Επίσκεψη Πομπεο στην Κρήτη με πολύπλευρους συμβολισμούς

Κρήτη
Επίσκεψη Πομπεο στην Κρήτη με πολύπλευρους συμβολισμούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναλυτικά το σημερινό πρόγραμμα - Τι σηματοδοτεί η σημερινή επίσκεψη στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Σούδα

Μνήμες από το μακρινό καλοκαίρι του 1991, με τη θρυλική τότε επίσκεψη του αείμνηστου Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους στο σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη, ξύπνησαν στα Χανιά, όπου βρίσκεται από χθες το βράδυ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, φιλοξενούμενος προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

https://www.youtube.com/watch?v=jDxnMbEvMdQ?enablejsapi=1&rel=0&autohide=1&showinfo=0&controls=1&disablekb=1&wmode=transparent&modestbranding=1&html5=1&autohide=1

Μια επίσκεψη, αν μη τι άλλο, υψηλής και πολύπλευρης σημασίας για τη χώρα μας, σε μια ιδιαίτερη συγκυρία λόγω της τουρκικής προκλητικότητας, που, πέρα από τους συμβολισμούς στήριξης προς την ελληνική κυβέρνηση και τον ίδιο τον Έλληνα πρωθυπουργό, δίνει το στίγμα της αμερικανικής παρουσίας στο γεωστρατηγικό παζλ της Ανατολικής Μεσογείου...

Όσο βεβαίως και στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με το βλέμμα στραμμένο φυσικά και στις πολυσυζητημένες διερευνητικές επαφές όπως και στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής.

Στο επίκεντρο της επίσκεψης και των επαφών Πομπέο θα βρεθούν σήμερα οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Σούδα. Γεγονός βεβαίως διόλου τυχαίο, αφού φαίνεται πως δρομολογείται ήδη από την ελληνική κυβέρνηση μια ριζική αναβάθμιση του Ναυστάθμου, που μένει να δούμε σε τι βαθμό και με ποια μορφή θα σφραγιστεί από την αμερικανική συνδρομή και συνεργασία, ενώ δεδομένη θεωρείται και κάποιου είδους αναβάθμιση και της αεροπορικής διευκόλυνσης στη Σούδα. Είτε υπό το πλαίσιο μεταφοράς μέρους της αμερικανικής Βάσης από το Ιντσιρλίκ της Τουρκίας (ένα σενάριο που επανεκκινείται έντονα τις τελευταίες ημέρες) είτε ξέχωρα από τις όποιες τυχόν εξελίξεις σε σχέση με το Ιντσιρλίκ.

Το σημερινό πρόγραμμα

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, σήμερα το πρωί οι κ.κ. Μητσοτάκης και Πομπέο θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Βάσης της Σούδας.

Στη συνέχεια, στις 11:20 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη συνάντηση αντιπροσωπιών στην 115 Πτέρυγα Μάχης. Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Στη 1:15 μ.μ., ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Πομπέο θα έχουν γεύμα εργασίας στο πατρικό σπίτι του πρωθυπουργού.

Στις συναντήσεις θα συμμετάσχουν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Ελένη Σουρανή.

Στις 5 σήμερα το απόγευμα, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα επισκεφτούν τον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη.

Τα μηνύματα και οι συμβολισμοί

Κι αν η επιλογή του Μάικ Πομπέο να φιλοξενηθεί προσωπικά στο σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη στέλνει πολιτικά μηνύματα, το γεγονός ότι ο ίδιος, πέρα από τη Θεσσαλονίκη, επέλεξε να επισκεφτεί τα Χανιά και τη βάση της Σούδας σίγουρα δεν περνά απαρατήρητο.

Αντιθέτως, έχει ισχυρούς συμβολισμούς με γεωστρατηγικές προεκτάσεις. Από πολιτικής-διπλωματικής σκοπιάς, πέρα από την αυτονόητη δήλωση αναγνώρισης της Ελλάδος ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η ελληνική κυβέρνηση “βλέπει” ή προσδοκά τουλάχιστον σε ένα πιο ηχηρό μήνυμα. Ένα κομψό, διπλωματικό μεν, αλλά σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα πως υπάρχουν και κάποια όρια, κάποιες “κόκκινες γραμμές”, που ο αμερικανικός παράγοντας δε θα ήθελε να δει την τουρκική πλευρά να τα ξεπερνά.

Απόφαση: Στα σκαριά δεύτερος ναύσταθμος

Η επίσκεψη είναι βεβαίως σε συνάρτηση και με τα σχέδια αναβάθμισης των υποδομών και του ρόλου των στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη Σούδα, που φέρονται να έχουν και η ελληνική και η αμερικανική κυβέρνηση.

Η Αθήνα από την πλευρά της φαίνεται ότι προσβλέπει σε στήριξη και συνεργασία με τις ΗΠΑ για το ευρισκόμενο σε εξέλιξη πρόγραμμα δημιουργίας ενός δεύτερου ναυστάθμου, ώστε το Στρατηγείο Διοικήσεως Ανατολικής Μεσογείου (ΣΔΑΜ) στη Σούδα να έχει πραγματικές δυνατότητες στα επόμενα χρόνια.

Διόλου τυχαία άλλωστε η χθεσινή αναφορά-αποκάλυψη του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου πως το υπουργείο Άμυνας έχει ήδη λάβει απόφαση - μετά από εισήγηση των Ενόπλων Δυνάμεων - να δημιουργήσει δεύτερο ναύσταθμο στη Σούδα της Κρήτης. «Αν η χώρα από ’δω και πέρα θελήσει να κάνει αισθητή την παρουσία της και στην Ανατολική Μεσόγειο, πρέπει να αναπτύξει λειτουργικό ναύσταθμο και στην Κρήτη, και αυτό θα γίνει μέσα από αναβάθμιση της Σούδας. Έχουν προβλεφθεί κονδύλια στο πρόγραμμα που λέμε “εξοπλιστικό 15ετίας” για υποδομές. Και το βασικό ζήτημα είναι της Σούδας, για να αποτελέσει πλήρως οργανωμένο ναύσταθμο, ικανό να υποστηρίξει σε μόνιμη βάση πλοία και υποβρύχια του Ναυτικού!», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων. Ο κ. Παναγιωτόπουλος διευκρίνισε πως αυτό θα γίνει σε βάθος χρόνων και όχι μηνών. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως η απόφαση για μια δεύτερη Σαλαμίνα στη Σούδα είναι ειλημμένη.

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ  - Τα σενάρια για Ιντσιρλίκ και Σούδα

Από εκεί και πέρα, στο τραπέζι έχουν επανέλθει κάποια σενάρια και δημοσιεύματα που θέλουν τις ΗΠΑ να σκέφτονται σοβαρά να μεταφέρουν τη βάση του Ιντσιρλίκ ή ένα μέρος της αλλού, ενδεχομένως και στη Σούδα.

Υπήρξαν νέα δημοσιεύματα, για τα οποία μένει να δούμε αν όντως έχουν πραγματική υπόσταση ή ανήκουν απλώς στη σφαίρα της σεναριολογίας.

Για διερεύνηση προτάσεων περί μετεγκατάστασης στη Σούδα κρίσιμου αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού από την αεροπορική Βάση στο Ιντσιρλίκ, κάνει λόγο χαρακτηριστικά ανταπόκριση των “Times” από την Αθήνα, που αναφέρεται στις προθέσεις Πομπέο κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα.

Όπως σχολιάζεται, η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών εκλαμβάνεται ως ένδειξη της φθίνουσας υπομονής των ΗΠΑ με τον πρόεδρο Ερντογάν.

Πρακτικά πάντως θεωρείται δύσκολο να δρομολογηθεί μεταφορά ακόμα και μέρος της Βάσης του Ιντσιρλίκ στη Σούδα.

Ακόμα κι αν προκύψει ωστόσο τέτοια εξέλιξη, με φόντο τη Σούδα, θεωρείται δεδομένο ότι δε θα αφορά στη μεταφορά εδώ πυρηνικού εξοπλισμού, αλλά σε άλλου είδους

Άφιξη υπό δρακόντεια μέτρα

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών “προσγειώθηκε” στα Χανιά λίγα λεπτά μετά τις 8 χθες το βράδυ.

Το αεροσκάφος Boeing 757 των ΗΠΑ προσγειώθηκε στη Βάση της Σούδας και η υποδοχή στον υπουργό έγινε από την πρέσβη και διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή.

Λίγο νωρίτερα κατέφτασε στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ είχε προηγηθεί, αρκετές ώρες πριν, η άφιξη της συζύγου του Μαρέβας, η οποία ως οικοδέσποινα ήθελε να επιμεληθεί τα των προετοιμασιών για τη φιλοξενία του Μάικ Πομπέο, που δεν αποκλείεται, μάλιστα, να διανυκτερεύσει και για δεύτερο συνεχόμενο βράδυ απόψε στο πατρικό σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη στο Ακρωτήρι.

Δρακόντεια μέτρα

Από χθες το πρωί είχαν στηθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην περιοχή του Ακρωτηρίου, γύρω από το σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη στα Χανιά, εν αναμονή της άφιξης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών. Δυνάμεις της Αστυνομίας είχαν αποκλείσει την πρόσβαση στην περιοχή, ενώ ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα άνδρες των υπηρεσιών ασφάλειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε συνεργασία με υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., έλεγχαν τις διαδρομές που θα ακολουθήσει ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Εκτός από τη μόνιμη αστυνομική δύναμη που φρουρεί το σπίτι του πρωθυπουργού στο Ακρωτήρι, τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχουν επιστρατευτεί δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. από όλες της υπηρεσίες της Κρήτης, ενώ πύλες XRY για την ανίχνευση εκρηκτικών και μετάλλων τοποθετήθηκαν στις εισόδους.

Οι δυνάμεις των αμερικανικών υπηρεσιών βρίσκονται από την προηγούμενη εβδομάδα στα Χανιά.

Τηρώντας τον σχεδιασμό που είχε καταρτιστεί, η πομπή που μετέφερε τον Μάικο Πομπέο στο σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη, στο Μαράθι, ακολούθησε μάλιστα την πιο σύντομη και ασφαλή διαδρομή. Οι δρόμοι κατά την άφιξη και μεταφορά του Αμερικανού ΥΠ.ΕΞ. ήταν ερμητικά άδειοι, καθώς λίγα λεπτά πριν αποκλείστηκε η διέλευση των οχημάτων, προκειμένου να περάσει η πομπή. Πομπή που αριθμούσε περί τα 30 οχήματα, με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας να συνοδεύεται, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, από ένα μεγάλο αριθμό στελεχών της προσωπικής του ασφάλειας.

Μνήμες από τις επισκέψεις Μπους

Βεβαίως η οικογένεια Μητσοτάκη, που υποδέχτηκε εγκάρδια χθες το βράδυ τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών και του παρέθεσε ένα άκρως γευστικό δείπνο, είναι συνηθισμένη σε αυτές τις φιλοξενίες κορυφής. Ποιος άλλωστε ξεχνά το ότι ο Τζορτζ Μπους είχε επισκεφτεί τα Χανιά τόσο το καλοκαίρι του 1991 (20 Ιουλίου), όπου τον είχε υποδεχτεί ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, όσο και το 1994... Είχε προηγηθεί επίσημη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη, ως πρωθυπουργού, στον Λευκό Οίκο, στις 6 Ιουνίου 1990. Η φιλοξενία είχε αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις στο ζεύγος Μπους, και είχε μείνει ορόσημο η αναφορά-εύσημο στις μαγειρικές ικανότητες της αείμνηστης Μαρίκας Μητσοτάκη και στα θρυλικά - κατά τον ίδιο τον τότε Αμερικανό πρόεδρο - ντολμαδάκια της.

εξοπλισμούς και υποδομές.

Τα μηνύματα Πομπέο στη Θεσσαλονίκη

Πριν τη χθεσινοβραδινή άφιξή του στα Χανιά, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε σπεύσει από τη Θεσσαλονίκη, και τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στήριξης στο σχήμα “3+1”, δηλαδή στη συμμαχία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ συν ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το στίγμα για το μήνυμα αυτό, που, σημειωτέον, θα μπορούσε πέραν του προφανούς αποδέκτη, δηλαδή της Άγκυρας, να έχει κι άλλους έμμεσους αποδέκτες, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες αραβικές χώρες, δόθηκε μέσα από την κοινή δήλωση που έκαναν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Ελλάδος και ΗΠΑ.

Στην κοινή δήλωση ουσιαστικά Ελλάδα και ΗΠΑ επιβεβαίωσαν τις εξαιρετικές διμερείς τους σχέσεις και την αμοιβαία επιθυμία τους να εμβαθύνουν περαιτέρω τη συνεργασία σε μια σειρά από τομείς, από την άμυνα και την ασφάλεια, τις επενδύσεις και την ενέργεια, μέχρι την παιδεία και τον πολιτισμό.

Η κοινή δήλωση

Αναλυτικά το κοινό ανακοινωθέν αναφέρει: «Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο πραγματοποίησαν επισκόπηση υψηλού επιπέδου του στρατηγικού διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας στις 28 Σεπτεμβρίου 2020 (σ.σ. χθες), εν αναμονή του τρίτου (γύρου) στρατηγικού διαλόγου που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον το 2021. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους στον στρατηγικό διάλογο ως απόδειξη της εξαιρετικής διμερούς σχέσης των δύο χωρών. Με την ευκαιρία αυτής της επισκόπησης υψηλού επιπέδου, επιβεβαίωσαν την αμοιβαία επιθυμία τους για εμβάθυνση της συνεργασίας, ιδίως στους τομείς που περιγράφονται παρακάτω:

* Περιφερειακή συνεργασία:

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα μοιράστηκαν απόψεις για την Ανατολική Μεσόγειο και επιβεβαίωσαν την πεποίθησή τους ότι τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης πρέπει να επιλυθούν ειρηνικά σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Εν προκειμένω, οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν την επιβεβαιωμένη ετοιμότητα της Ελλάδας να συνεργαστεί με άλλες χώρες της περιοχής για την επίτευξη συμφωνιών οριοθέτησης στη θάλασσα μέσω διαλόγου και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα επανέλαβαν επίσης την αφοσίωσή τους στην ενίσχυση της στενής συνεργασίας τους ως Συμμάχων του ΝΑΤΟ, χρησιμοποιώντας όλα τα κατάλληλα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, προκειμένου να διασφαλιστούν η σταθερότητα και η ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Οι δύο πλευρές επανέλαβαν την επιθυμία τους να συνεχίσουν και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε διάφορους τομείς στο πλαίσιο της μορφής 3+1 (Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ και Ηνωμένες Πολιτείες), η οποία ξεκίνησε στην Ιερουσαλήμ τον Μάρτιο του 2019, καθώς αυτή η συνεργασία μπορεί να συμβάλει στην προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή. Τόνισαν τις προσπάθειες της Ελλάδας προς τον σκοπό αυτό, σημειώνοντας τη συνεχιζόμενη συνάφεια της ιστορικής συμφωνίας Πρεσπών και της επακόλουθης ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεπούς εφαρμογής της με καλή πίστη.

* Άμυνα και ασφάλεια:

Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ενισχύσουν περαιτέρω τη στρατηγική εταιρική σχέση άμυνας και ασφάλειας, επεκτείνοντας και με εμβάθυνση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας, η οποία επικαιροποιήθηκε τελευταία φορά τον Οκτώβριο του 2019 και συμβάλλει σημαντικά στην ασφάλεια και των δύο εθνών.

* Επιβολή του νόμου και αντιτρομοκρατία:

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα σημείωσαν τη συνεργασία τους στον τομέα της ασφάλειας βάσει ενός κοινού ενδιαφέροντος για την προστασία της ασφάλειας και των δύο εθνών από τρομοκράτες, διεθνικές εγκληματικές οργανώσεις και άλλους παράγοντες απειλής. Δεσμεύτηκαν για την πλήρη εφαρμογή της κοινής δήλωσης του 2016 σχετικά με τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης έκδοσης μιας ενημερωμένης εθνικής ταυτότητας και της πλήρους συλλογής και ανάλυσης δεδομένων επιβατών αεροπορικών μεταφορών.

* Εμπόριο και επενδύσεις:

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα προσβλέπουν στην ενίσχυση του εμπορίου και των επενδύσεων μεταξύ των δύο χωρών μας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα χαιρέτισαν τα εγκαίνια νέων επενδύσεων και εξαγορών από αμερικανικές εταιρείες στην Ελλάδα και επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να ενθαρρύνουν αυτήν την τάση. Οι δύο κυβερνήσεις προσβλέπουν στην ενίσχυση της συνεργασίας στο εμπόριο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα αποδίδουν μεγάλη σημασία στη συνεργασία για την τεχνητή νοημοσύνη, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, το 5G και την ιδιωτικοποίηση στρατηγικών υποδομών.

* Ενέργεια:

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα καλωσόρισαν την ολοκλήρωση του ελληνικού τμήματος του Υπερ-Αδριατικού Αγωγού (ΤΑΡ) και ανυπομονούσαν να συζητήσουν στον προσεχή στρατηγικό διάλογο την αμοιβαία υποστήριξή τους για τη διασυνδετική γραμμή Ελλάδας-Βουλγαρίας, το έργο της πλωτής μονάδας αποθήκευσης και αεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη, την ιδιωτικοποίηση της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου της Καβάλας, το έργο διασύνδεσης Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας και άλλα εμπορικά βιώσιμα έργα, τα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τον αγωγό αερίου EastMed.

Και οι δύο πλευρές χαιρέτισαν την επίσημη καθιέρωση του φόρουμ αερίου EastMed στις 22 Σεπτεμβρίου ως περιφερειακού οργανισμού και της συνεχιζόμενης επιτυχούς συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας μέσω της διαδικασίας 3+1. Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπογράμμισαν τη συμμετοχή της ExxonMobil σε συνεργασία με την Total and Hellenic Petroleum σε υπεράκτια εξερευνητικά τεμάχια στα ανοικτά των ακτών της Κρήτης, καθώς και τις πιθανές ευκαιρίες για επενδύσεις των ΗΠΑ στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με τον πρόσφατα επικυρωμένο ελληνικό νόμο “Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας”.

* Δεσμοί ανθρώπου με άνθρωπο:

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα επαναβεβαίωσαν την κεντρικότητα των σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων στις διμερείς τους σχέσεις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα συμφώνησαν επίσης να διερευνήσουν συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα στον πολιτισμό και την τεχνολογία».

Στο κάδρο 5 ενεργειακά έργα

Σε πέντε μεγάλα διακρατικά ενεργειακά έργα (τους αγωγούς φυσικού αερίου ΤΑΡ, IGB και τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, το FSRU Αλεξανδρούπολης και την αναβάθμιση του υφιστάμενου αγωγού πετρελαίου μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας) στηρίζεται το σχέδιο της Ελλάδας να καταστεί ενεργειακός κόμβος στην περιοχή των Βαλκανίων, προωθώντας παράλληλα τη διαφοροποίηση των πηγών και των οδεύσεων ενέργειας, κάτι που αποτελεί προτεραιότητα τόσο για τις ΗΠΑ, όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας χθες σε συνάντηση που διοργάνωσε η Πρεσβεία των ΗΠΑ στα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του Αμερικανού ΥΠ.ΕΞ. Μάικ Πομπέο...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News