Ο κορωνοϊός και οι ιώσεις στα σχολεία - Ο τρόπος διαχείρισης

Κρήτη
Ο κορωνοϊός και οι ιώσεις στα σχολεία - Ο τρόπος διαχείρισης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποια συμπτώματα κινητοποιούν την εκπαιδευτική κοινότητα

Είναι αναγκαία η πιστή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων στα σχολεία σύμφωνα με τον καθηγητή, μέλος των εμπειρογνωμόνων για τον νέο κορωνοϊό, Αχιλλέα Γκίκα, ο οποίος υπογράμμισε στην εκπομπή «Ώρα Αιχμής» και την ανησυχία που μπορεί να προκληθεί όταν οι ιώσεις της εποχής αλλά και η γρίπη κάνουν την εμφάνιση τους στις σχολικές αίθουσες.

Σύμφωνα με τον κ. Γκίκα δύο συμπτώματα όπως τα δέκατα αλλά και ο βήχας είναι αρκετά για να κινητοποιήσουν την εκπαιδευτική κοινότητα στο να εφαρμόσει τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Με βάση τα τωρινά δεδομένα σύμφωνα με τον κ. Γκίκα, οι βασικές πτυχές των υγειονομικών πρωτοκόλλων είναι ότι σε κάθε σχολείο θα πρέπει να υπάρχει ένας υπεύθυνος για τη διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων, ο οποίος επιφορτίζεται με το έργο της καταγραφής και των εκτιμήσεων κινδύνου ανάλογα με την περίπτωση.

Η ομάδα κρούσης, που συστήνεται από τα υπουργεία Υγείας, Παιδείας και Πολιτικής Προστασίας, θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους Περιφερειακούς Διευθυντές και τους Διευθυντές Εκπαίδευσης.

Ο υπεύθυνος για τη διαχείριση κρουσμάτων θα πρέπει να κρατάει αρχείο καταγραφής απουσιών που συνδέονται με τον Covid-19 και θα ορίσει και τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον οποίο θα μετακινούνται οι μαθητές ή οι εκπαιδευτικοί που παρουσιάζουν συμπτώματα.

Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής ή εκπαιδευτικός εμφανίσει συμπτώματα που σχετίζονται με τον κορωνοϊό, θα μεταφέρεται άμεσα σε καλά αεριζόμενο χώρο και θα φοράει μάσκα. Μετά την απομάκρυνσή του, ο χώρος θα καθαρίζεται.

Ανάλογα με την περίπτωση, την ένταση των συμπτωμάτων και την κρίση του θεράποντα ιατρού, το άτομο που θεωρείται ύποπτο κρούσμα θα κριθεί αν θα υποβληθεί σε τεστ. Εφόσον υποβληθεί και είναι αρνητικό, θα επιστρέψει στη σχολική κοινότητα μετά από 24 ώρες από την υποχώρηση του πυρετού. Εάν το τεστ βγει θετικό και εφόσον τα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει, θα επιστρέψει μετά από 10 μέρες.

Η χρήση της μάσκας είναι ζητούμενο αλλά πρέπει το υπουργείο να δώσει πιο συγκεκριμένες οδηγίες με σημείο αναφοράς και το κύμα καταλήψεων σε όλο το νησί. Μάλιστα για την συγκεκριμένη εξέλιξη ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου Ζαχαρίας Ρηγάκης εξέφρασε την ανησυχία του σε συνδυασμό με τα κενά και τις απορίες που γενούν στην σχολική κοινότητα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News