Αποτίμηση της επίσκεψης Πομπέο στην Κρήτη - Οι συμβολισμοί & η στρατηγική σημασία της Σούδας

Κρήτη
Αποτίμηση της επίσκεψης Πομπέο στην Κρήτη - Οι συμβολισμοί & η στρατηγική σημασία της Σούδας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι υποστηρίζουν οι Αμερικανοί αναλυτές αποτιμώντας την επίσκεψη Πομπέο στην Κρήτη

Με ισχυρούς συμβολισμούς για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, το ρόλο των ΗΠΑ στην κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και για τη στρατηγική σημασία της βάσης της Σούδας, ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην Κρήτη.

Ο Μάικ Πομπέο μαζί με τη σύζυγο του Σούζαν αναχώρησαν σήμερα το πρωί από το αεροδρόμιο της Αμερικανικής βάσης της Σούδας για την Ιταλία όπου ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ συνεχίζει τις επαφές του.

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τη σύζυγο του Μαρέβα ξεπροβόδισαν το ζεύγος Πομπέο από το πατρικό σπίτι του Πρωθυπουργού στο Ακρωτήρι. Το κλίμα μέχρι την τελευταία στιγμή επιβεβαίωνε τις φιλικές σχέσεις μεταξύ τους, με τις δύο πλευρές να εκφράζουν τις ευχαριστίες τους σε ιδιαίτερα εγκάρδιο ύφος.

Συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης και με τα ίδια δρακόντεια μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από την πρώτη στιγμή που πάτησαν σε ελληνικό έδαφος, ο Μάικ Πομπέο και η σύζυγος του έφτασαν στην πίστα του αεροδρομίου της αμερικανικής βάσης όπου επιβιβάστηκαν στο αεροσκάφος τους.

Το προηγούμενο βράδυ, το δεύτερο της διανυχτέρευσης τους στο σπίτι του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκος και Μαρέβα Μητσοτάκη, Μάικ και Σούζαν Πομπέο δείπνησαν σε χαλαρό κλίμα. Το υψηλό επίπεδο των σχέσεων ανάμεσα στον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας, φάνηκε εξάλλου και κατά την επίσκεψη τους στην αρχαία Απτέρα όπου έφτασαν συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους, φωτογραφήθηκαν στη θυμέλη του αρχαίου θεάτρου και διαπίστωσαν την εξαιρετική ακουστική του.

Η επιλογή του ζεύγους Πομπέο να φιλοξενηθεί στο σπίτι του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Ακρωτήρι ήταν έτσι κι αλλιώς μια επιλογή με πολλούς συμβολισμούς. Για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες , ανώτατος αξιωματούχος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής δεν διανυχτέρευσε στην Αμερικανική Πρεσβεία. Ήταν το 1991 όταν ο Τζόρτζ Μπούς ο πρεσβύτερος αποδεχόμενος πρόσκληση του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη φιολοξενήθηκε στη βίλα της οικογένειας, για να επιστρέψει μάλιστα τρία χρόνια μετά, το 1994, με τη σύζυγο του αυτή τη φορά.

Σε πολιτικό επίπεδο, η δεύτερη επίσκεψη του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ελλάδα μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, λίγο πριν από την έναρξη των ελληνοτουρκικών διερευνητικών επαφών αλλά και τις προεδρικές κάλπες στις ΗΠΑ, σηματοδοτεί κατ αρχήν την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ αλλά και την επιθυμία του Λευκού Οίκου να μην υπάρξουν εκπλήξεις στα ελληνοτουρκικά. Η ανακοίνωση δε του μόνιμου ελλιμενισμού στο Ναύσταθμο Κρήτης του ελικοπετροφόρου Williams εκλαμβάνεται ως συμβολική επίδειξη υποστήριξης προς την Ελλάδα στην αντιπαράθεσή της με την Τουρκία.

Αποτιμώντας την επίσκεψη Πομπέο στην Κρήτη αμερικανοί αναλυτές υποστηρίζουν πως «το πλοίο των ΗΠΑ, δεν αποτελεί ένα «μέσο» που θα μπορέσει να παρέμβει άμεσα σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης, ωστόσο στέλνει ένα συμβολικό μήνυμα στην Τουρκία για την αυξανόμενη ενόχληση της Ουάσιγκτον από της ενέργειες της Άγκυρας. Οι αναφορές του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στη σημασία της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, καταδεικνύουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως προμαχώνα οικονομικής και στρατιωτικής συνεργασίας».

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News