«Μein Shiff 6»: Αρνητικά τα τεστ - «Γίναμε διεθνώς ρεζίλι» λένε φορείς του τουρισμού

Κρήτη
«Μein Shiff 6»: Αρνητικά τα τεστ - «Γίναμε διεθνώς ρεζίλι» λένε φορείς του τουρισμού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λήξη συναγερμού για το κρουαζιερόπλοιο με προβληματισμό για τα τεστ

Ο συναγερμός έληξε στο Λιμάνι του Πειραιά αφού τα 12 μέλη του πληρώματος του κρουαζιερόπλοιου «Mein Schiff 6» αποδείχθηκαν τελικά αρνητικοί για κορωνοϊό, πλην όμως η αγωνία για την αξιοπιστία των τεστ - όταν αυτά εμφανίζουν οριακά αποτελέσματα ή λανθασμένα- φαίνεται ότι έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για το πλαίσιο που πρέπει να τηρείται σε ότι αφορά τα εργαστήρια που μπορούν να πραγματοποιούν ελέγχους για κορωνοϊό. 

Όπως επισήμανε ο επόπτης δημόσιας υγείας Αντώνης Παπαδάκης «τίθεται θέμα η πολιτεία να μπορέσει να ξεκαθαρίσει τη διαδικασία των εργαστηρίων. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο νομικό καθεστώς που αν απαιτεί συγκεκριμένες διαδικασίες ISO».

Μιχάλης Βλατάκης: «Γίναμε διεθνώς ρεζίλι»

 Από την πλευρά του ο  πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης ανέφερε ότι «γίναμε διεθνώς ρεζίλι γιατί έγιναν κάποια τεστ τα οποία αν μη τι άλλο δεν ήταν σωστά. Και δεν είναι δυνατόν όταν έχουμε ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, εδώ στην Κρήτη να μην χρησιμοποιούμε αυτές τις υπηρεσίες όλοι οι εμπλεκόμενοι στον τουρισμό.

Το πλοίο έφυγε από το λιμάνι του Ηρακλείου την Κυριακή και ενώ ήταν εν πλω, το ιδιωτικό εργαστήριο που είχε αναλάβει για λογαριασμό της πλοιοκτήτριας εταιρείας να ελέγξει τα μέλη του πληρώματος, έδωσε οριακά θετικά τα 12 μέλη. Το αποτέλεσμα ενεργοποίησε το πρωτόκολλο που προβλέπεται να τηρείται σε τέτοιες περιπτώσεις, οι 12 εργαζόμενοι και οι στενές επαφές τους απομονώθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένες καμπίνες, και αυτό παρά το γεγονός ότι το rapid τεστ που έγινε μέσα στο πλοίο, έδειξε ότι ήταν αρνητικοί, όπως αρνητικά ήταν τόσο το δεύτερο rapid test αλλά και το μοριακό στο οποίο υπεβλήθησαν με ευθύνη κλιμακίου του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τον κ.Παπαδάκη «στα κρατικά έχουμε άποψη και ελέγξει την ‘’αξιοπιστία’’ έχοντας εκτελέσει τόσα τεστ. Στα ιδιωτικά -και πόσα είναι και αν αυτά πληρούν τις προδιαγραφές και αν προμηθεύονται αξιόπιστα κιτ -ούτε αρμοδιότητα, ούτε εικόνα έχω».

Μετά την εξέταση και από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και την επιβεβαίωση ότι τα 12 μέλη ήταν αρνητικά  για κορωνοϊό, το ενδιαφέρον στράφηκε στις συνέπειες που μπορεί να έχει μια τέτοια λανθασμένη ή οριακή διάγνωση. Ανήσυχοι φορείς του τουρισμού εξήγησαν απαιτείται σοβαρότητα και λήψη μέτρων, σημειώνοντας με νόημα ότι οι δυσκολίες αυτής της περιόδου δεν επιτρέπουν το όνομα της χώρας να μπαίνει σε οποιαδήποτε ζυγαριά που ως αντίπαλο βάρος θα έχει το κόστος ενδεχομένως των τεστ.

(φωτογραφία intime)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News