«Γλύτωσα από του Χάρου τα δόντια»: Η περιπέτεια του Κρητικού ομογενή που νόσησε από κορωνοϊό

Κρήτη
«Γλύτωσα από του Χάρου τα δόντια»: Η περιπέτεια του Κρητικού ομογενή που νόσησε από κορωνοϊό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φοράτε μάσκα και μη ρισκάρετε – Η προτροπή του Μιχάλη Πετσαλάκη

Έκκληση στους Κρητικούς και σε όλους τους Έλληνες να φορούν τη μάσκα τους και να τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασίας απευθύνει ο 52χρονος Ηρακλειώτης Μιχάλης Πετσαλάκης, ο οποίος ζει και εργάζεται στο Λονδίνο αλλά νόσησε από κορωνοϊό.

Ο κ. Πετσαλάκης μοιράζεται την εφιαλτική εμπειρία που έζησε και τα συμπτώματα που πέρασε, σημειώνοντας πως την περίοδο που εκείνος κόλλησε τον ιό, στην Αγγλία δεν είχαν ακόμα ληφθεί ουσιαστικά μέτρα για τον λόγο αυτό και λάμβανε παράλληλα οδηγίες από την γιατρό του στην Ελλάδα.

«Γλίτωσα από του Χάρου τα δόντια», λέει στην αρχή της περιγραφής του, μη μπορώντας ακόμα να πιστέψει τις τρομακτικές μέρες που έζησε ενώ νοσηλευόταν σε αγγλικό νοσοκομείο. Όταν κατάλαβε ότι έχει πυρετό, απομονώθηκε και τηλεφωνικά επικοινωνούσε με τους γιατρούς του ΕΣΥ της Αγγλίας, αλλά και με τη γιατρό του στην Ελλάδα.

«Στις 16 Μαρτίου διαπίστωσα ότι είχα πυρετό. Κάλεσα στο σύστημα υγείας της Αγγλίας, όπου μου είπαν να απομονωθώ για επτά ημέρες και να τους ενημερώσω ξανά για την κατάσταση της υγείας μου μετά το πέρας αυτών των ημερών, ώστε να μου δώσουν περαιτέρω οδηγίες. Ο πυρετός όμως αυξανόταν. Έφτασε πολύ ψηλά, μέχρι και 39,5. Έμεινα στο δωμάτιο του σπιτιού μου και δεν είχα επαφή με κανέναν. Δύο μέρες μετά δεν μπορούσα να φάω τίποτα. Έπινα μόνο νερό».

Όσο περνούσαν οι μέρες, όπως ο ίδιος περιγράφει, τα συμπτώματα γίνονταν όλο και πιο σοβαρά, με αιματουρία και αιμόπτυση.

«Τους καλούσα στο 119 και μου έλεγαν - παρά το ότι τους περιέγραφα τι περνούσα - ότι δεν κρίνομαι περιστατικό για να μεταβώ στο νοσοκομείο. Τότε ήταν που πίστεψα ότι θα πεθάνω μόνος και αβοήθητος στο δωμάτιό μου. Ωστόσο, η σωτηρία μου ήρθε όταν η γιατρός μου από το Ηράκλειο με συμβούλεψε να βρω ένα οξύμετρο», προκειμένου να μετρήσει το οξυγόνο του, το οποίο είχε πέσει στο 90%!

Τότε ήταν που το αγγλικό σύστημα πείστηκε και τον πήρε στο νοσοκομείο για νοσηλεία, με τον οργανισμό του όμως να έχει ήδη εξασθενήσει. Στο νοσοκομείο διαπιστώθηκε ότι έχει κολλήσει τον θανατηφόρο ιό, οπότε και ξεκίνησε η νοσηλεία του. Σοκαριστικό είναι το γεγονός ότι τη στιγμή που βρισκόταν στον θάλαμο διαλογής σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Λονδίνου, δύο άνθρωποι δίπλα του πέθαναν, ένας 86χρονος και ένας 48χρονος. Εικόνες που, όπως λέει, τον συγκλόνισαν και θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη του.

«Αυτά που έβλεπα και αυτά που ζούσα δεν μπορεί να τα πιστέψει κανείς. Έφτασα στο τέρμα. Είδα ανθρώπους να πεθαίνουν δίπλα μου, στον θάλαμο του νοσοκομείου. Το σύστημα εδώ είχε μπλοκάρει, διότι έπεσαν μαζεμένα εκατοντάδες κρούσματα. Κάποια στιγμή δεν είχαν ούτε νερό, ούτε χάπια να μας δώσουν. Δεν μπορώ λοιπόν να δεχτώ ούτε τη μη ύπαρξη του ιού, ούτε ότι είναι μια απλή γρίπη η οποία περνάει χωρίς κανένα πρόβλημα».

Με τον ιό να τον ταλαιπωρεί συνολικά 15 ολόκληρες μέρες, ο κ. Πετσαλάκης, όπως λέει, νιώθει οργή απέναντι στις αντιδράσεις όσων δεν πιστεύουν στον κορωνοϊό ή αρνούνται να βάλουν μάσκα και να τηρήσουν τα μέτρα.

«Με φοβίζει ότι κάποιοι άνθρωποι θεωρούν ανελευθερία τη χρήση της μάσκας. Το θέμα είναι ότι ο συγκεκριμένος ιός σκοτώνει. Αισθάνομαι θλίψη, οργή και αγανάκτηση, διότι η κατάσταση αυτή της άρνησης και της δυσπιστίας δεν μπορεί να οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα», λέει ο κ. Πετσαλάκης και προσθέτει πως «ο κόσμος δεν έχει αντιληφθεί την έννοια της προστασίας. Η ανάγκη και η χρήση της μάσκας είναι απαραίτητη και δε θα πρέπει να επαναστατούμε».

Ο ίδιος, έχοντας νιώσει στο πετσί του την «αόρατη αυτή απειλή», όπως χαρακτήρισε τον ιό, τώρα πια που κατάφερε να βγει γερός και δυνατός από την περιπέτειά του αυτή υπογραμμίζει πως «ο κορωνοϊός υπάρχει. Είναι δίπλα μας. Είναι επικίνδυνος και μπορεί να “χτυπήσει” τον καθένα», θέλοντας έτσι να μας αφυπνίσει όλους.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News