«Καμπάνες» από το Εφετείο στους 2 της σπείρας με τις τηλεφωνικές απάτες

Κρήτη
«Καμπάνες» από το Εφετείο στους 2 της σπείρας με τις τηλεφωνικές απάτες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η υπόθεση είχε έρθει στη δημοσιότητα στις αρχές του 2019

Βαριές «καμπάνες» επιφύλασσε σήμερα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης στους δύο άνδρες που δικάζονταν για συμμετοχή στη σπείρα, μέλη της οποίας τηλεφωνούσαν σε ανυποψίαστους πολίτες και, παριστάνοντας τους αστυνομικούς, τους ενημέρωναν ψευδώς ότι κάποιο στενό συγγενικό τους πρόσωπο έχει εμπλακεί σε τροχαίο δυστύχημα με θύμα ένα μικρό παιδί!

Μέλη της σπείρας φέρεται να είχαν προβεί σε πλήθος τηλεφωνικών απατών, στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου, εξαπατώντας ουκ ολίγους συντοπίτες μας από τους οποίους είχαν καταφέρει να αποσπάσουν χιλιάδες ευρώ, το χρονικό διάστημα από τον Φεβρουάριο του 2019 έως τον Απρίλιο του ίδιου έτους.

Στο εδώλιο κάθισαν σήμερα ένας 48χρονος Βούλγαρος κι ένας 63χρονος Κρητικός, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε συνολική ποινή κάθειρξης 9 ετών, έκαστος.

Το δικαστήριο δεν χορήγησε κανένα ελαφρυντικό στους κατηγορούμενους.

Ωστόσο, ο 63χρονος είναι εκτός φυλακής, καθώς δόθηκε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή του. 

Στον αντίποδα, ο 48χρονος άνδρας παραμένει στη φυλακή, αφού το δικαστήριο δεν χορήγησε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή του. 

Το σύνηθες μοτίβο της σπείρας κινείτο τις περισσότερες περιπτώσεις ως εξής: Οι απατεώνες τηλεφωνούσαν τυχαία στα υποψήφια θύματά τους (συνήθως ηλικιωμένους) και τα ενημέρωναν ψευδώς ότι ο γιος τους ή η κόρη τους είχε προκαλέσει τροχαίο δυστύχημα κατά το οποίο είχε σκοτωθεί ένα ανήλικο παιδί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις περισσότερες φορές, το “νεκρό παιδί” υποτίθεται ότι ήταν περίπου 9 με 10 ετών και συνήθως αλβανικής εθνικότητας.

Η υπόθεση φέρεται να εκτυλίχθηκε στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο του 2019.

Σύμφωνα με τα όσα είχαν γίνει τότε γνωστά, περισσότεροι από 180 πολίτες είχαν ενημερώσει την τοπική ΕΛ.ΑΣ. ότι άγνωστοι τους εξαπάτησαν ή είχαν επιχειρήσει να τους εξαπατήσουν με τον επίμαχο τρόπο, τηλεφωνικώς.

Ωστόσο, στο κατηγορητήριο της σημερινής δίκης περιλαμβάνονταν συνολικά 12 απάτες και άλλες 4 απόπειρες απάτης.

Τα μέλη της σπείρας έπαιρναν τηλέφωνο τα υποψήφια θύματά τους χρησιμοποιώντας απόκρυψη. Ισχυρίζονταν ότι ο γιος ή η κόρη των επίδοξων θυμάτων τους είχε προκαλέσει τροχαίο δυστύχημα με θύμα ένα ανήλικο παιδάκι και κατόπιν ζητούσαν από αυτούς την καταβολή χρηματικού ποσού, προκειμένου ο συγγενής τους να αποφύγει την ποινική διαδικασία και να μην καταλήξει στη φυλακή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News