Σχολεία της Κρήτης: Πληθαίνουν οι καταλήψεις - Η «εικόνα» της πρώτης εβδομάδας

Κρήτη
Σχολεία της Κρήτης: Πληθαίνουν οι καταλήψεις - Η «εικόνα» της πρώτης εβδομάδας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με αιτήματα εκπαιδευτικά και υγειονομικά

Την ώρα που οι καταλήψεις στα σχολεία της Κρήτης από μέρα σε μέρα αυξάνονται, νέα αναβολή για να εκδικαστεί την ερχόμενη Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χανίων έλαβε η υπόθεση της μητέρας η οποία κατηγορείται για υποκίνηση της κατάληψης στο Γυμνάσιο και Λύκειο Βουκολιών, με αφορμή τη χρήση μάσκας στα σχολεία. Η κατηγορούμενη βρέθηκε χθες στα Δικαστήρια των Χανίων, όχι όμως και οι μηνυτές, με αποτέλεσμα να δοθεί νέα αναβολή.

Υπενθυμίζεται ότι κατηγορείται επίσης για εξύβριση και απειλή σε βάρος εκπαιδευτικών του Γυμνασίου και Λυκείου Βουκολιών, ενώ η ίδια αρνείται ότι παρακίνησε τους μαθητές να προχωρήσουν σε κινητοποίηση και υποστηρίζει πως, όταν έφτασε στο σχολείο την περασμένη Τρίτη, τα παιδιά είχαν ήδη βάλει λουκέτο.

Η διευθύντρια του Λυκείου και ο διευθυντής του Γυμνασίου προχώρησαν σε μήνυση σε βάρος της γυναίκας και για υποκίνηση της κατάληψης, αποτροπή μαθητών για χρήση μάσκας αλλά και για εξύβριση εκπαιδευτικών.

Ο εισαγγελέας την παρέπεμψε σε δίκη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο.

Η μητέρα σε δηλώσεις της αρνείται ότι υποκίνησε εκείνη την κατάληψη των μαθητών, παρόλο που δηλώνει αντίθετη με την επιβολή, όπως λέει, της χρήσης μάσκας στα σχολεία.

Οι μαθητές του 5ου ΓΕ.Λ. Ηρακλείου

Από την πλευρά τους, οι μαθητές του 5ου ΓΕ.Λ. Ηρακλείου ανακοίνωσαν ότι προχώρησαν σε κατάληψη για να εκφράσουν την έντονη διαφωνία τους αναφορικά με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την προστασία από τον κορωνοϊό, αλλά και για τις συνεχόμενες αλλαγές στο σύστημα διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων.

Και προέβαλαν αιτήματα όπως:

* «Είναι αδύνατη η παραμονή στην τάξη για δύο συνεχόμενες ώρες με τη χρήση της μάσκας και για τους μαθητές αλλά και για τους καθηγητές μας, και καθιστά τη διδακτική ώρα μια εφιαλτική διαδικασία αντοχής και όχι μάθησης.

* Θέλουμε τον απαραίτητο αριθμό εκπαιδευτικών που να εξασφαλίζει καλύτερη αναλογία μαθητών ανά τάξη και προσωπικού για την καθαριότητα.

* Τμήματα με ανώτατο όριο παιδιών τα 17 άτομα και όχι τα 25, όπως συμβαίνει σε πολλές τάξεις του σχολείου μας.

* Δε συμφωνούμε με την υποχρεωτική χρήση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.

* Απαιτούμε η κυβέρνηση να σταματήσει να χρησιμοποιεί τους μαθητές ως πειραματόζωα και να καθορίσει ένα σταθερό σύστημα εξέτασης των πανελλαδικών, αλλά και σε μια σταθερή εξεταστέα ύλη.

* Απαγορεύσατε τη διεξαγωγή σχολικών αγώνων, την ίδια στιγμή που γίνεται προσπάθεια να επανέλθει ένα μέρος του κόσμου στα γήπεδα και την ίδια στιγμή που έχουν ξεκινήσει κανονικά τα τοπικά πρωταθλήματα και τα πρωταθλήματα υποδομής (τα σχολικά πρωταθλήματα μπορούν να δώσουν μόρια στους μαθητές σε περίπτωση που κατακτήσουν κάποια αξιόλογη θέση).

* Απαγορεύσατε τις σχολικές εκδρομές, την ίδια στιγμή που αφήσατε ανοιχτά τα σύνορα της χώρας για τον τουρισμό, με αποτέλεσμα τα κρούσματα να πολλαπλασιάζονται συνεχώς.

Καλούμε γονείς και καθηγητές να σταθούν δίπλα μας σε αυτή την προσπάθεια».

Επίσης, το Γυμνάσιο Αρχανών “ξεκίνησε” υπό κατάληψη χθες, όμως η κατάληψή του έληξε μετά από λίγες ώρες.

Στην υπόλοιπη Κρήτη

Από προχθές, τελεί υπό κατάληψη το ΕΠΑ.Λ. Ιεράπετρας, ενώ στον “χορό” των καταλήψεων προστέθηκαν χθες και το 1ο και 2ο Λύκειο Ιεράπετρας.

Σε κατάληψη βρίσκονται από νωρίς χθες το πρωί το Γενικό Λύκειο και το Επαγγελματικό Λύκειο Ακρωτηρίου, καθώς οι μαθητές αντιδρούν στην υποχρεωτική χρήση μάσκας στο σχολείο.

Το 4ο Γενικό Λύκειο Χανίων τελεί επίσης από χθες υπό κατάληψη. Οι μαθητές αποφάσισαν να κλείσουν το σχολείο έχοντας μια σειρά από αιτήματα, όπως η πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας, η μείωση του αριθμού των μαθητών σε κάθε τμήμα, η συμπαράσταση προς τους καθηγητές που έγιναν στόχος βίαιων συμπεριφορών από γονείς, αλλά και να επανενταχθεί το μάθημα του “σχεδίου” στο σχολικό πρόγραμμα.

Σε επιστολή τους προς τον δήμαρχο, αναφέρουν: «Αγαπητέ κύριε δήμαρχε, εκ μέρους του Μαθητικού Συμβουλίου του 4ου ΓΕ.Λ. Χανίων θέλουμε να εκφράσουμε τα αιτήματά μας και τις ανησυχίες μας σχετικά με τη λειτουργία του σχολείου μας σε καιρό COVID-19. Η κινητοποίησή μας δεν αποτελεί επίθεση απέναντι στο σχολείο και τη δευτεροβάθμια. Αναγνωρίζουμε ότι η αρχή της σχολικής χρονιάς είναι περίοδος οργάνωσης και προσαρμογών και γι’ αυτό επιθυμούμε να ξεκαθαρίσουμε εξαρχής τα αιτήματά μας:

Ζητάμε προσωπικό καθαριότητας, ώστε να καλυφθούν οι πρόσθετες ανάγκες λόγω του ιού. Δεν είναι εφικτή η απολύμανση του σχολείου μας από μόνο ένα άτομο.

Στην ατυχή περίπτωση που κάποιος συμμαθητής μας νοσήσει από τον ιό, απαιτούμε να μην κλείσει μόνο το τμήμα του, αλλά ολόκληρο το σχολείο. Θα πρέπει η ασφάλειά μας και η ασφάλεια των καθηγητών μας να αποτελεί προτεραιότητα σε αυτούς τους καιρούς.

Η σύσταση τμημάτων από 15 μαθητές και άνω είναι ανεύθυνη και δυσχεραίνεται το έργο μαθητών και καθηγητών, με αποτέλεσμα τη μη ορθή διεκπεραίωση του μαθήματος.

Η ασφάλεια τόσο των μαθητών όσο και των καθηγητών πρέπει να θεωρείται δεδομένη και όχι μια ιδεαλιστική και ουτοπική επιδίωξη. Σας καλούμε να στηρίξετε τόσο τη δική μας προσπάθεια όσο και των άλλων σχολείων. Και συλλογικά να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και την κοινωνία.

Με εκτίμηση,

“Μαθητικό Συμβούλιο 4ου ΓΕ.Λ. Χανίων».

Τα λουκέτα - Ποια σχολεία είναι κλειστά

Στο μεταξύ, αυξάνονται οι καταλήψεις στα σχολεία της Κρήτης, καθώς τα στοιχεία της χθεσινής μέρας από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ηρακλείου δείχνουν πως αρκετά ακόμη σχολεία μπαίνουν στον “ρυθμό” των καταλήψεων.

Μέχρι χθες το απόγευμα, τα σχολεία που τελούσαν υπό κατάληψη ήταν τα εξής: 1o ΕΠΑ.Λ. Ηρακλείου, 2ο ΕΠΑ.Λ. Ηρακλείου, 5ο ΕΠΑ.Λ. Ηρακλείου, 6ο ΕΠΑ.Λ. Ηρακλείου, ΕΠΑ.Λ. Μοιρών, 5ο ΓΕ.Λ. Ηρακλείου, 6ο ΓΕ.Λ. Ηρακλείου, 8ο ΓΕ.Λ. Ηρακλείου, Γυμνάσιο Κρουσώνα, ΓΕ.Λ. Γουβών, ΓΕ.Λ. Τυμπακίου, ΓΕ.Λ. Αγίων Δέκα, 9ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, Γυμνάσιο Τυμπακίου και Γυμνάσιο Γαζίου. Στην υπόλοιπη Κρήτη υπό κατάληψη βρίσκονται το ΕΠΑ.Λ. Ιεράπετρας, το 1ο και 2ο Λύκειο Ιεράπετρας, το Γενικό Λύκειο και το Επαγγελματικό Λύκειο Ακρωτηρίου και το 4ο Γενικό Λύκειο Χανίων.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News