Κρήτη

Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης: Προτάσεις μέτρων για τον περιορισμό των «κόκκινων δανείων»

Με αφορμή ερωτήματα των δανειοληπτών

Με αφορμή τον καθημερινό προβληματισμό ,την αγωνία και τα ερωτήματα των δανειοληπτών, προς την Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης , η Πρόεδρος κ. Ιωάννα Μελάκη απάντησε τα εξής:

Στο ερώτημα τι πρέπει να κάνουν οι δανειολήπτες για να μην "κοκκινίσουν" τα δάνεια τους, η Πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών κ.Ιωάννα Μελάκη ,σημειώνει στην τοποθέτηση της πως: «το μείζον σήμερα είναι να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι δανειολήπτες στο Πρόγραμμα Γέφυρα " το οποίο δίνει ουσιαστικές λύσεις για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, που είναι ο περιορισμός νέων καθυστερούμενων οφειλών λόγω της πανδημίας».

Στο ερώτημα ποια είναι οι εκτιμήσεις , για το πρόβλημα που δημιουργείται, στην Αγορά (τράπεζες, εταιρείες ειδικού Σκοπού κ.α) διαρκούσης της πανδημίας του Κορωνοϊού, όπως λένε, προς το παρόν δεν υπάρχουν ασφαλείς εκτιμήσεις,, όπως συμβαίνει τώρα, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία έχει προχωρήσει στην αγορά ομολόγων, με την δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης που θα «ρίξει» 700δις ευρώ πανευρωπαϊκά.

Ωστόσο ως Εθνικές Ενώσεις Καταναλωτών , βρισκόμαστε σε θέσεις μάχης, κατευθύνοντας τους δανειολήπτες προς το πρόγραμμα Γέφυρα, αλλά και στην εντατικοποίηση των ρυθμίσεων με εξωδικαστική διαμεσολάβηση και περιμένουμε την Πολιτεία να βρει «εργαλεία» στήριξης ,για τους δανειολήπτες, ιδιαίτερα τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες

Στο ερώτημα με ποιο τρόπο μπορεί να υπάρξει «συντήρηση» της οικονομικής και κοινωνικής στήριξης, όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση, η κ. Μελάκη αναφέρεται σε τέσσερις δράσεις.

Πρώτον: Στα εργαλεία –όπως είναι οι αναστολές πληρωμών, το πρόγραμμα Γέφυρα- οι λογικές ρυθμίσεις, του σημερινού "μπορώ" για να μην «ξεφύγουν» τα δάνεια.

Δεύτερον: Στα προγράμματα ενίσχυσης της εργασίας, και θα πρέπει να υπάρξει τροποποίηση των ηλικιακών ορίων,

Τρίτον: Στην γρήγορη και αποτελεσματική απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς έτσι θα σταλεί μήνυμα στην αγορά ότι υπάρχει σχέδιο για την «ποιοτική» εκμετάλλευση των 32δις ευρώ του ταμείου καθώς και των άλλων ευρωπαϊκών κονδυλίων, σ ε κλάδους, όπως είναι η πράσινη ενέργεια, η ψηφιακή αναβάθμιση, ο ποιοτικός τουρισμός.

Τέταρτον: Οι τράπεζες και οι εταιρείες Ειδικού Σκοπού, θα πρέπει να συντονιστούν μεταξύ τους, και όχι να δημιουργούν "χάος" στο επικοινωνιακό γίγνεσθαι

Τέλος , η κ.Μελάκη κάλεσε τις εταιρείες Του Ν.3758/2009, να αλλάξουν τακτική και πολιτική, διότι κάποιες συμπεριφορές προς τους δανειολήπτες, δεν είναι οι δέουσες ,δεν ανταποκρίνονται στα καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί, και θα υπάρξουν κυρώσεις ,προς αυτές, αν συνεχίσουν να συμπεριφέρονται έτσι , από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αφού διαβιβαστούν οι καταγγελίες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια