Της άνοιξαν το κεφάλι επειδή είναι τρανς - Κάθονται στο «σκαμνί»

Κρήτη
Της άνοιξαν το κεφάλι επειδή είναι τρανς - Κάθονται στο «σκαμνί»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δικάζονται δύο άντρες που ξυλοκόπησαν άγρια στην παλιά πόλη των Χανιών γνωστή ακτιβίστρια της LGBTQI κοινότητας

Στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Χανίων αναμένεται να καθίσουν μεθαύριο Παρασκευή δύο άνδρες, οι οποίοι πριν από περίπου τέσσερα χρόνια ξυλοκόπησαν άγρια την Ήβη Καίσερλη στην παλιά πόλη των Χανίων

Η γνωστή ακτιβίστρια για τα δικαιώματα της LGBTQI κοινότητας, η οποία είναι μόνιμη κάτοικος Χανίων εδώ και αρκετά χρόνια, είχε αντιδράσει στα χλευαστικά σχόλια των κατηγορούμενων, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να της επιτεθούν και να τη στείλουν στο νοσοκομείο με ανοιγμένο κεφάλι.

Όπως αναφέρει η ίδια η Ήβη Καίσερλη, η επίθεση σε βάρος της έγινε επειδή είναι τρανς. Το περιστατικό έλαβε χώρα τον Ιούνιο του 2016 κοντά στα Νεώρια. Οι φερόμενοι δράστες εγκατέλειψαν το θύμα τους αιμόφυρτο στο έδαφος και τράπηκαν σε φυγή. Ωστόσο, τελικά εντοπίστηκαν και παραπέμφθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Αμφότεροι θα δικαστούν μεθαύριο Παρασκευή για «απρόκλητη επικίνδυνη σωματική βλάβη από κοινού».

Η εκδίκαση της υπόθεσης επρόκειτο να γίνει τον περασμένο Μάιο, ωστόσο είχε αναβληθεί για μεθαύριο Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, λόγω παρέλευσης του ωραρίου.

Η ίδια η Ήβη Καίσερλη πριν από λίγα 24ωρα ανέφερε σε ανάρτησή της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης: «Βρήκα το κλητήριο θέσπισμα. Καλώ κάθε ελεύθερο άνθρωπο που πιστεύει ότι ο δημόσιος χώρος ανήκει σε όλους και πρέπει να είναι ασφαλής για όλους την Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη, στις 9 το πρωί, στα Δικαστήρια των Χανίων, στον αγώνα που δίνω απέναντι σε 2 άτομα που παραλίγο να μου αφαιρέσουν τη ζωή επειδή γύρισα και απάντησα στη χλεύη. Δε θα σωπάσω ποτέ. Δε θα συμβιβαστώ ποτέ. Ο δημόσιος χώρος μου ανήκει. Η ζωή μου έχει αξία. Δικαιοσύνη για όλα τα νεκρά μας αδέρφια».

«Η τρανσφοβία δεν αρχίζει ούτε τελειώνει στις βίαιες επιθέσεις: από τα περίεργα βλέμματα και τα σχόλια, στην προσβολή της έμφυλης ταυτότητας και από τις βρισιές ως τους τραμπουκισμούς, φτάνοντας τελικά μέχρι και τις δολοφονίες. Η Ήβη ευτυχώς επέζησε. Η Zackie O', έναν χρόνο μετά, όχι.

Το φύλο μας και η σχέση που έχει το κάθε άτομο με το σώμα του δεν είναι μια ατομική διαδικασία: Είναι ένας διαρκής διάλογος με την κοινωνία. Και σε αυτόν τον διάλογο δε μένουμε αμέτοχα, ερχόμαστε σε ρήξη με τις κοινωνικές κατασκευές, τα στερεότυπα και τους διαχωρισμούς. Με το σώμα μας, με τη θέση μας, με την ίδια μας την ύπαρξη.

Το να είσαι τρανς δεν είναι επιλογή. Δεν είναι σαν να ξυπνάς μια μέρα και να διαλέγεις τι ρούχα θα φορέσεις.

Η Ήβη επέλεξε να μη σκύψει το κεφάλι: μίλησε τότε και συνεχίζει να μιλάει μέχρι τώρα, καταγγέλλοντας με μήνυση αυτούς που της επιτέθηκαν», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε για την επικείμενη δίκη η συλλογικότητα “Λύσσα και Πούπουλα”.

«Τον Ιούνιο του 2016, η Ήβη δέχτηκε δολοφονική επίθεση από δύο άντρες κοντά στα Νεώρια στην παλιά πόλη των Χανίων. Η επίθεση έγινε σε κοινή θέα μπροστά σε ανοιχτά καταστήματα. Μετά το περιστατικό, η ίδια έκανε μήνυση για ξυλοδαρμό υποκινούμενο από ρατσιστικά κίνητρα. Ωστόσο, κατηγορείται επιπλέον για ψευδή καταμήνυση από τους επιτιθέμενους και τώρα καλείται να απολογηθεί.

Η Ήβη, ως τρανς γυναίκα που ζει και εργάζεται στην ελληνική πραγματικότητα, γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει ρατσισμός απέναντι σε όποιο άτομο αποκλίνει από τις κυρίαρχες νόρμες. Πρόκειται για μία καθημερινή μάχη για την παρουσία στον δημόσιο χώρο, την αξιοπρέπεια και την υπεράσπιση της ίδιας της ανθρώπινης ζωής».

Κινήσεις αλληλεγγύης  - Στο πλευρό της Ήβης συλλογικότητες

«Η Ήβη χλευάστηκε και χτυπήθηκε επειδή είναι τρανς.

Τέσσερα χρόνια μετά την επίθεση στην Ήβη και δύο μετά τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου/Zackie Oh, ο αγώνας για την εξάλειψη της έμφυλης βίας και της τρανσφοβίας είναι πιο επίκαιρος από ποτέ. Σε ένα κόσμο που επικρατεί ατομικισμός, η κοινωνική απάθεια και αποστασιοποίηση, προτάσσουμε την αλλαγή», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσαν από κοινού συλλογικότητες των Χανίων, όπως το “Κοινωνικό Στέκι-Στέκι μεταναστών Χανίων”, η “Ρόζα Νέρα”, οι “Έμφυλες Αταξίες”, το “Κραχ Κοινωνικό Ραδιόφωνο Χανίων”, οι “Αλογόμυγες”, ο Α.Α.Σ. “Ασπάλαθος”, η Αντιμιλιταριστική Συλλογικότητα “Καναίμα” και η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Αποκόρωνα.

Όλοι οι παραπάνω καλούν σε συγκέντρωση στις 9 το πρωί της Παρασκευής στα Δικαστήρια Χανίων, για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στην Ήβη και στον αγώνα κατά της τρανσφοβίας και κάθε μορφής ρατσισμού και σεξισμού.

Εξάλλου, με αφορμή την επικείμενη δίκη για την επίθεση σε βάρος της Ήβης Καίσερλη, αλλά και την επέτειο συμπλήρωσης δύο χρόνων για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου/Zackie Oh, λαμβάνουν από προχθές ποικίλες δράσεις στην πόλη των Χανίων. Προχθές το απόγευμα πραγματοποιήθηκε πορεία στη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου, ενώ χθες το απόγευμα επρόκειτο να λάβει χώρα ανοικτή συνέλευση στο πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών. Εξάλλου, σήμερα στις 8 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί στο “ΠισΩδείο” προβολή του ντοκιμαντέρ “Welcome to Chechenia” από το “Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών”.

Οι δράσεις κορυφώνονται στις 9 το πρωί της Παρασκευής, με τη συγκέντρωση αλληλεγγύης στα Δικαστήρια Χανίων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News