Τι θα λάβουν οι κρητικές επιχειρήσεις λόγω πανδημίας - Ποιοι ωφελούνται και ποιοι οι αδικημένοι

Κρήτη
Τι θα λάβουν οι κρητικές επιχειρήσεις λόγω πανδημίας - Ποιοι ωφελούνται και ποιοι οι αδικημένοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αρχίζει η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα των 50 εκατομμυρίων ευρώ που θα διαθέσει η Περιφέρεια Κρήτης

Με κενά και παραλείψεις για μικρές επιχειρήσεις, που, αν και επλήγησαν από την πανδημία, δεν προβλέπεται να λάβουν επιχορήγηση, αλλά και με οφέλη για έναν σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων που κατέγραψαν σημαντική απώλεια τζίρου τον καιρό της πανδημίας, αρχίζει τις επόμενες ημέρες η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα των 50 εκατομμυρίων ευρώ που θα διαθέσει η Περιφέρεια Κρήτης.

Οι δικαιούχοι θα λάβουν από 3.000 έως 40.000 ευρώ ανάλογα με το σύνολο των δαπανών που παρουσίασαν το 2019 - εξαιρουμένων των δαπανών για πάγια έξοδα και αντικατάσταση εμπορευμάτων.

Για πρόγραμμα που έρχεται να δώσει “ανάσα” σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που επλήγησαν έκανε λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας κ. Αντώνης Παπαδεράκης, ο οποίος εκτίμησε ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων που θα επωφεληθούν από τη μη επιστρεπτέα επιχορήγηση υπολογίζεται σε τουλάχιστον 2.500. Την ίδια στιγμή πάντως, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Χανίων, κ. Γιάννης Παυλάκης, υπογραμμίζει πως «50 εκατομμύρια ευρώ για τις επιχειρήσεις της Κρήτης δεν είναι αρκετά και αυτό είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να εξεταστεί εκ νέου».

Δικαιούχοι είναι υφιστάμενες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που νομίμως λειτουργούν στην περιφέρεια Κρήτης, και οι οποίες αντιμετωπίζουν ανεπάρκεια ρευστότητας και υφίστανται σημαντικές ζημίες λόγω των επιπτώσεων από τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού. Ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων φαίνεται να είναι οι περισσότερο ωφελημένοι, ενώ υπάρχουν κλάδοι όπως των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών και των ιδιοκτητών εποχικών καταστημάτων τροφίμων που δεν εντάσσονται καν στο πρόγραμμα.

Μέχρι τώρα, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη κ. Παπαδεράκη, εκδηλώνεται μεγάλο ενδιαφέρον.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Αδυναμίες και στο κομμάτι των κριτηρίων

Πάντως, αν και χαρακτηρίζεται ως ένα χρήσιμο εργαλείο για να αποτραπούν εκατοντάδες “λουκέτα”, το πρόγραμμα επιχορήγησης παρουσιάζει αδυναμίες και στο κομμάτι των κριτηρίων. Για παράδειγμα, μια επιχείρηση που το 2019 δήλωσε ετήσιο τζίρο 180 ευρώ και το 2020 δήλωσε μηδέν, κατέγραψε δηλαδή πτώση 100%, συμπληρώνει 90 μόρια. Μια άλλη επιχείρηση που το 2019 είχε ετήσιο τζίρο 500.000 ευρώ και το 2020 εξαιτίας της πανδημίας έπεσε στις 200.000 συμπληρώνει λιγότερα μόρια. Για «αδικίες» που για να αποφευχθούν «θα πρέπει να γίνει αλλαγή των κριτηρίων» μίλησε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΧ κ. Παυλάκης.

Από την πλευρά της Περιφέρειας δε θεωρείται πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς η ευθύνη ανήκει στις αρμόδιες Αρχές για τις κρατικές ενισχύσεις. Μάλιστα ο κ. Παπαδεράκης τόνισε ότι «σε ερώτημα της Περιφέρειας και της διαχειριστικής Αρχής, αν μπορούσαμε να έχουμε μια ευελιξία με βάση τις ιδιαιτερότητες των επιχειρήσεων, η απάντηση ήταν αρνητική».

Οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) ηλεκτρονικά από τις 13 Οκτωβρίου ως τις 11 Νοεμβρίου. Δεν αποκλείεται πάντως να υπάρξουν τροποποιήσεις, καθώς ήδη διατυπώνονται αιτήματα για αύξηση του ποσού του προγράμματος και διεύρυνση των ΚΑΔ.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

(Φωτογραφία: Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News