Αλλάζουν επίπεδο οι ελληνικοί S-300;

Κρήτη
Αλλάζουν επίπεδο οι ελληνικοί S-300;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συζητήσεις για σημαντική επιχειρησιακή αναβάθμιση του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος που βρίσκεται στην Κρήτη

Θα αλλάξει επίπεδο και επιχειρησιακές δυνατότητες το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα αιχμής της ελληνικής αεράμυνας που εδρεύει εδώ στην Κρήτη; Μια τέτοια εξέλιξη γύρω από τους γνωστούς και πολυσυζητημένους S-300, που αν πάρει “σάρκα και οστά” θα θωρακίσει ακόμα περισσότερο τη Κρήτη αλλά και την ελληνική αεράμυνα, φαίνεται ότι είναι προ των πυλών, καθώς αναθερμαίνονται οι ελληνορωσικές συνομιλίες για την αναβάθμιση του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς S-300 PMU-1 στην έκδοση PMU-2 Favorit.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του “Ελεύθερου Τύπου”, το οποίο “πατά” σε σχετικό αποκαλυπτικό δημοσίευμα του defencenet.gr, συστήνεται ειδική ελληνορωσική στρατιωτική επιτροπή για να εξεταστούν όλες οι δυνατότητες και να καταρτιστεί ένα χρονοδιάγραμμα, ενώ ο δρόμος για την αναβάθμιση του αντιαεροπορικού συστήματος είναι ανοιχτός και από πλευράς ΝΑΤΟ. Το όλο πρόγραμμα δεν εμπίπτει στις απαγορεύσεις που επέβαλε το ΝΑΤΟ στα κράτη-μέλη του το 2014 μετά την επέμβαση της Ρωσίας στην Κριμαία και την επανένωσή της με τον ρωσικό εθνικό κορμό. Γιατί αυτό;

Πρόκειται για πρόγραμμα συντήρησης της επιχειρησιακής ικανότητας και όχι για αγορά νέου πολεμικού υλικού, και οι προμήθειες ανταλλακτικών και οι εργασίες αναβάθμισης δεν απαγορεύονται, όπως π.χ. απαγορεύεται η προμήθεια νέων αντιαρματικών συστημάτων Kornet-2/-3 που έχει “παγώσει” από το 2014.

Η χώρα μας διατηρεί στην Κρήτη δύο πυροβολαρχίες S-300 PMU-1 με 12 εκτοξευτές και 96 βλήματα 48Ν6Ε1 που έχουν μέγιστη ακτίνα εμπλοκής τα 150 χλμ.

Τοποθετημένες αυτές οι συστοιχίες πυραύλων εδώ στο νησί μας, προστατεύουν τόσο την αεροναυτική βάση της Σούδας και τις υπόλοιπες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο νησί όσο και την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή μέχρι τα Δωδεκάνησα, μαζί με την έξοδο ανατολικά προς Κύπρο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η νέα έκδοση PMU-2 των S-300 θα φέρει αρκετά κοντά σε επιδόσεις το σύστημα με το τουρκικό S-400. Περιλαμβάνει τον σταθμό διοίκησης και ελέγχου 54Κ6Ε2, το ραντάρ εγκλωβισμού 30Ν6Ε2 Tomb Stone (εξέλιξη του ήδη εν ενεργεία 30Ν6Ε ραντάρ) και μια νέα έκδοση για το ραντάρ έρευνας μακράς εμβέλειας που είναι το ΝΙΙP 64N6E2 Big Bird.

Επιπλέον εισάγεται το ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης και πρόσκτησης στόχων LEMZ 96L6E, το οποίο αντικαθιστά τα ραντάρ 36D6/ST-68UM Tin Shield και το ραντάρ χαμηλού υψομέτρου LEMZ 76N6E Clam Shell.

Το συγκεκριμένο ραντάρ συναντάται στις συστοιχίες S-300 PMU-2, αλλά είναι συμβατό χωρίς κάποια επιπλέον αναβάθμιση και με προηγούμενης γενιάς συστήματα, όπως το S-300 PMU-1. Και πάνω απ’ όλα αυξάνει την ακτίνα δράσης από τα 150 χλμ. στα 200 χλμ., με αποτέλεσμα οι συστοιχίες της Κρήτης να μπορούν να καλύπτουν και το αεροδρόμιο του Ντάλαμαν απέναντι από τη Ρόδο, και φυσικά να προσφέρουν αντιαεροπορική προστασία σε μεγάλο βάθος σε όλα τα Δωδεκάνησα και τη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης!

Οι συνομιλίες ξεκίνησαν εκεί όπου σταμάτησαν οι προηγούμενες, ενώ συστήνεται ειδική ελληνορωσική στρατιωτική επιτροπή για να εξεταστούν όλες οι δυνατότητες και να καταρτιστεί ένα χρονοδιάγραμμα.

Το κόστος του όλου προγράμματος θα είναι αρκετά χαμηλό σε σχέση με το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

Τι κερδίζουμε - Τα πλεονεκτήματα της αναβάθμισης

Συνοπτικά, τα πλεονεκτήματα από την αναβάθμιση στο επίπεδο S-300 PMU-2 Favorit είναι:

* Αύξηση της καταστροφικότητας εναντίον βαλλιστικών στόχων που κινούνται με μεγάλη ταχύτητα, προκαλώντας την πυροδότηση της πολεμικής κεφαλής του εχθρικού εισερχόμενου πυραύλου.

* Αύξηση της αποτελεσματικότητας κατά υψηλής ευελιξίας επανδρωμένων στόχων, συμπεριλαμβανομένων και στόχων που πετούν από διαφορετικές κατευθύνσεις σε πολύ χαμηλά ύψη.

* Αντοχή στις ηλεκτρονικές παρεμβολές κάθε είδους και σε δύσκολα περιβάλλοντα με ισχυρά φαινόμενα clutter, όπως το θαλάσσιο περιβάλλον του Νοτιοανατολικού Αιγαίου.

* Αυξημένη εμβέλεια που φτάνει τα 200 χιλιόμετρα.

* Αυξημένη φονικότητα λόγω βαρύτερης και εξυπνότερης πολεμικής κεφαλής κατά εναέριων στόχων.

* Αυξημένες ικανότητες διοίκησης και ελέγχου μέσω του συστήματος 83M6E2, επιτρέποντας την ταυτόχρονη ανίχνευση και εμπλοκή βαλλιστικών πυραύλων, αεροσκαφών και πυραύλων cruise, χωρίς απώλειες στους διαθέσιμους πόρους του ραντάρ.

* Βελτιωμένη απόδοση του συστήματος κατά τη διάρκεια αυτόνομης λειτουργίας που οφείλεται στη χρήση του επόμενης γενιάς ραντάρ LEMZ 96L6E.

* Αυξημένη αναχορηγία βλημάτων που μπορεί ακόμη και να τετραπλασιαστεί ανά εκτοξευτή, χάρη στους νέους πυραύλους 9M96 E/E2.

* Αυξημένη επιβιωσιμότητα ακόμη και εναντίον εισερχόμενων καθοδηγούμενων πυρομαχικών PGM με χαμηλό RCS.

* Πλήρης διασύνδεση με νατοϊκού τύπου συστήματα.

* Βελτιωμένη επεξεργαστική ισχύς και ιδιαίτερα εξελιγμένο λογισμικό, που προέκυψαν μετά από πολύχρονη εμπειρία και δοκιμές.

* Αυξημένη δυνατότητα ταυτόχρονης εμπλοκής έως και 36 εναέριων στόχων καθοδηγώντας 72 πυραύλους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News