Κρήτη

Στην Κρήτη ο Μάκης Βορίδης - Ανακοινώνονται μέτρα στήριξης των παραγωγών

Αύριο οι ανακοινώσεις για τους παραγωγούς κηπευτικών - Αναμένονται ενισχύσεις και για τους ελαιοπαραγωγούς

Επίσκεψη στο δημαρχείο Σητείας πραγματοποίησαν με την έναρξη της περιοδείας τους στο νόμο Λασιθίου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης. Ο κ. Βορίδης με τον δήμαρχο Γιώργο Ζερβάκη συζήτησαν για θέματα που σχετίζονται με την πρωτογενή παραγωγή και το ζήτημα των αρδευτικών υποδομών, για τις οποίες ο κ.Βοριδης ενημέρωσε ότι έχει ήδη ετοιμαστεί το εθνικό σχέδιο των αρδευτικών υποδομών και τα έργα θα ενταχθούν σ' αυτό.

«Τίθεται ένα ζήτημα που σχετίζεται με την επικαιροποίηση των μελετών αλλά και την προτεραιοποίηση των έργων. Για τη χρηματοδότηση αυτή έχουμε κάνει πρόταση να ενταχθεί στο Ταμείο Ανασυγκρότησης. Αναμένουμε την κυβερνηση για να δούμε ποιες είναι οι προτεραιότητες που θα δοθούν και ευελπιστούμε ότι μέσα από τη χρηματοδότηση να ξεκινήσει ένα γενναίο και εμπροσθοβαρές σχέδιο αρδευτικών υποδομών» δήλωσε ο κ. Βορίδης, που εξήγησε ότι έχει μεγάλη σημασία από το μοντέλο άρδευσης από τον υδροφόρο ορίζοντα, να περάσουμε σε ένα μοντέλο αξιοποίησης των επιφανειακών υδάτων που είναι πιο φιλοπεριβαλλοντικό και συνδέεται με τις καλύτερες καλλιεργητικές πρακτικές.

Ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε στο αίτημα ενίσχυσης των παραγωγών κηπευτικών, που έχουν πληγεί από την κρίση της πανδημίας, λέγοντας ότι αύριο από την Ιεράπετρα, θα ανακοινώσει μέτρα στήριξης των παραγωγών κηπευτικών.

«Ξέρουμε ότι υπάρχει σοβαρή διαταραχή λόγω της πανδημίας. Μια πρώτη κίνηση έχει ήδη γίνει για κάποιους παραγωγούς που διαθέτουν τα προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές. Σε ό,τι αφορά την ελαιοπαραγωγή, έχουμε υποβάλει αίτημα για στήριξη με 126 εκατ. στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένουμε έγκριση. Αν εγκριθεί, θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι για τους ελαιοκαλλιεργητές θα είναι η πρώτη φορά που αυτό συμβαίνει μετά από πολλά χρόνια» συμπλήρωσε ο κ. Βορίδης.

Νέα σελίδα για το Σητειακό λάδι

Mία νέα σελίδα για την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας αλλά και για το συνεταιριστικό επιχειρείν της χώρας άνοιξε σήμερα στην Κρήτη, με την επίσημη παρουσίαση της νέας εταιρίας ΕΛΑΙΑ ΣΗΤΕΙΑΣ – La Sitia, η οποία δημιουργήθηκε  με πρωτοβουλία της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, της INSPIRING EARTH, της ΡΑΙΔΕΣΤΟΣ και της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας.

Σκοπός της εταιρείας είναι η επεξεργασία, τυποποίηση, συγκέντρωση, συσκευασία, εμπορική διάθεση, διανομή και πώληση αγροτικών προϊόντων, με ειδικό βάρος στα προϊόντα και παράγωγα με βάση την ελιά, από την ελαιοπαραγωγική ζώνη Σητείας Κρήτης.

Στη εκδήλωση παρουσίασης του νέου σχήματος, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πολυκέντρο του Δήμου Σητείας, παρέστησαν οι Υπουργοί Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.κ. Πλακιωτάκης και Βορίδης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Αρναουτάκης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Στρατάκος, ο Δήμαρχος Σητείας κ. Ζερβάκης, Πρόεδροι και μέλη τοπικών συνεταιρισμών κ.α.

Από πλευράς GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος της εταιρείας και Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κορινθίας κ. Χρήστος Μπαρλιάς και ο Δ/νων Σύμβουλος κ. Γιάννης Μαυρουδής, οι οποίοι θα συμμετέχουν εκ μέρους της εταιρείας και στο Διοικητικό Συμβούλιο της La Sitia.

Στο πλαίσιο της παρουσίας του στην εκδήλωση ο κ. Μπαρλιάς τόνισε ότι «οι γεωργικοί συνεταιρισμοί αποτελούν πάνω από όλα ζωντανά κύτταρα της υπαίθρου με κομβική συμβολή στην τοπική οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Είναι ένα «εργαλείο» με ιστορία αλλά και με μέλλον, ικανό να προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες διατηρώντας ακέραιο τον πυρήνα του : τις υπηρεσίες προς τα μέλη του και προς την τοπική κοινωνία. Το σχήμα που εγκαινιάζουμε σήμερα το αποδεικνύει περίτρανα».

Από πλευράς του, ο κ. Μαυρουδής ανέφερε ότι «η στρατηγική στόχευση της GAIA EΠΙΧΕΙΡΕΙΝ στη συνεταιριστική επιχειρηματικότητα και στην ευρύτερη υποστήριξη της ανάπτυξης των φορέων της υπαίθρου, τίθεται από σήμερα στην υπηρεσία ενός ιστορικού συνεταιρισμού με υψηλής ποιότητας προϊόντα, συμβάλλοντας στην επανατοποθέτηση του ελαιόλαδου Σητείας στην αγορά σε υγιή βάση, με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και μακροχρόνιας ανάπτυξης και αναγνωσιμότητάς του. Η La Sitia αποτελεί πρότυπο καινοτόμου συνέργειας για την υποστήριξη της συνεταιριστικής επιχειρηματικής ανάπτυξης. Θα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση, υπηρετώντας το αναπτυξιακό μας όραμα για την ελληνική ύπαιθρο, το οποίο έχει συνεταιριστικό πρόσημο».

Την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους εκπροσώπους των ελαιοπαραγωγικών συνεταιρισμών, προκειμένου να συζητηθούν ο τρόπος λειτουργίας και η συνεργασία τους στο πλαίσιο του νέου σχήματος της La Sitia.

(Φωτογραφία αρχείου: INTIME)

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

 

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια