Δίκη Χρυσής Αυγής: Αντιφασιστικό “ποτάμι” στην Κρήτη ανήμερα της απόφασης

Κρήτη
Δίκη Χρυσής Αυγής: Αντιφασιστικό “ποτάμι” στην Κρήτη ανήμερα της απόφασης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πλήθος κόσμου έδωσε το “παρών” όχι μόνο στην πρωτεύουσα, αλλά και σε όλη τη χώρα, μεταξύ άλλων και στην Κρήτη

Η μεγάλη ώρα της απόφασης στη δίκη της νεοναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής έφτασε: Σήμερα, στις 11 το πρωί, μετά από σχεδόν πεντέμισι χρόνια από την έναρξη μιας από τις πιο ιστορικές - σε διεθνές επίπεδο - δίκες των τελευταίων δεκαετιών (σ.σ. άρχισε στις 20 Απριλίου του 2015), η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών θα εκφωνήσει την απόφαση για τους 68 κατηγορούμενους της πολύκροτης υπόθεσης.

Ωστόσο, πλήθος αντιφασιστών δίνει το “παρών”  όχι μόνο στην πρωτεύουσα, αλλά και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, μεταξύ άλλων και στην Κρήτη. Σήμερα το πρωί  πραγματοποιούνται  μεγάλες αντιφασιστικές συγκεντρώσεις σε Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο, με δεκάδες φορείς, εργατικά συνδικάτα και ενώσεις, αθλητικά σωματεία, οργανώσεις και συλλογικότητες να καλούν σε συμμετοχή σε αυτές. Εξάλλου, και τη χθεσινή ημέρα πραγματοποιήθηκε αντιφασιστική κινητοποίηση στο Ηράκλειο ενόψει της σημερινής ιστορικής απόφασης.

Σε επίπεδο Ηρακλείου, εκατοντάδες αντιφασίστες συγκεντρώθηκαν  σήμερα το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας κι έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου, από το ΠΑΜΕ.

«Απαίτησή μας είναι να τιμωρηθούν οι ναζί εγκληματίες και θρασύδειλοι της Χρυσής Αυγής. Στοχεύουμε με την οργάνωση των αγώνων μας την αιτία που τους γεννά, τους συντηρεί και τους αξιοποιεί ως χρήσιμη εφεδρεία στη στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ.

Εξάλλου, το Παράρτημα Ηρακλείου του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών καλεί στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 10 το πρωί, στην πλατεία Ελευθερίας.

«Η μαζική παρουσία του κόσμου τόσο έξω από τα Δικαστήρια, όσο και πανελλαδικά το πρωί της 7ης Οκτώβρη 2020 θα είναι ο πιο κρίσιμος παράγοντας πίεσης, ώστε να μην καταδικαστούν απλά ορισμένα μέλη της Χ.Α., αλλά όλοι όσοι συμμετείχαν και διέταξαν τα τάγματα εφόδου για τις τρεις υποθέσεις που συνεκδικάζονται (δολοφονία Φύσσα - επίθεση σε μέλη του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ - επίθεση σε Αιγύπτιους ψαράδες). (...) Καλούμε τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία του Ηρακλείου με τη μαζική τους παρουσία προκειμένου να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας για να επιστρέψουν οι φασίστες εκεί που ανήκουν, στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας», αναφέρεται στο σχετικό κάλεσμα.

«Οι δολοφόνοι του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν, και μαζί τους όλος ο παραστρατιωτικός μηχανισμός της εγκληματικής οργάνωσης, που έβγαζε τάγματα εφόδου στους δρόμους για να τρομοκρατούν και να χτυπάνε μετανάστες, συνδικαλιστές και αγωνιστές των κινημάτων και της Αριστεράς, πρέπει να καταλήξουν στη φυλακή (...).

Δε θα ανεχθούμε να πέσουν στα μαλακά οι νεοναζί δολοφόνοι», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου Ερευνητών Ερευνητριών και Εργαζομένων στην Έρευνα Ηρακλείου, που καλεί στη συγκέντρωση που θα λάβει χώρα στις 10 το πρωί, στην πλατεία Ελευθερίας.

Κάλεσμα για συμμετοχή στην εν λόγω συγκέντρωση απηύθυνε  εξάλλου και η Πρωτοβουλία Ηρακλείου για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες.

«Καμιά μάνα μαυροντυμένη ξανά, καμιά να μην ακούσει “πού είναι τώρα ο Παύλος σου;”. Ποτέ πια φόβος στον δρόμο, όποια ώρα του 24ώρου, με όποιο τρόπο, με όποιο ντύσιμο, σε όποια περιοχή επιθυμούμε να κυκλοφορούμε.

Για μια ελεύθερη κοινωνία χωρίς φασισμό, ρατσισμό, πόλεμο και σεξισμό», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Αντιφασίστριες Ηρακλείου.

«Να είμαστε όλοι και όλες στην πλ. Ελευθερίας την Τετάρτη 7/10 (σ.σ. σήμερα), στις 10:00. Να δώσουμε απάντηση στους φασίστες του Ηρακλείου που επιχείρησαν να βγουν από τις τρύπες τους τον περασμένο Μάη και τον Σεπτέμβρη στο Τυμπάκι. Να δώσουμε απάντηση στις επιθέσεις των ναζί κατά των προσφύγων στο Ηράκλειο», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΣΑΑΦοιΚ-ΕΑΑΚ.

Στο Ρέθυμνο θα λάβει χώρα αντιφασιστική συγκέντρωση, στις 11 το πρωί, στο Δημαρχείο Ρεθύμνου. Σ’ αυτήν θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, η Αντιφασιστική Δράση Ρεθύμνου, η ΕΣΕ Ρεθύμνου, ο “Λίβας” κ.ά.

Τέλος, και στα Χανιά θα πραγματοποιηθεί αντιφασιστική συγκέντρωση, στις 10 το πρωί, στην πλατεία Αγοράς.

«Φρούριο η Αθήνα»

Φρούριο η Αθήνα σήμερα, με περισσότερους από 2.000 αστυνομικούς στους δρόμους ενόψει της ανακοίνωσης της απόφασης για τη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με το cnn, πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της ΕΛΑΣ, περισσότεροι από 2.000 αστυνομικοί θα συμμετέχουν στα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, τα οποία θα εφαρμοστούν στην ευρύτερη περιοχή του Εφετείου Αθηνών, ώστε να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια.

Πάνω από την περιοχή θα πετούν συνεχώς ελικόπτερο καθώς και drone της ΕΛΑΣ, τα οποία θα δίνουν την εικόνα της κατάστασης που θα επικρατεί στο Κέντρο Επιχειρήσεων.

Ταυτόχρονα, αστυνομικοί θα βρίσκονται σε ταράτσες παρακείμενων κτηρίων και θα παρατηρούν ό,τι συμβαίνει στον ευρύτερο χώρο.

Έφθασε η ώρα της μεγάλης απόφασης

Το πόσο σύντομα θα ολοκληρωθεί τελικά η δίκη θα εξαρτηθεί από την απόφαση του δικαστηρίου αναφορικά με το αν η Χρυσή Αυγή ήταν (ή όχι) εγκληματική οργάνωση. Εάν η Έδρα (υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση που έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο του 2019) κρίνει ότι οι κατηγορούμενοι πρέπει να απαλλαγούν από τις κατηγορίες που τους βαραίνουν και σχετίζονται με εγκληματική οργάνωση, η διαδικασία ολοκλήρωσης της δίκης θα είναι σύντομη. Σε αντίθετη περίπτωση, η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει και άλλες μέρες.

Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο της δίκης για εγκληματική οργάνωση, συνεκδικάζονται τρία κακουργήματα: Η ανθρωποκτονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα, τον Σεπτέμβριο του 2013, στο Κερατσίνι, η απόπειρα ανθρωποκτονίας των Αιγύπτιων ψαράδων, τον Ιούνιο του 2012, και η απόπειρα ανθρωποκτονίας των στελεχών του ΚΚΕ, τον Σεπτέμβριο του 2013, στο Πέραμα Αττικής.

Η επίθεση στη Βαϊνιά

Ας σημειωθεί ότι συνεξετάζονται δεκάδες ακόμη υποθέσεις που έχουν ήδη δικαστεί ή δικάζονται παράλληλα σε άλλα δικαστήρια της χώρας. Μια από τις συσχετιζόμενες από την ελληνική Δικαιοσύνη υποθέσεις που αφορούν σε δράσεις της Χρυσής Αυγής είναι η υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού μεταναστών στη Βαϊνιά της Ιεράπετρας, τον Φεβρουάριο του 2013.

Η απόφαση εκδικάστηκε - και - σε δεύτερο βαθμό πριν από λίγες εβδομάδες στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο, με το δικαστήριο να κηρύσσει ενόχους και τους 4 κατηγορούμενους που δικάζονταν. Στον έναν εξ αυτών επιβλήθηκε φυλάκιση 2 ετών και 3 μηνών και στους υπόλοιπους τρεις φυλάκιση ενός έτους και 5 μηνών.

Ας σημειωθεί εδώ ότι ο ένας εκ των τεσσάρων είναι ο Λασιθιώτης πρώην γυμναστής που εκτίνει ποινή κάθειρξης για υπόθεση βιασμού σε βάρος ανήλικης αθλήτριάς του, πριν από περίπου 19 χρόνια στην Ιεράπετρα. Όλοι οι καταδικασθέντες (αλλά και ο πέμπτος εμπλεκόμενος που δε δικάστηκε σε δεύτερο βαθμό) βρίσκονται μεταξύ των κατηγορουμένων στη μεγάλη δίκη της Χρυσής Αυγής που ολοκληρώνεται σήμερα. Η καταδίκη και από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο των 4 Κρητικών (σ.σ. κανείς εξ αυτών δεν έδωσε το φυσικό “παρών” στο δικαστήριο, παρά εκπροσωπήθηκαν από τους πληρεξούσιους συνηγόρους τους) για υπόθεση που συσχετίζεται άμεσα με τη δίκη της Αθήνας που ολοκληρώνεται σήμερα.

Η εισαγγελική πρόταση

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, η εισαγγελέας είχε προτείνει την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων για το αδίκημα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Ολοκληρώνοντας την οκτάωρη αγόρευσή της, η εισαγγελέας υποστήριξε ότι δεν προέκυψε στοιχείο που να καταδεικνύει ότι υπήρξε σχεδιασμός για τη δράση κάποιας εγκληματικής οργάνωσης και ότι η ηγεσία της Χρυσής Αυγής ουδέποτε έδωσε κάποια εντολή για εγκληματικές δράσεις.

«Δεν αποδείχτηκε κεντρικός σχεδιασμός σε βάρος πολιτικών αντιπάλων και μεταναστών. Η ηγεσία της Χρυσής Αυγής δε φέρει ουδεμία ευθύνη, αφού δεν προέκυψε ότι έδωσε εντολή ούτε ότι είχε εγκρίνει τις πράξεις που τελέστηκαν εκ των προτέρων», ανέφερε πέρυσι, μεταξύ άλλων, η εισαγγελέας.

Η εισαγγελική πρόταση προκάλεσε κύμα σφοδρών αντιδράσεων σε πανελλαδικό, και όχι μόνο, επίπεδο, καθώς εάν το δικαστήριο αποφασίσει να υιοθετήσει την πρόταση της εισαγγελέως, οι κατηγορούμενοι αναμένεται να πέσουν στα “μαλακά”.

Αυτός είναι - μεταξύ άλλων - ο λόγος για τον οποίο σήμερα το πρωί, έξω από το Εφετείο Αθηνών στους Αμπελόκηπους, αναμένεται να δώσουν βροντερό “παρών” χιλιάδες κόσμου, που περιμένουν να δουν την ελληνική Δικαιοσύνη να στέκεται στο ύψος των ιστορικών περιστάσεων. Προφανώς, το αποτέλεσμα της δίκης αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όπως έγινε γνωστό, το Εφετείο θα θυμίζει σήμερα “φρούριο”, καθώς 2.000 αστυνομικοί, ελικόπτερο, drones και παρατηρητές της ΕΛ.ΑΣ. θα συμμετέχουν στα δρακόντεια μέτρα που έχουν σχεδιαστεί από την ηγεσία της Αστυνομίας.

Δήλωση του Δημήτρη Βρύσαλη για την ολοκλήρωση της δίκης της εγκληματικής «Χρυσής Αυγής»

Με αφορμή την ολοκλήρωσης της δίκης της ναζιστικής, εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», ο Δημήτρης Βρύσαλης, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δήλωσε:

«Τα στοιχεία, που ήρθαν στο φως κατά τη δίκη, είναι συντριπτικά για το πώς η Χρυσή Αυγή οργάνωνε και καθοδηγούσε εγκληματικές πράξεις. Δεν εφησυχάζουμε. Παρά το ότι ο κόσμος βοούσε, πέρασαν πάνω από 5,5 χρόνια για να ολοκληρωθεί η δίκη. Αυτοί που «τράφηκαν» από τον αντικομμουνισμό και τη “θεωρία των δύο άκρων” της Ε.Ε., απολάμβαναν ανοχή από τμήματα του κράτους.

Είναι λαϊκή απαίτηση οι ναζί να μπουν στη φυλακή με τις ανώτατες ποινές και να αγνοηθεί η απαράδεκτη πρόταση της εισαγγελέως. Πρέπει να καταδικαστούν γιατί είναι δολοφόνοι. Είναι δολοφόνοι γιατί είναι ναζί. Το εργατικό λαϊκό κίνημα απαιτεί -και μπορεί να επιβάλει- να τους δοθεί αυτό που τους αξίζει.

Σήμερα, μία θέση εφ’ όρου ζωής στη φυλακή και για τους υπόλοιπους που προσπαθούν να μεταμφιεστούν, η γενική καταισχύνη και απομόνωση.

Αύριο, μια σκοτεινή γωνιά στο μουσείο κοινωνικής ιστορίας μαζί με το σύστημα που τους γέννησε.

Την Τετάρτη, στις 10 π.μ., θα βρισκόμαστε μαζί με τα συνδικάτα έξω από τα δικαστήρια, για να στείλουμε μήνυμα καταδίκης της Χρυσής Αυγής, του φασισμού».

Σε ανακοίνωσε το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, αναφέρει:

«Το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα καλεί τα μέλη και τους φίλους του, κάθε δημοκρατικό πολίτη, στη συγκέντρωση σήμερα έξω από το Εφετείο Αθηνών και σε ανάλογες συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα για να διατρανώσουμε την ισχυρή βούληση του Ελληνικού Λαού να αποδοθεί Δικαιοσύνη για τα ναζιστικά εγκλήματα.

Ο Ελληνικός Λαός, ο οποίος πρωτοστάτησε στην Αντίσταση των Λαών της Ευρώπης ενάντια στον φασιστικό Άξονα και κατέβαλε βαρύτατο φόρο αίματος στη διάρκεια της Κατοχής, αξιώνει την παραδειγματική τιμωρία των φυσικών και ηθικών αυτουργών των εγκλημάτων, που διέπραξε η ναζιστική εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή. Την παραδειγματική τιμωρία των δραστών των εγκλημάτων και των καθοδηγητών τους.

Επιτέλους, θα πρέπει να αντιληφθούν όσοι διαπράττουν τέτοια εγκλήματα ότι όσος καιρός κι αν περάσει θα έλθει κάποια στιγμή η ώρα που θα κληθούν να υποστούν τα επίχειρα των πράξεών τους. Αυτό, άλλωστε, είναι και το νόημα του αγώνα μας για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών: να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα αποτρόπαια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξε στην Ελλάδα η ναζιστική Γερμανία και να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα πρόληψης και αποτροπής της διάπραξης στο μέλλον ανάλογων εγκλημάτων.

Ελπίζουμε ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων! Σε κάθε περίπτωση, ο Ελληνικός Λαός επαγρυπνεί!»

ΑΞΙΩΝΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ! ΟΙ ΝΑΖΙ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ!

ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News