Κρήτη

Ηλεκτρικά πατίνια: Πρέπει να διαμορφωθούν κανόνες για την ασφάλεια όλων

Αυτή η τάση θέτει νέα δεδομένα στις ελληνικές και ευρωπαϊκές πόλεις

Πριν από μερικούς μήνες, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διδάκτωρ πολιτικός μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και γενικός γραμματέας του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων κ. Παναγιώτης Παπαντωνίου είχε κάνει λόγο για την ύπαρξη επιτακτικής ανάγκης για τη διαμόρφωση των κανόνων και την ασφαλή ενσωμάτωση τέτοιου είδους οχημάτων στην κυκλοφορία.

Ειδικότερα, ανέφερε τότε ότι τα ηλεκτρικά πατίνια αποτελούν την πλέον πρόσφατη τάση στις αστικές μετακινήσεις μικρών αποστάσεων, λειτουργούν συμπληρωματικά προς τα λοιπά μέσα, είναι εν γένει περιβαλλοντικά φιλικά και αξιοποιούν σύγχρονες τεχνολογίες και μέσα χαμηλού κόστους.

«Αποτελούν ένα μέσο μεταφοράς φιλικό προς το περιβάλλον, που έχει τα χαρακτηριστικά που αναζητούν οι σύγχρονες βιώσιμες πόλεις, αλλά και οι πολίτες, και δε θα το χαρακτήριζα ως “μόδα”, αλλά ως ένα νέο μέσο μετακίνησης εντός των πόλεων», είχε αναφέρει ο κ. Παπαντωνίου, ο οποίος είχε συμπληρώσει, πάντως, ότι οι ελληνικές - αλλά και οι ευρωπαϊκές - πόλεις δεν ήταν έτοιμες να υποδεχτούν το “κύμα μικροκινητικότητας” που έκανε ξαφνικά την εμφάνισή του.

«Η μικροκινητικότητα θέτει νέα δεδομένα στις ελληνικές και ευρωπαϊκές πόλεις με χαρακτηριστικά τα οποία αναζητά κάθε πόλη (φιλικά προς το περιβάλλον, μικρά σε μέγεθος, αθόρυβα, τεχνολογικά εξελιγμένα κ.λπ.). Ωστόσο, για να αποτελέσουν το μέλλον των μετακινήσεων στα κέντρα των πόλεων, είναι σημαντικό να εξεταστούν και να αναλυθούν τα όποια προβλήματα εμφανίζονται, τα οποία στη συνέχεια θα αντιμετωπιστούν και επιλυθούν με ορθολογικό και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο», είχε τονίσει τότε ο κ. Παπαντωνίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια