Μίνι καύσωνας στην Κρήτη – Ποιες περιοχές θα "καούν"

Κρήτη
Μίνι καύσωνας στην Κρήτη – Ποιες περιοχές θα "καούν"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κόκκινο θα “χτυπάει” ο υδράργυρος στην Κρήτη από αύριο Κυριακή έως την Τρίτη, με το θερμόμετρο να σκαρφαλώνει έως τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Αλλάζει εντελώς το σκηνικό του καιρού, καθώς από σήμερα αναμένεται σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας, θυμίζοντας πολύ καλοκαίρι. Ειδικά όσον αφορά την Κρήτη, ο υδράργυρος αναμένεται να αγγίξει τους 38 βαθμούς Κελσίου, σε διάφορες περιοχές του νησιού.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η άνοδος της θερμοκρασίας θα ξεκινήσει από σήμερα, ενώ αύριο Κυριακή και μεθαύριο Δευτέρα θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Όπως προκύπτει μάλιστα από τους χάρτες της ΕΜΥ, η θερμοκρασία αύριο Κυριακή στα ηπειρωτικά θα αγγίξει τους 36 και 37 βαθμούς Κελσίου, ενώ η άνοδος θα συνεχιστεί και μεθαύριο Δευτέρα με ακόμα πιο υψηλές θερμοκρασίες, που κατά τόπους θα αγγίξουν τους 38 και 40 βαθμούς.

Αυτό υποστήριξε πρόσφατα και στο “Θέμα 104,6” ο μετεωρολόγος και βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Καλλιάνος, ο οποίος δήλωσε ότι τις επόμενες ημέρες έρχεται... καύσωνας.

Όπως είπε, όλα τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν ότι από σήμερα και ιδιαίτερα από αύριο αναμένονται ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες για τον μήνα Οκτώβριο. Σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο, «Σάββατο και ειδικά το τριήμερο Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη ο υδράργυρος θα ξεπεράσει 35 βαθμούς Κελσίου».

«Μπορώ να πω ότι θα έχουμε συνθήκες καύσωνα. Μιλάμε για τιμές-ρεκόρ για Οκτώβρη μήνα, τιμές που προκαλούν ιδιαίτερη εντύπωση, γιατί χρόνια είχα να δω τέτοιες θερμοκρασίες. Όλα τα προγνωστικά στοιχεία εναρμονίζονται με αυτό το ενδεχόμενο», κατέληξε ο Γιάννης Καλλιάνος.

Το ίδιο επιβεβαιώνουν και τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου, που κάνουν λόγο για υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες από σήμερα έως την ερχόμενη Τρίτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι θερμοκρασίες στην κατώτερη ατμόσφαιρα, πάνω από όλη την Ελλάδα, αύριο και μεθαύριο θα είναι 7 έως 13 βαθμούς υψηλότερες από τη μέση τιμή των ετών 1979-2010.

Οι θερμοκρασίες που τελικά θα διαμορφωθούν θα καθοριστούν και από άλλους παράγοντες, όπως η παρουσία νεφώσεων, ο άνεμος και η υγρασία της κατώτερης ατμόσφαιρας. Ενδεικτικά, αύριο Κυριακή και μεθαύριο Δευτέρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας στα κεντρικά και νότια διαμερίσματα της χώρας εκτιμάται ότι θα φτάσει κατά τόπους τους 35 με 36 βαθμούς.

Ποιες περιοχές θα “καούν”

Σύμφωνα με το meteo.gr οι υψηλές θερμοκρασίες του τριημέρου στο νησί θα σημειωθούν στις εξής περιοχές:

* Στον Άγιο Νικόλαο, αύριο Κυριακή 32 βαθμοί Κελσίου, μεθαύριο Δευτέρα 37 βαθμοί Κελσίου και την Τρίτη 38 βαθμοί Κελσίου.

* Στην Ιεράπετρα, αύριο 33 βαθμοί, τη Δευτέρα 36 βαθμοί και την Τρίτη 36 βαθμοί Κελσίου.

* Στις Μοίρες, αύριο Κυριακή 30 βαθμοί, μεθαύριο Δευτέρα 33 βαθμοί και την ερχόμενη Τρίτη 35 βαθμοί Κελσίου.

* Στο Τυμπάκι, αύριο 30 βαθμοί, μεθαύριο 32 βαθμοί και την Τρίτη 34 βαθμοί Κελσίου.

* Στην Παλαιόχωρα, αύριο Κυριακή 33 βαθμοί και μεθαύριο Δευτέρα 35 βαθμοί Κελσίου.

* Στην περιοχή Πρέβελη Ρεθύμνου, αύριο Κυριακή 33 βαθμοί, μεθαύριο 36 βαθμοί και την Τρίτη 34 βαθμοί Κελσίου.

* Στο Ηράκλειο, αύριο 30 βαθμοί, μεθαύριο 34 βαθμοί και την Τρίτη 36 βαθμοί Κελσίου.

* Στα Χανιά, αύριο 28 βαθμοί, μεθαύριο 34 βαθμοί και την Τρίτη 34 βαθμοί Κελσίου.

* Στο Ρέθυμνο, αύριο Κυριακή 31 βαθμοί, μεθαύριο Δευτέρα 35 βαθμοί και την Τρίτη 37 βαθμοί Κελσίου.

* Στη Σητεία, αύριο Κυριακή 31 βαθμοί Κελσίου, μεθαύριο 33 βαθμοί και την Τρίτη 37 βαθμοί Κελσίου.

Αέριες μάζες από την Αφρική

Ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ Σάκης Αρναούτογλου ανέλυσε τον καιρό που θα έχουμε αυτές τις μέρες και προειδοποιεί για την ακραία μεταβολή του.

Σύμφωνα με τα όσα είπε, «θερμή εισβολή, με ζεστές αέριες μάζες από την Αφρική να εγκαθίστανται πάνω από τη χώρα μας, συνεπεία του ψυχρού μετώπου που θα εδραιωθεί στη Δυτική Ευρώπη, αναμένεται να έχουμε αύριο (σ.σ. σήμερα)». Παράλληλα, ο μετεωρολόγος προέγνωσε νοτιάδες επί πολλές ημέρες, θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών και ασθενείς λασποβροχές τη Δευτέρα και την Τρίτη. Επισήμανε, ακόμα, πως το ανατολικό κομμάτι της χώρας μας θα έχει λιακάδα και λίγες νεφώσεις. Στη Δυτική Ελλάδα, όμως, θα σημειωθούν διάσπαρτες μπόρες και καταιγίδες μέχρι το μεσημέρι.

Την ίδια στιγμή, στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια αναμένονται αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές, με πιθανότητα τοπικών βροχών στα βορειοδυτικά. Στις υπόλοιπες περιοχές αναμένεται γενικά αίθριος καιρός. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης στις περισσότερες περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι-νοτιοανατολικοί 3 με 5 και στο Ιόνιο 6 μποφόρ και μόνο στα νοτιοανατολικά θα πνέουν δυτικοί-βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μεταβολή και κατά τόπους στα κεντρικά και τα νότια προβλέπεται να ξεπεράσει τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Δείτε εδώ την εξέλιξη του καιρού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News