Κρήτη

Ζητούν καταπολέμηση των κυκλωμάτων εκμετάλλευσης τα Εργατικά Κέντρα

Αναλυτικά τι αναφέρουν

Συνάντηση στην Περιφέρεια Κρήτης πραγματοποιήσαν τα Εργατικά Κέντρα Κρήτης, με αφορμή την πρόσκληση για κατάθεση προτάσεων και τη συμμετοχή σε διαβούλευση σχετικά με την διαδικασία εκτίμησης των αναγκών, σε εργάτες από τρίτες χώρες με την διαδικασία της μετάκλησης.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, τα Εργατικά Κέντρα έθεσαν την αναγκαιότητα αρχικά καταπολέμησης των κυκλωμάτων εκμετάλλευσης των ατόμων από τρίτες χώρες από ομοεθνείς τους, καθώς και την διασφάλιση των μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους εργασίας και διαβίωσης τους.

Τονίστηκε η αναγκαιότητα για πολιτικές στήριξης της απασχόλησης σε όλους τους τομείς ακόμη και στον πρωτογενή τομέα των ημεδαπών ανέργων.

Δυστυχώς, μέχρι τώρα υπάρχουν πολιτικές στήριξης της ανεργίας και όχι της απασχόλησης, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν εργατικά χέρια για εργασία και για τον πρωτογενή τομέα όπου αυτή την περίοδο υπάρχει έντονη ζήτηση.

Εντούτοις δεν υπάρχει ανταπόκριση αφού η πολιτεία τους στερεί το δικαίωμα αυτό τιμωρώντας τους κόβοντας τους είτε το επίδομα ανεργίας είτε το πρόγραμμα πρόσληψη και αναστολή, είτε την κάρτα ανεργίας τους.

Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν τα Εργατικά Κέντρα να συμφωνήσουν για απασχόληση από τρίτες χώρες στον δευτερογενή και τριτογενή τομέα και ιδιαίτερα σε κλάδους όπου η ανεργία φτάνει το 50% π.χ. (Μάγειρες, ζαχαροπλάστες, β. μαγείρων, μπουφετζήδες, μασέρ, λαντζέρηδες, βοηθοί προσωπικού Ξενοδοχειακών μονάδων, ψυχαγωγοί κ.α). Θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε μόνο σε ειδικές περιπτώσεις στους αγροτικούς και κτηνοτροφικούς τομείς και αφού όμως εξαντληθούν οι προσπάθειες στήριξης της απασχόλησης των ημεδαπών.

Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε με την Περιφέρεια, ότι θα ασκηθούν κοινές ενέργειες προς τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και προς το Υπουργείο Εργασίας για ενίσχυση της απασχόλησης, ενώ οι θέσεις που θα ζητηθούν από το Υπουργείο Εργασίας για μετακλητούς, θα είναι στοχευόμενες και θα αφορούν μόνο τον πρωτογενή τομέα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, ο Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, τον Ατιπεριφερειάρχη Νίκο Συριγωνάκη, και την αρμόδια Αντιπεριφερειάρχη κ. Έφη Κουτεντάκη.

(Φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια