«Θύμα» του κορωνοϊού και η τσικουδιά – Χωρίς κόσμο τα ρακοκάζανα

Κρήτη
«Θύμα» του κορωνοϊού και η τσικουδιά – Χωρίς κόσμο τα ρακοκάζανα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με χαμηλές προσδοκίες ξεκίνησε η αποσταγματική περίοδος στην Κρήτη

Με χαμηλές προσδοκίες ξεκίνησε η αποσταγματική περίοδος στην Κρήτη με αρκετούς παραδοσιακούς καζανάρηδες να έχουν ήδη βγάλει τις σχετικές άδειες απόσταξης.

Η πανδημία ωστόσο δεν άφησε αλώβητη την παραγωγή τσικουδιάς που φέτος θα είναι μειωμένη αφού η ζήτηση είναι μικρότερη ως αποτέλεσμα του lock down και των περιοριστικών μέτρων στις κοινωνικές εκδηλώσεις. Όπως όλα δείχνουν αυτή τη χρονιά οι κρητικοί θα ξεχάσουν τα γλέντια στα ρακοκάζανα μέχρι νεωτέρας.

Θύμα του κορωνοϊού έπεσε ακόμα και η απόσταξη της τσικουδιάς.

Τα ρακοκάζανα έχουν ήδη ανάψει ωστόσο τα περιοριστικά μέτρα βάζουν φρένο στην κοινωνική διάσταση της παραγωγής του κρητικού ποτού που παραδοσιακά κατέχει σημαντική θέση στην αγροτική ζωή των Κρητικών.

Η τσικουδιά που συντροφεύει τις χαρές αλλά και τις λύπες των κρητικών παρέμεινε στα κελάρια, με τους καζανάρηδες να δέχονται προς το παρόν μικρότερες σε σχέση με πέρυσι ποσότητες στράφυλων.

Ονομαστά είναι τα γλέντια που πραγματοποιούνται στα ρακοκάζανα.

Η κάμερα της εκπομπής «Ώρα Αιχμής» είχε βρεθεί στις τελευταίες καζανιές της περασμένης σαιζόν, όταν κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ο κορωνοϊός θα άλλαζε το έθιμο της απόσταξης της τσικουδιάς που κρατάει ζωντανή την παράδοση της Κρήτης.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News