Ηράκλειο: «Κραυγή αγωνίας» για τα προνήπια - Ακατάλληλες οι συνθήκες μάθησης

Κρήτη
Ηράκλειο: «Κραυγή αγωνίας» για τα προνήπια - Ακατάλληλες οι συνθήκες μάθησης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έντονα προβληματισμένος ο πρόεδρος του Παγκρητίου Συλλόγου Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών και συστεγασμένων νηπιαγωγείων κ. Πιντζόπουλος.

Σε… σταυρόλεξο για «γερούς λύτες» εξελίσσεται το θέμα της προσχολικής αγωγής στο Ηράκλειο με  δεδομένο ότι αν και έχουν ανοίξει ήδη τα σχολεία, υπάρχουν εκατοντάδες μικρά παιδιά που παραμένουν στο σπίτι, μην γνωρίζοντας αν φοιτήσουν τελικά ή όχι, στα δημόσια νηπιαγωγεία ,

Ακόμη όμως και σε περίπτωση που δοθεί το «πράσινο φως» για να πάνε στο σχολείο οι μικροί μαθητές, στο πλαίσιο εφαρμογής του μέτρου της δίχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, τα παιδιά καλούνται να παρακολουθήσουν μαθήματα σε σχολικά συγκροτήματα όπου σαφέστατα οι συνθήκες φοίτησης δεν είναι οι κατάλληλες για τα παιδιά αυτής της ηλικίας.

Θέση στο θέμα πήρε σήμερα ο πρόεδρος του Παγκρητίου Συλλόγου Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών και συστεγασμένων νηπιαγωγείων, Γιώργος Πιντζόπουλος.

«Η κατάσταση είναι απερίγραπτη. Το θέμα της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης παραμένει στον «αέρα», ενώ πολλά παιδιά παραμένουν στους παιδικούς σταθμούς και δεν θέλουν να φύγουν.

Αυτό που θέλω να τονίσω αποτελεί το γεγονός,  ότι τα παιδιά σε κάποιες περιπτώσεις καλούνται να κάνουν μάθημα σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπου αν μη τι άλλο οι συνθήκες δεν είναι οι ιδανικές, με αποτέλεσμα να μπαίνει σε μεγάλο κίνδυνο η προσωπικής τους υγιεινή και ασφάλεια

Σε αρκετές περιπτώσεις έχουν δοθεί αίθουσες από τα δημοτικά σχολεία, όμως τα παιδιά αναγκάζονται να μπαίνουν χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό, όπως καρεκλάκια και θρανία. Ενώ πρόβλημα υπάρχει για παράδειγμα και με τις τουαλέτες που χρησιμοποιούν τα παιδιά σε αυτές τις ηλικίες, καθώς είναι αυτονόητο το γεγονός πως δεν μπορούν αυτά τα παιδιά να εξυπηρετηθούν στις... οθωμανικές τουαλέτες των δημοτικών σχολείων.

Σε κάθε περίπτωση τα παιδιά δεν είναι δυνατό τα παιδιά να είναι στοιβαγμένα  σε συνθήκες απαράδεκτες σε δημοτικά σχολεία και σε παιδικούς σταθμούς», ανέφερε μεταξύ άλλων στο neakriti ο κ. Πιντζόπουλος.

Ανησυχία όπως είναι φυσικό υπάρχει και από την πλευρά των γονέων που  δεν κρύβουν την ανησυχία για τους για το τι πρέπει να ακριβώς θα γίνει και πότε θα υπάρξει λύση, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που γονείς, τα παιδιά των οποίων έχουν γίνει δεκτά σε νηπιαγωγεία που είναι εκτός περιοχής τους, αναγκάζονται να διανύουν καθημερινά μεγάλες αποστάσεις.

«Σ’ έναν μεγάλο αριθμό γονιών δεν έχει δοθεί σαφή απάντηση παρά μόνο βρίσκονται στο… περίμενε. Ενώ για άλλους υπάρχει η… καθόλου εύκολη λύση να στέλνουν τα παιδιά τους σε  σχολεία που απέχουν πολλά χιλιόμετρα από την περιοχή τους».

Ο κ. Πιντζόπουλος που όπως είναι φυσικό όλο αυτό το διάστημα έχει γίνει αποδέκτης δεκάδων παραπόνων, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το τι μέλει γενέσθαι από εδώ και στο εξής ζητώντας παράλληλα την ευαισθητοποίηση των αρμοδίων  φορέων προκείμενου το θέμα να φθάσει για μία ακόμη φορά στο υπουργείο.

«Φοβάμαι ότι ο δήμος Ηρακλείου αλλά και όλοι οι υπεύθυνοι «έχασαν το τρένο». Πρέπει άμεσα να ευαισθητοποιηθούν οι τοπικοί φορείς.

Όλο αυτό το διάστημα έχω δεχτεί πολλά παράπονα από τους γονείς που αναγκάζονται να αφήνουν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς αλλά θα πρέπει παράλληλα  να τονιστεί ότι πλέον και οι παιδικοί σταθμοί φιλοξενούν περιορισμένο αριθμό παιδιών και κάποιοι σταθμοί είναι υπεράριθμοί και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν και να δεχτούν άλλα παιδιά.

«Και όλα αυτά σε μία περίοδο που οι συνθήκες και από άποψης υγιεινής θα έπρεπε να βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο. Αυτά τα πράγματα δυστυχώς συμβαίνουν στο 2020 και όχι δεκαετίες πίσω».

Φωτογραφία : unsplash

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News