Κρήτη

Έρχεται και στην Κρήτη το glamping

Επίσημα στον τουριστικό χάρτη της Ελλάδας το πολυτελές κάμπινγκ - Ετοιμάζονται οι πρώτες επενδύσεις

Και να που έρχεται στην Ελλάδα και στην Κρήτη το glamping!

Ή αλλιώς το glamorous camping, δηλαδή η τουριστική επιλογή διακοπών σε κάμπινγκ πολυτελείας, μια νέα μόδα που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια δυναμικά την εμφάνισή της σε παγκόσμιο επίπεδο και είναι προ των πυλών και εδώ στο νησί μας.

Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που νομοθέτησε άμεσα το νέο θεσμό Glamping, ο οποίος δείχνει μια νέα τάση διαμονής στη φύση, με παροχές όμως που δεν παραπέμπουν στην κλασική κατασκήνωση, αλλά αντιθέτως θυμίζουν αυτές ενός 5άστερου ξενοδοχείου!

H λέξη άλλωστε προέρχεται από το “πάντρεμα” του camping με το glam, κάτι που συνδυάζεται και στη γενικότερη φιλοσοφία του glamping, που ουσιαστικά έρχεται να προσφέρει κάτι διαφορετικό από τα γνωστά, εν προκειμένω μια εμπειρία πολυτελούς διαμονής στη φύση, που προσφέρει την ελευθερία ενός κάμπινγκ και τις ανέσεις και παροχές μιας πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας.

Ο νέος αυτός θεσμός κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος, ενώ το έναυσμα για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου είδους τουριστικών παροχών έδωσε το υπουργείο Τουρισμού, που παρουσίασε το νέο σήμα Glamping και το σε ποιες επενδύσεις αφορά.

Πλέον, το λεγόμενο πολυτελές κάμπινγκ μπαίνει και με τη βούλα στον τουριστικό χάρτη της χώρας μας, ενώ ξεμπλοκάρουν οι πρώτες επενδύσεις που συνδυάζουν υπηρεσίες glamorous + camping και αφορούν κατασκηνώσεις πολυτελούς διαμονής σε Κρήτη, Πιερία, Πελοπόννησο, αλλά και στη Βούλα Αττικής.

Σε επίπεδο Κρήτης, με βάση τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, στα σκαριά βρίσκεται ήδη επένδυση glamping στο Ηράκλειο. Όπως συγκεκριμένα είχε γίνει γνωστό τον Ιούλιο, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει εγκρίνει ήδη ένα επενδυτικό σχέδιο που αναφέρεται στην ίδρυση τουριστικής μονάδας οργανωμένης κατασκήνωσης πολυτελείας, Glamοrous Camping - Glamping, στο Ηράκλειο της Κρήτης, συνολικού επιλέξιμου κόστους ίσου με 3.084.797,47 ευρώ και συνολικού ενισχυόμενου κόστους ίσου με 3.084.797,47 ευρώ.

Άδεια για τη δημιουργία οργανωμένης τουριστικής κατασκήνωσης τύπου κάμπινγκ 5 αστέρων έχει χορηγηθεί επίσης στον Δήμο Μαρκοπούλου Μεσογαίας, ενώ ανάλογη άδεια για πολυτελές κάμπινγκ 3 αστέρων είχε χορηγηθεί και από τον Δήμο Ιωαννίνων σε επενδύτρια εταιρεία.

Glamping :  Εμπειρία πολυτελούς διαμονής στη φύση

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Τουρισμού, με τον όρο glamping νοείται η εμπειρία πολυτελούς διαμονής στη φύση, σε τουριστικά καταλύματα στην ύπαιθρο, που ανεγείρονται σε εκτός σχεδίου περιοχές και περιλαμβάνουν διαφοροποιημένους τύπους διαμονής σε δομές ήπια εναρμονισμένες στο φυσικό περιβάλλον, συνδυάζοντας υψηλή αισθητική και παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών. Με τη θέσπιση του Σήματος Glamping, το ελληνικό τουριστικό προϊόν προσαρμόζεται με τον καλύτερο τρόπο στις νέες τάσεις της παγκόσμιας τουριστικής ζήτησης.

Με το Νόμο 4688/2020 θεσπίστηκε για πρώτη φορά το Σήμα Glamping, που θα έχει πενταετή διάρκεια και θα χορηγείται από το υπουργείο Τουρισμού σε τουριστικά καταλύματα (σε επιχειρήσεις ξενοδοχείων ή κάμπινγκ) που ανεγείρονται σε εκτός σχεδίου περιοχές και περιλαμβάνουν διαφοροποιημένους τύπους διαμονής. Σημειώνεται πως τα καταλύματα αυτά πρέπει να είναι τουλάχιστον τριών αστέρων (3*).

Με τον νέο αυτό νόμο, το υπουργείο Τουρισμού προχώρησε σε τροποποίηση της απόφασης του 2015, που καθόριζε «τις τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των οργανωμένων τουριστικών κατασκηνώσεων», ώστε οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίζουν τις λεπτομέρειες για την επένδυσή τους.

Μερικά από τα ποιοτικά κριτήρια του glamping είναι τα εξής:

α) διαμονή σε άρτια και ποιοτικά εξοπλισμένα διαφόρων τύπων και μεγεθών κατασκηνωτικά μέσα ή ημιμόνιμες δομές υψηλής αισθητικής σε κελύφη ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, που δύνανται να συναρμολογούνται και να αποσυναρμολογούνται ή να μεταφέρονται, όπως ενδεικτικά θολωτές δομές (domes), γιούρτες (yurts), πασσαλοκαλύβες, β) εναρμόνιση των κατασκηνωτικών μέσων και ημιμόνιμων δομών με το φυσικό περιβάλλον με τη μικρότερη δυνατή επέμβαση σε αυτό, γ) χρήση υλικών φιλικών προς το φυσικό περιβάλλον στο σύνολο της εγκατάστασης, και δ) προώθηση δραστηριοτήτων θεματικού τουρισμού - ειδικών μορφών τουρισμού. 

Όταν το glamping λειτουργεί σε συνδυασμό με ξενοδοχείο, απαιτείται να βρίσκεται σε διακριτή θέση του γηπέδου.

Για πρώτη φορά, λοιπόν, στην Ελλάδα ρυθμίζεται η μορφή του Σήματος Glamping, καθώς και ο τρόπος ελέγχου που θα γίνεται στα συγκεκριμένα καταλύματα, μέχρι την ανάπτυξη από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) του προτύπου λειτουργικών προδιαγραφών Glamping.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια