20 χρόνια «Νέα Κρήτη» - Η εφημερίδα των Κρητικών κλείνει δύο δεκαετίες

Κρήτη
20 χρόνια «Νέα Κρήτη» - Η εφημερίδα των Κρητικών κλείνει δύο δεκαετίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

6.046 φύλλα γεμάτα Κρήτη

Ήταν 25 Σεπτεμβρίου 2000. Πέρασαν 20 ολόκληρα χρόνια σαν νερό. Δύο δεκαετίες γεμάτες ειδήσεις. 6.046 φύλλα γεμάτα Κρήτη, Ελλάδα και κόσμος. Είκοσι χρόνια γεμάτα εμπειρίες, γνώση, καινοτομίες, επιτυχίες, καταξίωση και πρωτοπορίες, που εκτόξευσαν ένα νέο περιφερειακό έντυπο, που έκανε την εμφάνισή του στα περίπτερα, στην κορυφή όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο, κάνοντας τη διαφορά. Η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” άλλαξε κάθε παραδοσιακό κατεστημένο στα εκδοτικά πράγματα της Κρήτης. Εφημερίδες με προϊστορία αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν τη “Νέα Κρήτη”, αλλάζοντας τις ημέρες έκδοσής τους! Καμία άλλη τόσο πλούσια και γεμάτη εφημερίδα με 64 και 72 σελίδες δεν είχε κυκλοφορήσει ξανά ως τότε ημέρα Δευτέρα στην Κρήτη! Η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” το καθιέρωσε!

Ο Τύπος σου

Από την πρώτη στιγμή το στοίχημα φαινόταν να έχει κερδηθεί. Η διαφημιστική καμπάνια για την προώθηση της νέας εφημερίδας που θα άλλαζε κυριολεκτικά τα εκδοτικά πράγματα της Κρήτης είχε πετύχει τον σκοπό της. Η Μαρία Τζομπανάκη μάς μιλούσε για έναν νέο Τύπο, τον Τύπο της και τον Τύπο όλης της Κρήτης!

Τολμηρό εγχείρημα

Από το πρώτο κιόλας φύλλο η αίσθηση που προκάλεσε η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ήταν ηχηρή. Τολμηρά ρεπορτάζ, αποκλειστικότητες, πολυφωνία, αντικειμενικότητα, συνεντεύξεις και ελεύθερα θέματα, επικαιρότητα μέσα από μια προσεγμένη και καλοδουλεμένη ματιά και πένα έδωσαν το στίγμα μιας νέας εποχής στον τοπικό Τύπο, που αποτέλεσε και το προσωπικό στοίχημα του ανθρώπου που οραματίστηκε και ξεκίνησε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι, του Αντώνη Δημητρίου.

Δίπλα στην “ΚΡΗΤΗ TV” και το Ράδιο 98,4, η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” έδωσε το δικό της στίγμα, έπιασε τον παλμό ολόκληρου του νησιού, με καινοτομίες που κανείς δε θα τολμούσε όχι μόνο εκείνη την εποχή, 20 χρόνια πριν, αλλά και σήμερα. Να επιχειρήσει σε μεγάλα γεγονότα να κυκλοφορήσει ένα έντυπο με διαφορετικά πρωτοσέλιδα ανά νομό, να χρησιμοποιήσει την ψηφιακή τεχνολογία με καινοτόμο τρόπο για τα χρόνια εκείνα, με γραφικά και αφιερώματα που έβαλαν την εφημερίδα “Νέα Κρήτη” σε περίοπτη θέση στα περίπτερα ακόμα και δίπλα στα “βαρύγδουπα” αθηναϊκά, με εκλογικές αναλύσεις που δεν είχαν σε τίποτα να ζηλέψουν από τις αντίστοιχες της πρωτεύουσας και με στατιστικές οπτικοποιημένες καταγραφές, που αποτελούσαν άθλο για τον έντυπο Τύπο.

Τα μεγάλα γεγονότα

Η 11η Σεπτεμβρίου βρήκε την εφημερίδα “Νέα Κρήτη” να κάνει τα πρώτα της βήματα, μπαίνοντας σε μια νέα εποχή και τολμώντας αυτό που κανείς δεν είχε σκεφτεί να κάνει, να κυκλοφορήσει λίγες ώρες μετά τα γεγονότα ειδικό έγχρωμο αφιέρωμα με όλες τις εξελίξεις, το οποίο διανεμήθηκε δωρεάν στους αναγνώστες, οι οποίοι έκπληκτοι διάβαζαν, σε μια εποχή που το ίντερνετ ήταν σε προδρομικά επίπεδα, τα όσα συνέβαιναν και προμήνυαν τα όσα θα ακολουθούσαν.

Επόμενος σταθμός η κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004. Το Ηράκλειο ήταν ολυμπιακή πόλη. Η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” επί μήνες και σχεδόν καθημερινά δημοσίευε εκτενή ρεπορτάζ για την προετοιμασία του Ηρακλείου, τα κοσμογονικά έργα που κατασκευάζονταν εν ριπή οφθαλμού και την ολοκλήρωση και προετοιμασία του Παγκρήτιου Σταδίου. Η κάλυψη της διαδρομής της Ολυμπιακής Φλόγας στο Ηράκλειο ήταν υποδειγματική, με ρεπόρτερ να ακολουθούν με τα πόδια την ολυμπιακή διαδρομή και να περιγράφουν τις πρωτόγνωρες εικόνες για την Κρήτη.

Εκλογικές αναμετρήσεις σε δημοτικό και περιφερειακό επίπεδο έφεραν τη “Νέα Κρήτη” μπροστά σε νέους δρόμους, τολμώντας να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες, ώστε να δώσει ένα αποτέλεσμα όχι απλά άρτιο αλλά μοναδικό ως τα τότε. Περιοδικές εκδόσεις άνοιξαν για τους αναγνώστες τις πόρτες που οδηγούσαν στη γνώση, αγγίζοντας θέματα που κανείς δεν είχε επιχειρήσει να φέρει κοντά στο κοινό ενώ έκτακτες πολλαπλές αρκετές φορές εκδόσεις σε σημαντικά γεγονότα έφερναν τα νέα κοντά στο κοινό μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Η “Νέα Κρήτη” κατάφερε από την πρώτη στιγμή να πιάσει τον παλμό του κόσμου και δεν άφησε ποτέ να φύγει το νήμα από τα χέρια της, ακόμα και σε πολύ δύσκολους καιρούς.

Καθημερινό στοίχημα

Το στοίχημα του Αντώνη Δημητρίου παραμένει ένα και κερδίζεται κάθε μέρα, να είναι η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” η εφημερίδα όλων των Κρητικών, να είναι το έντυπο που καταγράφει όλες τις απόψεις, όλες τις φωνές, να δίνει το βήμα στον πολίτη, να βρίσκεται πλάι του, να τον στηρίζει, να τον βοηθάει στην καθημερινότητά του, να ελέγχει την εξουσία, να την επιβραβεύει όταν χρειάζεται και να τη στηλιτεύει όταν αυτό απαιτείται. Η “Νέα Κρήτη” δίπλα στην “ΚΡΗΤΗ TV” και το site neakriti.gr συνεχίζει τη μάχη της ενημέρωσης, πιο ώριμη, πιο τολμηρή, πιο μαχητική, πιο δυναμική, ανανεώνοντας συνεχώς το στυλ της για να είναι ένα βήμα πιο μπροστά από την εποχή της.

Είκοσι χρόνια είμαστε η φωνή της Κρήτης και θα συνεχίσουμε. Αυτή είναι η υπόσχεση που δώσαμε από το πρώτο φύλλο και αυτή που αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της ύπαρξής μας.

Αντώνης Βγόντζας: Ο ισόβιος και πολύτιμος συνεργάτης μας

Κορυφαία στιγμή για την εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ήταν η συνεργασία με τον σπουδαίο νομικό και αγαπητό φίλο Αντώνη Βγόντζα. Η συνεργασία αυτή ήταν ισόβια. Δε διαταράχθηκε ποτέ και κράτησε ως τον θάνατο του διαπρεπούς νομικού και πολύτιμου συνεργάτη. Ο Αντώνης Βγόντζας βάπτισε επιτυχημένες στήλες της εφημερίδας, όπως το “Ελεύθερο Σημείο”, η οποία φιλοξενούταν στα πρώτα χρόνια της εφημερίδα στο οπισθόφυλλο. Η παρουσία του όμως ως αρθρογράφος ήταν αδιάλειπτη για μία δεκαετία και πλέον. Κάθε μέρα. Σε κάθε φύλλο. Για κάθε γεγονός, μικρό ή μεγάλο. Ο Αντώνης Βγόντζας έδινε το στίγμα με αρθρογραφία στο εξώφυλλο με τη στήλη του “Τα Καθημερινά” και αργότερα με την “Άποψη” ως βασική και αμετακίνητη στήλη στη σελίδα 6, την κύρια σελίδα αρθρογραφίας της εφημερίδας. Η παρουσία του ήταν συνεχής. Μέχρι την τελευταία ημέρα, παρά την ταλαιπωρία της ασθένειάς του, ήταν ο βασικός μας συνεργάτης.

Τελευταία φορά έγραψε στη στήλη του στις 22 Μαρτίου 2019, λίγες μέρες πριν το τέλος. Τα γραπτά παρακαταθήκη. Ένας σπάνιος θησαυρός για τη “Νέα Κρήτη”.

Μανούσος Ζαχαριουδάκης: Το λαμπρό φως στον δρόμο μας...

Είκοσι χρόνια εφημερίδα “Νέα Κρήτη”. Είκοσι χρόνια γεμάτα πολλές όμορφες στιγμές. Υπήρξαν όμως και εκείνες οι απώλειες στην 20ετή πορεία που μας άφησαν με μια απέραντη θλίψη και στεναχώρια. Ακόμα και τώρα μας πονάνε... Τι κι αν έχουν περάσει 17 χρόνια από εκείνο τον θλιβερό Σεπτέμβριο του 2003, όταν ξαφνικά έφυγε από κοντά μας ο Μανούσος Ζαχαριουδάκης.

Ο δικός μας Μανούσος... Ο ιδρυτής του “Αθλητικού Ρεπορτάζ” και πρώτος διευθυντής του Αθλητικού Τμήματος της “Νέας Κρήτης”... Ο δάσκαλός μας... Μια απώλεια τόσο οδυνηρή, τόσο απίστευτη. Στα πρώτα εκείνα χρόνια της έκδοσης της “Ν.Κ.”, ο Μανούσος έδωσε εκείνη τη φλόγα, την ενέργεια, το καθαρό βλέμμα! Ένα ανήσυχο πνεύμα, που ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του, μια έντονη προσωπικότητα με αστείρευτες ιδέες.

Αυτό το πνεύμα εδώ και 17 χρόνια αποτελεί τον οδηγό μας. Μια πηγή έμπνευσης, ένα λαμπρό φως στον δρόμο μας. Και ποτέ δε μας άφησε μόνους...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News