Οργή συνδικάτων Κρήτης και Ρόδου – Προειδοποιούν με «θερμό» χειμώνα

Κρήτη
Οργή συνδικάτων Κρήτης και Ρόδου – Προειδοποιούν με «θερμό» χειμώνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέντε εργατικά κέντρα της Κρήτης και της Ρόδου προειδοποιούν την κυβέρνηση με «θερμό» χειμώνα, κάνοντας λόγο για επερχόμενη εξαθλίωση του λαού

Με τον τίτλο “Άνθρακες ο θησαυρός”, τα πέντε Εργατικά Κέντρα της Κρήτης και της Ρόδου προειδοποιούν την κυβέρνηση με “θερμό” χειμώνα, μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. «Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αποδείχτηκαν “άνθρακες ο θησαυρός”, όπως κατηγορηματικά καταγγέλλουν!

«Οι προσδοκίες που είχαμε δημιουργήσει το προηγούμενο διάστημα, μετά τις δεσμεύσεις του ιδίου του πρωθυπουργού στη Ρόδο, ότι τα δίκαια αιτήματα που κατατέθηκαν από τα Εργατικά Κέντρα Ρόδου και Κρήτης θα εισακούονταν, δυστυχώς κατέρρευσαν! Και αυτό γιατί, και αυτά τα λίγα μέτρα που εξαγγέλθηκαν δε δίνουν στους εργαζόμενους τίποτα περισσότερο από αυτά που ήδη γνωρίζαμε εδώ και αρκετό καιρό!

* Πουθενά δε γίνεται αναφορά για την αδικία που υπάρχει ανάμεσα σε αυτούς που είχαν δικαίωμα επαναπρόσληψης και αυτούς που δεν είχαν.

* Δε διορθώθηκε η αδικία για τις 80 ημέρες επιδότησης ανεργίας (τρεις μήνες και πέντε ημέρες), αφού αρκετοί εργαζόμενοι είχαν συμπληρώσει περισσότερες ημέρες εξαιτίας του γεγονότος ότι δούλεψαν τέσσερις και πέντε μήνες και στην ουσία τιμωρούνται για αυτό.

* Πουθενά δε γίνεται αναφορά για τους εργαζόμενους που δε θα συμπληρώσουν τα 50 ένσημα.

* Πουθενά δε γίνεται αναφορά για τη διάρκεια επιδότησης ανεργίας, που, σύμφωνα με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού κατά την επίσκεψή του στη Ρόδο, θα ήταν μέχρι την έναρξη της επόμενης τουριστικής περιόδου.

* Πουθενά δε γίνεται αναφορά για τους εργαζόμενους που δεν κατάφεραν να βρουν δουλειά.

* Πουθενά δε γίνεται αναφορά για τους νέους ασφαλισμένους οι οποίοι πέρυσι δεν κατάφεραν να πάρουν ανεργία.

* Πουθενά δε γίνεται αναφορά για τους μακροχρόνια ανέργους.

Αντ' αυτού, με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού δημιουργούνται μεγάλα κενά και αποκλείονται αρκετές κατηγορίες εργαζομένων.

Όσον αφορά τη μείωση των εισφορών για το 2021, από το 39,7% στο 36,7%, το μόνο που θα επιφέρει η μείωση αυτή είναι ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα που θα συνοδεύεται με μειώσεις συντάξεων και στερήσεις παροχών στους εργαζόμενους. Στην ουσία η περαιτέρω μείωση των εισφορών κατά τρεις επιπλέον ποσοστιαίες μονάδες το 2021, όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, σε αυτό το οικονομικό και ασφαλιστικό περιβάλλον, θα έχει ολέθρια αποτελέσματα, αφού θα στερήσει από τον ΕΦΚΑ σε ετήσια βάση 1 δισ. ευρώ!

Η κυβέρνηση οφείλει να ΜΗΝ προβεί στην περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών!

Στην αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να νομοθετήσει ότι οι απώλειες θα αναπληρωθούν ΠΛΗΡΩΣ από χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού!

Κύριε πρωθυπουργέ, τις προσδοκίες για την υλοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας, όπως ο ίδιος είχατε πει, τις δημιουργήσατε εσείς κατά την επίσκεψή σας στη Ρόδο και όταν παραλάβατε τα αιτήματα των Εργατικών Κέντρων Ρόδου και Κρήτης.

Πιστέψαμε, και δεν είχαμε λόγο να μην το κάνουμε, ότι οι δεσμεύσεις σας θα γίνονταν πράξη! Δυστυχώς το μόνο που εισπράξαμε είναι απογοήτευση.

Κύριε πρωθυπουργέ, όπως σας είχαμε τονίσει, η υλοποίηση των αιτημάτων ήταν για εμάς ανάσα ζωής! Δε ζητήσαμε κάτι για να γίνουμε πλούσιοι. Ζητήσαμε να έχουμε δικαίωμα να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας.

Η μη υλοποίηση των αιτημάτων μας κάνει ακόμα πιο δύσκολη την επιβίωσή μας. Δυστυχώς, κύριε πρωθυπουργέ, όπως λέει και ο λαός μας, θα ζείτε εσείς για να μας θυμάστε... Ο μόνος τρόπος να ζήσουμε και εμείς είναι ο αγώνας! Ένας αγώνας που θα γίνει για την επιβίωσή μας!Δε θα παραδώσουμε αμαχητί τα όπλα. Θα παλέψουμε μέχρι τέλους!

Αυτήν την υπόσχεση δίνουμε εμείς στους συναδέλφους μας και η διαφορά μας είναι ότι εμείς θα την τηρήσουμε. Ραντεβού στους δρόμους! Κανένας εργαζόμενος μόνος του! Κανένας εργαζόμενος χωρίς εισόδημα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Μ. Πεπόνης: «Αθέτησε τις υποσχέσεις του»

Συγκεκριμένα, μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” χθες ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου και στέλεχος στη ΓΣΕΕ, Μανόλης Πεπόνης, τόνισε πως ο φετινός χειμώνας θα είναι τραγικός για όλους τους εργαζόμενους. «Δε θα κατεβάσουμε εμείς τους εργαζόμενους στον δρόμο. Θα κατέβουν από μόνοι τους. Και δε θα έχει καμία σχέση με τους μνημονιακούς χειμώνες των προηγούμενων χρόνων ετούτος ο χειμώνας. Θα είναι πολύ χειρότερος».

Ο Μανόλης Πεπόνης τονίζει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να αθέτησε τις υποσχέσεις που είχε δώσει στη Ρόδο, αφού στη Θεσσαλονίκη δεν είπε ουσιαστικά τίποτα που να αποδεικνύει το αντίθετο. «Εντάξει, καλό το πρόγραμμα “Συν-Εργασία”. Άντε να πάει ακόμα δυο μήνες παραπέρα. Που δεν είναι μέσα παρά πολύ λίγοι. Από ’κει και πέρα, δεν έχει εξασφαλιστεί τίποτε άλλο για τους εργαζόμενους. Και εμείς ανησυχούμε και για τη μείωση των εισφορών. Διότι τόσο εργαζόμενοι όσο και επιχειρηματίες πολλοί τη βλέπουν θετικά επειδή θα κερδίζουν 20 ευρώ τον μήνα... Αλλά πείτε μου τι θα γίνει με τα ασφαλιστικά ταμεία, με τις συντάξεις;»... Ο Μανόλης Πεπόνης συνεχίζει λέγοντας ότι μέσα από αυτές τις διαδικασίες η κυβέρνηση αφαιρεί 1 δισεκατομμύριο ευρώ από τα ασφαλιστικά ταμεία και στην πραγματικότητα οδηγεί τον κόσμο στην ιδιωτική ασφάλιση...

Καταλήγοντας, ο συνδικαλιστής φέρνει το εξής παράδειγμα για να δείξει πόσο τραγικός είναι ο χειμώνας που έρχεται: «Φανταστείτε ένα νέο εργαζόμενο που δούλεψε πέρυσι μόνο. Και δε συμπλήρωσε δύο χρόνια για να μπει στο ταμείο ανεργίας. Δεν πήρε τίποτα όλο τον χειμώνα. Δεν πήρε τίποτα όλο το καλοκαίρι. Δε βρήκε δουλειά. Για πείτε μου τώρα, πώς θα ζήσει αυτός ο άνθρωπος; Με αυτή την κατάσταση λοιπόν οι εργαζόμενοι θα κατέβουν μόνοι τους στον δρόμο. Η εξαθλίωση που έρχεται δε θα έχει καμία σχέση ούτε με τα χρόνια των μνημονίων. Θα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Και θα μου πει κάποιος τώρα “εντάξει, τι να κάνουμε; Είναι ο κορωνοϊός”. Πολλά μπορούσαν να γίνουν και δεν έγιναν»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News