Κρήτη: Σύγχυση και μπέρδεμα με την απολύμανση στα σχολεία λόγω κορωνοϊού

Κρήτη
Κρήτη: Σύγχυση και μπέρδεμα με την απολύμανση στα σχολεία λόγω κορωνοϊού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με μείγμα χλωρίνης ή ειδικό συνεργείο η απολύμανση;

«Μπέρδεμα» προκύπτει με τη διαδικασία της απολύμανσης στα σχολεία σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος κορωνοϊού ή έμμεσου κρούσματος (όπως γονέα) καθώς η διαδικασία που ακολουθείται ερμηνεύεται διαφορετικά σε κάθε σχολική μονάδα δημιουργώντας ανησυχία και σύγχυση στους γονείς.

Αφορμή για να αναδειχθεί η διάσταση του θέματος στάθηκε τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στο 7ο δημοτικό σχολείο Ηρακλείου όπου μητέρα δύο μαθητών εντοπίστηκε θετική στον ιό και έγινε απολύμανση. Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του σχολείου απευθύνθηκε στο δήμο Ηρακλείου που απάντησε ότι δεν προβλέπεται απολύμανση με δικό του συνεργείο και ο διευθυντής του σχολείου ακολουθώντας τις οδηγίες της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης ανέθεσε στην καθαρίστρια απολυμαντικό καθαρισμό με μείγμα χλωρίνης . Ωστόσο ο αντιδήμαρχος Παιδείας Ηρακλείου Νίκος Αγγελάκης υποστηρίζει ότι -αν και η απολύμανση δεν είναι απαραίτητη σε αυτές περιπτώσεις- οι διευθυντές έχουν ενημερωθεί ότι η απολύμανση ανατίθεται από τα σχολεία σε ιδιωτικό συνεργείο καθαρισμού και στη συνέχεια το τιμολόγιο αποστέλλεται στη σχολική επιτροπή.

Αυτό όμως έχει όμως ως αποτέλεσμα να ακολουθείται διαφορετική διαδικασία σε κάθε σχολείο αφού στο ένα σχολείο του Ηρακλείου όπου υπήρξε κρούσμα σε μητέρα μαθητή έγινε απολύμανση από συνεργείο και στο δεύτερο σχολείο -και πάλι με κρούσμα μητέρας μαθητών- έγινε  απολύμανση από καθαρίστρια και στις δύο περιπτώσεις για καθαρά προληπτικούς λόγους.

Απολύμανση με χλωρίνη ή ιδιωτικό συνεργείο;

Αναλυτικά σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 7ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου: « καταγγέλλουμε ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ, έχουν κενά και περιέχουν ασάφειες ως προς τέτοιες περιπτώσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αναστάτωση και να αφήνουν τόσους γονείς σε αγωνία για το αν τα παιδιά τους είναι ή όχι, φορείς, μιας και δε μπορούν να γνωρίζουν αν οι μαθητές αυτοί έχουν νοσήσει! Συνιστούν απολύμανση των αιθουσών, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζουν εάν λέγοντας απολύμανση εννοούν από κλιμάκιο του Δήμου, (το οποίο και μας το αρνήθηκαν), ή από εμάς με το ενδεδειγμένο πλέον, χλωρινόνερο».

Όπως σημείωσε στο neakriti.gr o διευθυντής του 7ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου Χρήστος Ιατρούδης: «ακολουθήσαμε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και επικοινώνησα με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και τον κ.Λουμπούνη ο οποίος συνέστησε απολύμανση με μείγμα χλωρίνης και νερού όπως και έγινε από  την καθαρίστρια του σχολείου».

Την διαδικασία επιβεβαιώνει και ο κ.Λουμπούνης καθώς όπως αναφέρει κανονικά δεν προβλέπεται απολύμανση ούτε καν σε περίπτωση κρούσματος του σχολείου παρά μόνο ενδελεχής καθαρισμός. Άλλωστε όπως αναφέρει το 7ο δημοτικό είναι απολύτως ασφαλές και δεν υπάρχει περίπτωση να μεταδοθεί ο ιός από τα παιδιά στους συμμαθητές τους, αφού ακόμα κι αν νοσούσαν, θα μπορούσαν να τον μεταφέρουν μόνο μια μέρα πριν τον πυρετό.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Παιδείας Νίκος Αγγελάκης υποστηρίζει ότι σύμφωνα με τη ΔΥΠΕ Κρήτης δεν χρειάζεται απολύμανση , παρά μόνο σε περίπτωση κρούσματος σε σχολείο. Όπως τονίζει ο κ.Αγγελάκης: «έχουν ενημερωθεί όλοι οι διευθυντές των σχολείων ότι μπορούν σε συνεργασία με το σύλλογο να βρουν ένα ιδιωτικό συνεργείο καθαριότητας που θα προχωρήσει σε απολύμανση και στη συνέχεια το τιμολόγιο θα αποστέλλεται στη σχολική επιτροπή. Τις διαδικασίες που ακολουθούνται βάσει πρωτοκόλλου γνωρίζουν οι εταιρείες απολύμανσης. Αυτό ακόμα κι αν δεν έχει νόημα η απολύμανση, καθώς η απόφαση ελήφθη λόγω της αγωνίας που προκύπτει μετά από κάθε κρούσμα στα σχολεία και για προληπτικούς λόγους».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 7ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου «Έλλη Αλεξίου»

Θα θέλαμε αναφορικά με την επιβεβαίωση έμμεσου κρούσματος στο σχολείο μας, το 7ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου «Έλλη Αλεξίου», να επισημάνουμε πως η διεύθυνση του σχολείου ακολούθησε όλα τα απαιτούμενα υγειονομικά πρωτόκολλα. Με το που έγινε γνωστό ότι υπάρχει κρούσμα γονέα, την Κυριακή το απόγευμα, η οικογένεια τέθηκε σε κατ΄οίκον 14ημερη καραντίνα ενώ ο διευθυντής ενημέρωσε όλες τις αρμόδιες αρχές, παίρνοντας οδηγίες για τις μετέπειτα ενέργειες του. Ενημερώθηκαν άμεσα οι εκπαιδευτικοί των τμημάτων, οι οποίοι με τη σειρά τους γνωστοποίησαν το γεγονός στους γονείς των συμμαθητών και την Δευτέρα το πρωί έγινε ενδελεχής απολύμανση των αιθουσών, χωρίς να επιτραπεί στους μαθητές να εισέλθουν σε αυτές.

Από εκεί και πέρα όμως, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως βρισκόμαστε ήδη σε συνεννόηση με την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Ηρακλείου,  κάνοντας ενέργειες με σκοπό να πετύχουμε την υποχρεωτική διενέργεια τεστ COVID-19, στα παιδιά που έχουν έρθει σε επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα (στη συγκεκριμένη περίπτωση, γονέας), μιας και βάσει πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ, δεν προβλέπεται τεστ σε ασυπτωματικούς, παρόλο που βρίσκονταν στο ίδιο περιβάλλον με φορέα του ιού! Ακόμη, καταγγέλλουμε ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ, έχουν κενά και περιέχουν ασάφειες ως προς τέτοιες περιπτώσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αναστάτωση και να αφήνουν τόσους γονείς σε αγωνία για το αν τα παιδιά τους είναι ή όχι, φορείς, μιας και δε μπορούν να γνωρίζουν αν οι μαθητές αυτοί έχουν νοσήσει! Συνιστούν απολύμανση των αιθουσών, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζουν εάν λέγοντας απολύμανση εννοούν από κλιμάκιο του Δήμου, (το οποίο και μας το αρνήθηκαν), ή από εμάς με το ενδεδειγμένο πλέον, χλωρινόνερο. Η κωλυσιεργία δε, του οργανισμού, είναι τόσο μεγάλη, που η ενημέρωση του σχολείου, έγινε από την ίδια την παθούσα μητέρα, χωρίς να είναι αρμοδιότητα της, κι όχι από την επίσημη αρχή!!

 Όπως και να’ χει, εμείς τηρήσαμε τις οδηγίες κατά γράμμα και εφαρμόστηκαν όλα τα πρωτόκολλα που αρμόζουν σε τέτοιες περιπτώσεις. Δεν παύει όμως να υπάρχει ανησυχία στην σχολική κοινότητα, για το αν η απολύμανση που έγινε, ήταν η πρέπουσα. Επικοινωνήσαμε με τον Δήμο Ηρακλείου και μας διευκρίνισαν πως δεν αναγράφεται πουθενά κι ούτε προβλέπεται απολύμανση από δικό τους επιτελείο, σε τέτοιες περιπτώσεις!! Μάλιστα, από το γραφείο Δημόσιας Υγείας  και Κοινωνικής Μέριμνας, θα μας αποστείλουν έγγραφο το οποίο θα περιλαμβάνει όλα τα εγκεκριμένα και ενδεδειγμένα,σε τέτοιες περιπτώσεις, απολυμαντικά προϊόντα, για να διασταυρώσουμε την ορθότητα της απολύμανσης των σχολικών μας χώρων. Στη συνέχεια, απευθυνθήκαμε και στον Ιατρικό Σύλλογο, όπου περιμένουμε μία επίσημη απάντηση όσον αφορά το θέμα «απολύμανση», διότι οι απόψεις διίστανται και οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν. Τέλος, έχουμε έρθει σε επαφή με το έτερο Δημοτικό Σχολείο στο οποίο εμφανίστηκε κρούσμα σε γονέα, και ήρθαμε σε συμφωνία όσον αφορά τα αιτήματα μας. Να επισημάνουμε δε, πως η απολύμανση που έγινε στο συγκεκριμένο σχολείο, προήλθε από ιδιωτική πρωτοβουλία.

Στόχος μας είναι βελτίωση, αν όχι η αλλαγή των πρωτοκόλλων, όσον αφορά τα έμμεσα κρούσματα σε σχολικούς χώρους, με την υποχρεωτική διενέργεια τεστ COVID-19 , τόσο με την επιβεβαίωση κρούσματος, όσο και πριν την επιστροφή τους στο σχολείο. Όχι γιατί διεκδικούμε κάτι παράνομο, αλλά γιατί ΔΕΝ προβλέπεται κάτι τέτοιο στις οδηγίες του ΕΟΔΥ, παρά μόνο σε περίπτωση κρούσματος σε εκπαιδευτικό ή μαθητή. Καθώς, δεν είναι δυνατόν εν μέσω κρίσης, να «εξαναγκάζουν» τόσες οικογένειες να κάνουν τεστ στα άτομα που ήρθαν σε επαφή με τα έμμεσα κρούσματα, ενώ θα μπορούσαν να κάνουν μόνο στο οικείο περιβάλλον του πάσχοντος, είτε αυτά είναι άτομα που συνοικούν με καθηγητές, είτε με μαθητές.

Γιατί, δεν είναι δυνατόν να έχουμε κάνει και εμείς σαν γονείς, αλλά πολύ περισσότερο τα παιδιά μας, τόση αξιέπαινη προσπάθεια, τηρώντας για μήνες τόσα πολλά μέτρα, φορώντας μάσκες, περιορίζοντας τις επαφές, και τις κοινωνικές μας εκδηλώσεις και δυστυχώς όλα να καταλήγουν μάταια, καθότι δεν τηρούνται ούτε καν τα προβλεπόμενα, από αυτούς που τα προέβλεψαν!

Την Παρασκευή λοιπόν, έχουμε προγραμματισμένη συνάντηση εκπροσώπων των σχολείων και των συλλόγων γονέων, στην 7η ΥΠΕ Κρήτης, για να μπορέσουμε να υποβάλλουμε τις διαμαρτυρίες μας και για να θέσουμε προς έγκριση τα αιτήματα μας!!

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News