Καιρός: Συνεχίζεται το καλοκαίρι στην Κρήτη - Ποιες περιοχές θα «καούν»

Κρήτη
Καιρός: Συνεχίζεται το καλοκαίρι στην Κρήτη - Ποιες περιοχές θα «καούν»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναλυτικά πώς θα εξελιχθεί ο καιρός

Συνεχίζει και παραμένει το καλοκαιρινό σκηνικό για τον μήνα Οκτώβριο, με τις θερμοκρασίες να κινούνται σε υψηλά επίπεδα. Ειδικότερα, η θερμοκρασία του καιρού έφτασε μέχρι και τους 35 βαθμούς σε πολλές περιοχές της Κρήτης χθες, ενώ αναμένεται μια... εξίσου “καυτή” εβδομάδα με τον υδράργυρο να ανεβαίνει σε θερμοκρασίες που θα ξεπερνούν τους 36 βαθμούς Κελσίου.

Συγκεκριμένα, σε επίπεδο Ελλάδας, χθες το μεσημέρι, ο υδράργυρος έφτασε σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.                Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες της τελευταίας δεκαετίας, για τον Οκτώβριο, στην Κρήτη. Βέβαια, οι υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν και μέσα στην εβδομάδα.

Είναι ενδεικτικό πως περί τα μέσα της εβδομάδας ο υδράργυρος στην Κρήτη θα φτάσει μέχρι και τους 38 βαθμούς Κελσίου, ενώ, σύμφωνα με τα προγνωστικά του Εθνικού Αστεροσκοπείου, την Παρασκευή αναμένονται βροχές και απότομη πτώση της θερμοκρασίας.

Οι υψηλότερες της δεκαετίας

Οι θερμοκρασίες του σαββατοκύριακου στην Κρήτη αποτελούν τις υψηλότερες θερμοκρασίες για τον μήνα Οκτώβριο τα τελευταία δέκα χρόνια, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Λαγουβάρδο. Όπως δήλωσε ο διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, «σημαντικές αποκλίσεις των θερμοκρασιών στην Κρήτη από τις μέσες τιμές της τελευταίας δεκαετίας παρατηρήθηκαν χθες (σ.σ. προχθές) Σάββατο. Για παράδειγμα, στο Ηράκλειο η μέγιστη θερμοκρασία του Σαββάτου ήταν 8,5 βαθμούς υψηλότερη από τη μέση τιμή του Οκτωβρίου και στο Ρέθυμνο 6,5 βαθμούς υψηλότερη».

Ποιες περιοχές θα “καούν”

Σύμφωνα με το meteo.gr, οι υψηλές θερμοκρασίες της εβδομάδας που ξεκίνησε από σήμερα θα σημειωθούν στις εξής περιοχές:

* Στην Αγία Βαρβάρα, αύριο Τρίτη 34 βαθμοί Κελσίου, μεθαύριο Τετάρτη 34 βαθμοί Κελσίου και την Πέμπτη 33 βαθμοί Κελσίου.

* Στον Άγιο Νικόλαο, αύριο 36 βαθμοί Κελσίου, την Τετάρτη 36 βαθμοί και την Πέμπτη 38 βαθμοί Κελσίου.

* Στο Ηράκλειο, αύριο 35 βαθμοί Κελσίου, ενώ την Πέμπτη η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 34 βαθμούς Κελσίου.

* Στον Κρουσώνα, αύριο 36 βαθμοί Κελσίου, μεθαύριο Τετάρτη 34 βαθμοί και την Πέμπτη 36 βαθμοί Κελσίου.

* Στις Μοίρες, αύριο 34 βαθμοί Κελσίου, μεθαύριο Τετάρτη 33 βαθμοί και την Πέμπτη 34 βαθμοί Κελσίου.

* Στο Ρέθυμνο, αύριο 36 βαθμοί Κελσίου και την Πέμπτη 35 βαθμοί Κελσίου.

* Στη Σητεία, αύριο 36 βαθμοί Κελσίου και την Πέμπτη 36 βαθμοί Κελσίου.

* Στα Χανιά, αύριο η θερμοκρασία θα είναι 33 βαθμοί Κελσίου.

Ο καιρός της εβδομάδας που ξεκίνησε

Αναλυτικότερα, ο καιρός της εβδομάδας, σύμφωνα με την ΕΜΥ, θα έχει ως εξής:

- Αύριο Τρίτη:

Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια θα υπάρξουν νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές, ενώ στα βορειοδυτικά θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Στις υπόλοιπες περιοχές αναμένονται αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης στις περισσότερες περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και τα βόρεια από νότιες διευθύνσεις και στα υπόλοιπα από δυτικές διευθύνσεις, 3 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ, στρεφόμενοι το βράδυ στα δυτικά σε ανέμους βορείων διευθύνσεων. Η θερμοκρασία στα νότια θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Στην υπόλοιπη χώρα θα σημειώσει μικρή πτώση.

- Μεθαύριο Τετάρτη:

Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές, ενώ στα βορειοανατολικά πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες. Βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί. Στις υπόλοιπες περιοχές θα υπάρξουν αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και βαθμιαία στο Αιγαίο από νότιες διευθύνσεις τοπικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση σε όλη τη χώρα.

- Την Πέμπτη:

Αραιές νεφώσεις, κατά διαστήματα πυκνότερες, στα βόρεια θα σημειωθούν την ερχόμενη Πέμπτη. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα κυμανθεί σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.

- Την Παρασκευή:

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός την Παρασκευή. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων

Την ίδια στιγμή, σε ισχύ είναι από χθες, Κυριακή, το έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με αυτό, οι άνεμοι στη Νότια Αδριατική πνέουν νότιοι-νοτιοδυτικοί, φτάνοντας μέχρι και τα 9 μποφόρ, ενώ στο Βόρειο Ιόνιο πνέουν νότιοι-νοτιοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ.

Διαβάστε εδώ την εξέλιξη του καιρού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News