Κρήτη

Δίκη Χρυσή Αυγής: Οι Δήμαρχοι της Κρήτης για την ιστορική απόφαση

Πως σχολιάζουν την ιστορική απόφαση της Δικαιοσύνης με την καταδίκη της Χρυσής Αυγής

Νίκη της Δημοκρατίας αποτέλεσε η χθεσινή απόφαση καταδίκης της Χρυσής Αυγής, όπως υποστήριξαν ομόφωνα δήμαρχοι και φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κρήτης. Οι δήμαρχοι υποστήριξαν ευθέως πως υπερασπίζονται τις αξίες του δημοκρατικού διαλόγου και την καταδίκη του ναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής. Είναι μια νίκη της Δημοκρατίας και του πολιτικού συστήματος.

Με μια σημαντική απόφαση το δικαστήριο απέδωσε δικαιοσύνη, καταδικάζοντας την ηγεσία της Χρυσής Αυγής για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Με αυτόν τον τρόπο, οι πρακτικές των στελεχών της Χρυσής Αυγής καταδικάζονται από τη Δικαιοσύνη, ενώ η υπόλοιπη κοινωνία παρακολούθησε με χειροκροτήματα και με ικανοποίηση την καταδίκη του ναζιστικού μορφώματος.

Η φυσιογνωμία που κέρδισε τη συμπαράσταση και την αγάπη όλων μας ήταν η Μάγδα Φύσσα, μητέρα του Παύλου Φύσσα. Η συγκεκριμένη γυναίκα ταυτίστηκε με τον αγώνα ενάντια στον ρατσισμό και στις πρακτικές του φασισμού, έχοντας χάσει τον γιο της πριν από 7 ολόκληρα χρόνια.

Εφτά χρόνια μετά, η νίκη για τη Δημοκρατία ήρθε. Στο πλαίσιο αυτό, η “Νέα Κρήτη” μίλησε με δημάρχους της Κρήτης, οι οποίοι επιδοκίμασαν την απόφαση του δικαστηρίου. Ταυτόχρονα, έστειλαν και ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Η Δημοκρατία πρέπει να μετατραπεί σε μόνιμη συνήθεια για το σύνολο των πολιτών. Να γίνει ατομικό βίωμα για τον πολίτη, ώστε να καταδικαστεί για πάντα κάθε είδους πρακτική που συνάδει με τον φασισμό και τον ναζισμό.

Βασίλης Λαμπρινός, δήμαρχος Ηρακλείου: «Με τη σημερινή (σ.σ. χθεσινή) καταδικαστική απόφαση για το κόμμα της Χρυσής Αυγής, η ελληνική Δικαιοσύνη έκανε το χρέος της. Η ετυμηγορία του δικαστηρίου ισχυροποιεί τη Δημοκρατία στον τόπο μας. Θέτει οριστικά στο περιθώριο το συγκεκριμένο ναζιστικό μόρφωμα. Και περιφρουρεί τις ανθρώπινες αξίες που δε σεβάστηκε η συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση. Είναι χρέος μας να μην αφήσουμε κανένα περιθώριο για την ανάπτυξη παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον».

 

Αντώνης Ζερβός, δήμαρχος Αγίου Νικολάου: «Η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) απόφαση είναι ιδιαίτερα καθοριστική, γιατί αποδεικνύει γι’ άλλη μια φορά πως η ελληνική Δικαιοσύνη στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Αξιολόγησε σωστά όλα τα στοιχεία και καταδίκασε την προσπάθεια του κόμματος της Χρυσής Αυγής, η οποία με τον κοινοβουλευτικό μανδύα ήθελε να επαναφέρει τακτικές ναζισμού στην Ελλάδα. Εξαιρετικά σημαντική είναι η καταδίκη της Χ.Α., καθώς περνάει το μήνυμα πως τέτοιες πρακτικές και τακτικές δεν έχουν αντίκτυπο στην Ελλάδα. Η Δημοκρατία νίκησε».

Γιάννης Σέγκος, δήμαρχος Χερσονήσου:«Η απόφαση αποτελεί σταθμό για το πολιτικό μας σύστημα και τη Δικαιοσύνη μας. Καταδικάζει πρακτικές οι οποίες είναι “καταδικασμένες” στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας. Επικροτούμε την απόφαση. Καταδικάζουμε τις πρακτικές αυτές και εκείνους που τις εφάρμοσαν. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στα θύματα του ναζισμού, αλλά και στην οικογένεια του Παύλου Φύσσα, που έχασε τη ζωή του από τα χέρια των νοσταλγών του ναζισμού»,

Γιώργος Μαρινάκης, δήμαρχος Ρεθύμνου: «Θεωρώ πως είναι μια ιστορική απόφαση η καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Φυσικά, ο φασισμός δεν καταδικάζεται σε μια μόνο δικαστική απόφαση. Χρειάζεται να έχουμε βιώσει ως κοινωνία τις δημοκρατικές αξίες και τις διαχωριστικές γραμμές που χωρίζουν τη δημοκρατία από τον φασισμό. Συμμερίζομαι την ικανοποίηση του δημοκρατικού κόσμου της Ελλάδας, που είδε με ανακούφιση ότι η Δικαιοσύνη, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση, οδήγησε τα πράγματα στη σωστή κατεύθυνση και εκδόθηκε μια απόφαση που συνάδει με το κοινό περί δικαίου αίσθημα του λαού μας. Ελπίζω η καταδίκη αυτή να σηματοδοτήσει την απαρχή ενός αναστοχασμού και μιας σωστής διαπαιδαγώγησης της κοινωνίας και της νεολαίας. Να μην είναι επιρρεπής (η νεολαία) στους λαϊκισμούς και στα εύκολα συνθήματα, αλλά να μυηθεί στην πραγματική ουσία της Δημοκρατίας».   

Μενέλαος Μποκέας, δήμαρχος Μαλεβιζίου: «Είναι μια ιστορική νίκη. Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής σε εγκληματική οργάνωση είναι μια νίκη που ανήκει στη Δημοκρατία. Η μάχη έναντι του φασισμού, του ρατσισμού, του μίσους και της μισαλλοδοξίας είναι διαρκής. Είναι μια απόφαση σταθμός. Χρειάζεται εγρήγορση και ενημέρωση. Οφείλουμε να απαντάμε καθημερινά σε όλα εκείνα τα φαινόμενα που εξέθρεψαν τη Χρυσή Αυγή και σε κάθε είδους συλλογικότητα η οποία ταυτίζεται με φασιστικές πρακτικές και αντιλήψεις».

Μανόλης Φραγκάκης, δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας: «Η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) ημέρα είναι μια ιστορική μέρα. Ήταν μια ιστορική νίκη και ένα μεγάλο “συγχαρητήρια” προς την ελληνική Δικαιοσύνη. Πρέπει να είμαστε πάντα σε εγρήγορση και να υπερασπιζόμαστε κάθε φορά την έννοια που γεννήθηκε στην Ελλάδα και δεν είναι άλλη από τη Δημοκρατία. Δικαιώθηκε η οικογένεια του Παύλου Φύσσα αλλά και η κοινωνία, η οποία τάχθηκε ενάντια στον ρατσισμό και στον φασισμό από την πρώτη στιγμή. Ήταν μια νίκη της Δημοκρατίας. Η Δικαιοσύνη έκανε το καθήκον της και έπραξε το σωστό. Αποδόθηκε δικαιοσύνη και η δημοκρατία θριάμβευσε. Όλοι μαζί οφείλουμε να υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία. Δεν πρέπει να επικρατεί εφησυχασμός».

(φωτογραφία Intime)

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια