυχεί όλους. Γι’ αυτό ζητάμε ακόμα επιπλέον μέτρα για να καλυφθεί αυτό το κενό το οποίο υπάρχει. Γιατί πρέπει να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας από τη μία και από την άλλη οι επιχειρήσεις να μείνουν όρθιες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η πανδημία μπορεί να κρατήσει αρκετό καιρό. Και πρέπει να συνηθίσουμε, έστω, να δουλεύουμε με αυτό τον τρόπο. Και να παίρνουμε τα μέτρα μας τα κατάλληλα. Και η ζωή να συνεχίζεται. Δεν μπορούμε να διακόψουμε αυτό τον κύκλο της ζωής που έχουμε. Και τα λοκντάουν είναι απαγορευτικά, εκτός από πολύ ιδιαίτερες περιπτώσεις. Και πρέπει να λαμβάνεται υπόψη για το κάθε μέτρο που παίρνεται, τις επιπτώσεις που θα έχει στην οικονομία. Γιατί οι μεν κοιτάζουν την πανδημία, οι δε κοιτάζουν την οικονομία, αλλά σε όλα αυτά πρέπει να γίνεται ένας συνδυασμός που να φέρνει ένα αποτέλεσμα το οποίο να είναι “βατό” και να μπορούν να το ακολουθήσουν κυρίως οι επιχειρήσεις, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι εργαζόμενοι».

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου για το θέμα των λουκέτων λέει ότι «τα λουκέτα δε θα φανούνε. Και αυτό γιατί δε συμφέρει κάποιον που βρίσκεται στη φάση αυτή να κλείσει την επιχείρησή του. Διότι έτσι θα χάσει τα οποιαδήποτε μέτρα ισχύουν αυτή τη στιγμή. Προσέξτε ποιο είναι το θέμα. Ναι μεν οι επιχειρήσεις είναι για κλείσιμο, δεν κλείνουν όμως, για να μη χάσουν και αυτά τα οποία υπάρχουν. Γι’ αυτό λοιπόν εμείς λέμε ότι επιχειρήσεις οι οποίες μπορούν να κρατηθούν να έχουν το κίνητρο να κρατηθούν. Πάλι θα ξημερώσει κάποια μέρα που δε θα είναι οι συνθήκες όπως αυτές που έχουμε σήμερα. Αυτό δηλαδή θα πρέπει να γίνει κατανοητό από τις επιχειρήσεις, αλλά κυρίως από την κυβέρνηση, η οποία παίρνει όλα αυτά τα μέτρα».

“Ταφόπλακα” τα τοπικά lockdown

Μεγάλες δυσκολίες επιβίωσης αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην Κρήτη, οι οποίες πάνω που πήγαιναν να ανασάνουν και να ορθοποδήσουν μετά το βαρύ πλήγμα που τους άφησε η οικονομική κρίση 10 χρόνια τώρα, ο κορωνοϊός, η πανδημία, η καραντίνα, τα αυστηρά μέτρα και τα τοπικά lockdown σε Ηράκλειο και Χανιά ήρθαν να αποτελέσει την “ταφόπλακά” τους.

Η πτώση του τζίρου και η μεγάλη χασούρα που έχουν προκαλέσει στα ταμεία των επιχειρήσεων της πόλης του Ηρακλείου η εμφάνιση της πανδημίας και οι οικονομικές συνέπειες που επέφερε, όπως λένε επιχειρηματίες του Ηρακλείου και άνθρωποι της αγοράς, αποτυπώνεται στα νούμερα των εγγραφών και των διαγραφών από το Μητρώο του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

Τα στοιχεία δείχνουν ακριβώς ότι κάποιοι επαγγελματίες πολεμούν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν εν ζωή τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις τους, δίνοντας καθημερινό αγώνα με σκοπό να κρατήσουν τις θέσεις εργασίας και να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές και λειτουργικές τους υποχρεώσεις. Άλλοι πάλι, δυστυχώς, δεν τα κατάφεραν και έτσι αναγκάστηκαν να τα παρατήσουν, να βάλουν για πάντα λουκέτο και να διαγραφούν από το μητρώο επαγγελματιών. Του λόγου το αληθές για το πόσο ο κορωνοϊός έβλαψε την τοπική αγορά και την επιχειρηματικότητα επιβεβαιώνουν τα στοιχεία του Επιμελητηρίου για το επτάμηνο από 1η Μαρτίου 2020 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020, τα οποία στο σημερινό μας ρεπορτάζ συγκρίνουμε με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι, οπότε και δεν είχαμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, αλλά παλεύαμε να βγούμε από την κρίση.

Φέτος λοιπόν, με το που η πανδημία σάρωσε και τη χώρα μας, οπότε και λόγω καραντίνας αναγκαστήκαμε να μείνουμε κλεισμένοι στα σπίτια μας, ο αντίκτυπος στην τοπική κοινωνία ήταν μεγάλος, με συνέπεια δεκάδες επιχειρήσεις να κλείσουν, έχοντας υποστεί ένα τεράστιο οικονομικό πλήγμα. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία από το βιβλίο εγγραφών-διαγραφών του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, το διάστημα Μαρτίου-Σεπτεμβρίου 2020 έκλεισαν 282 επιχειρήσεις και άνοιξαν 569. Το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, ωστόσο, είχαμε 556 διαγραφές και 713 εγγραφές. Παρ’ όλα αυτά, όμως, από τα αριθμητικά στοιχεία φαίνεται ότι το νησί μας, η Κρήτη, αντέχει, δεν το βάζει κάτω και οι Κρητικοί, παρά τα προβλήματα, τα απρόοπτα και τις δύσκολες συγκυρίες, συνεχίζουν τον αγώνα της επιβίωσης. Έτσι, εκεί που κλείνει μια επιχείρηση, δειλά-δειλά ανοίγει μια άλλη, όχι όμως στον βαθμό που κυρίως άνοιγαν επιχειρήσεις στις παλιές, καλές εποχές που όλοι αναπολούμε.

Τις μεγαλύτερες δυσκολίες επιβίωσης για άλλη μια φορά δέχτηκε ο τομέας του Εμπορίου, οπότε και 114 επαγγελματίες που δραστηριοποιούνταν σε αυτόν τον κλάδο ζήτησαν διαγραφή (201 είχαν διαγραφεί το αντίστοιχο διάστημα Μαρτίου-Σεπτεμβρίου πέρυσι), για να ακολουθήσει ο τομέας των Υπηρεσιών, όπου το επτάμηνο Μαρτίου-Σεπτεμβρίου 2020 έκλεισαν 83 επιχειρήσεις (ωστόσο πέρυσι είχαν κλείσει αρκετά πολλές και συγκεκριμένα 213). Έπεται ο τομέας της Μεταποίησης, οπότε και “λουκέτο” έβαλαν 72 επιχειρήσεις (πέρυσι το ίδιο διάστημα είχαν διαγραφεί 118), και ο τομέας του Τουρισμού, οπότε και από τα μητρώα του Επιμελητηρίου διεγράφησαν το επτάμηνο που πέρασε 13 επιχειρήσεις (23 πέρυσι την ίδια περίοδο).

Από την άλλη μεριά, φέτος το επτάμηνο του έτους στο οποίο αναφερόμαστε, στον τομέα του Εμπορίου έκαναν εγγραφή στο μητρώο του Επιμελητηρίου 176 νέες επιχειρήσεις (218 πέρυσι την ίδια περίοδο), στον τομέα της Μεταποίησης 140 (137 πέρυσι), στον τομέα του Τουρισμού 52 (92 πέρυσι) και στον τομέα των Υπηρεσιών 201 (265 πέρυσι).

Άνοιξαν - έκλεισαν το 2019

Στοιχεία Επιμελητηρίου Ηρακλείου από 1/3/2019 έως 30/9/2019

Άνοιξαν - έκλεισαν το 2020

Στοιχεία Επιμελητηρίου Ηρακλείου από 1/3/2020 έως 30/9/2020

Άσχημα τα πράγματα στο επιχειρείν

Τα πράγματα, ωστόσο, στο επιχειρείν δεν είναι και τόσο καλά στο σύνολο της χώρας. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, καταγράφεται πρωτοφανής “βουτιά” του δείκτη οικονομικού κλίματος μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς μία στις τρεις επιχειρήσεις φοβάται κλείσιμο, ενώ μία στις πέντε δυσκολεύεται να ανταποκριθεί σε υποχρεώσεις.

Δραματική μάλιστα επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις λόγω της κρίσης που προκαλεί η πανδημία καταγράφει η εξαμηνιαία σχετική έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, καθώς, μεταξύ άλλων, ο ειδικός δείκτης οικονομικού κλίματος έκανε “βουτιά” από τις 66 στις 20 μονάδες μέσα σε ένα εξάμηνο, σχεδόν μία στις τρεις επιχειρήσεις φοβάται το “λουκέτο”, ενώ δημιουργείται μια νέα γενιά καθυστερούμενων οφειλών στο Δημόσιο και προς ιδιώτες. Ειδικότερα, 6 στις 10 επιχειρήσεις (62,9%) δήλωσαν πως είναι λίγο ή καθόλου ικανοποιημένοι με τα μέχρι τώρα μέτρα της κυβέρνησης, έναντι του 35,3% που δήλωσε πως είναι πολύ ή αρκετά ικανοποιημένο.

Παράλληλα, σύμφωνα με τη μελέτη, ο δείκτης οικονομικού κλίματος μικρομεσαίων επιχειρήσεων που καταρτίζει το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, ο οποίος κέρδιζε έδαφος συνεχώς από το 2016 και μετά, για να φτάσει στο 66,4 στο τέλος του δεύτερου εξαμήνου 2019, έκανε την πιο απότομη “βουτιά” από τότε που άρχισε να παρουσιάζεται, υποχωρώντας στο τέλος του α' εξαμήνου 2020 στο 20,1. Και όπως αναφέρεται, πρόκειται για τη χειρότερη καταγραφή από το 2015, ενώ η χαμηλότερη τιμή του δείκτη ήταν 11,7 και είχε σημειωθεί το 2012.

Η ραγδαία μείωση της οικονομικής δραστηριότητας αρχίζει εκ νέου να αποτυπώνεται και στην αδυναμία καταβολής των υποχρεώσεων τόσο προς το Δημόσιο όσο και προς τους ιδιώτες.

Σύμφωνα λοιπόν με την αποτίμηση του πρώτου εξαμήνου του έτους που διανύουμε, 8 στις 10 επιχειρήσεις δήλωσαν πως η οικονομική κατάσταση της επιχείρησής τους επιδεινώθηκε κατά το προηγούμενο εξάμηνο, έναντι μόλις 4,9% που δήλωσε ότι βελτιώθηκε και 15,1% που δήλωσε πως παρέμεινε αμετάβλητη, ενώ 8 στις 10 επιχειρήσεις δήλωσαν πως ο τζίρος τους μειώθηκε κατά το προηγούμενο εξάμηνο, έναντι μόλις 5,6% που δήλωσε ότι αυξήθηκε.

Τέλος, από την επεξεργασία των επιμέρους στοιχείων εκτιμάται ότι το επόμενο εξάμηνο κινδυνεύουν να χαθούν 105.000 θέσεις απασχόλησης.

(Φωτογραφία αρχείου: Unsplash)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News