«Χαμένοι και πάλι οι αμπελουργοί» - Μεγάλη η ζημιά στα οινοστάφυλα

Κρήτη
«Χαμένοι και πάλι οι αμπελουργοί» - Μεγάλη η ζημιά στα οινοστάφυλα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έντονη κριτική Ιερωνυμάκη κατά των ιδιωτών οινοποιών, που σε αντίθεση με την ΕΑΣΗ δε στήριξαν τους παραγωγούς

Μόνο η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, προσφέροντας τις περυσινές τιμές στα οινοστάφυλα, στήριξε το εισόδημα των αμπελουργών, ενώ οι ιδιώτες οινοποιοί φέρθηκαν εντελώς διαφορετικά, παρά το γεγονός ότι μέσα από την απόσταξη κρίσης σε λίγες μέρες θα επιδοτηθούν με υπέρογκα ποσά. Και αυτή είναι η θέση που εκφράζει ευθαρσώς στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης, που χαρακτηρίζει ως πολύ κακή τη φετινή χρονιά στα οινοστάφυλα, σε αντίθεση με τη σταφίδα όπου δίνονται ικανοποιητικές τιμές και έχουν απλωθεί πάνω από χίλιοι τόνοι.

«Με τις βροχές που έρχονται έχουν απλώσει τη σταφίδα τους οι παραγωγοί και υπάρχει ανησυχία. Αλλά ας μην προκαταβάλουμε τα γεγονότα. Θα δούμε στην πράξη τι θα γίνει και θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται», λέει στη “Νέα Κρήτη” ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

«Από ’κει και πέρα, θεωρώ ότι οι τιμές παραγωγού των οινοσταφύλων από τους ιδιώτες ήταν φέτος απαράδεκτες. Θα πάρουν μια χαρά τα λεφτά από την απόσταξη κρίσης... Αλλά δεν έδωσαν τις τιμές που έπρεπε να δώσουν. Όλοι έχουν κερδίσει φέτος από τα οινοστάφυλα, εκτός από τον ίδιο τον αμπελουργό. Για άλλη μια χρονιά, ο μόνος χαμένος ήταν ο άνθρωπος εκείνος που μόχθησε για να παράγει. Όλοι επωφελούνται από το πρόγραμμα, εκτός από τον ίδιο των παραγωγό», καταγγέλλει με αγανάκτηση ο συνδικαλιστής.

«Οι ιδιώτες εκμεταλλεύτηκαν μια χαρά το πρόγραμμα, αλλά δε συμπεριφέρθηκαν σωστά στους αμπελουργούς. Η “λογική” ότι “σκασίλα μου, βρίσκω κι αλλού σταφύλια”, δεν είναι λογική. Και όλα αυτά είναι κατάλοιπα της παγκοσμιοποίησης, η οποία σαρώνει τα πάντα», λέει χαρακτηριστικά ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

Η σταφίδα πάει καλά

Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά τη σταφίδα, φέτος απλώθηκε μια ποσότητα άνω των χιλίων τόνων. «Ο κεντρικός κορμός και φέτος στην παραγωγή της σταφίδας ήταν ο Προφήτης Ηλίας, που βγάζει για μια χρονιά ακόμη το 70% της συνολικής παραγωγής. Δηλαδή, αναμένεται μια παραγωγή στον Προφήτη Ηλία γύρω στους 1.000 τόνους και μια ποσότητα γύρω στους 300 τόνους στον υπόλοιπο νομό Ηρακλείου», εξηγεί ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

«Υπήρχαν μεταπράτες σε όλα τα χωριά και μάζεψαν σταφίδα. Θεωρώ ότι φέτος πήγε καλά το προϊόν με μια μέση τιμή στο δυάρι που δεν έπεσε κάτω από το 1,60 ευρώ το κιλό». Όπως μας είπε ο συνδικαλιστής, έφυγε σουλτανίνα από τον νομό Ηρακλείου φέτος και για την Κόρινθο.

Στο μεταξύ, υπάρχουν ακόμα, όπως λέει, «απλωμένες σταφίδες. Αλλά δε θέλω τώρα να πω κάτι. Ας δούμε πώς θα πάει ο καιρός. Υπάρχει κίνδυνος με τις βροχές. Από ’κει και πέρα θα το δούμε ανάλογα με τις εξελίξεις. Η ουσία είναι ότι το μεγάλο θύμα είναι και πάλι ο παραγωγός. Και στα οινοστάφυλα, αλλά και στα επιτραπέζια όπως και στη σταφίδα»...

«Να μπει στα σχολεία η σταφίδα»

Την ίδια ώρα, θετικός εμφανίστηκε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στρατάκος, σε πρόσφατη επίσκεψη του Πρίαμου Ιερωνυμάκη στο γραφείο του στην Αθήνα, ως προς την πρόταση για τη διακίνηση σταφίδας στα σχολεία. «Υπάρχει πρόγραμμα να χρηματοδοτήσει αυτή τη δράση. Και το όφελος θα είναι πολλαπλό. Διότι, εκτός της προώθησης του προϊόντος, μαθαίνεις σε αυτές τις γενιές των παιδιών, είτε στο Δημοτικό, είτε Γυμνάσιο, Λύκειο κ.λπ., τις σωστές διατροφικές συνήθειες και το μεγάλο όφελος που έχει για τον οργανισμό η σταφίδα. Γιατί είναι ένα προϊόν αγνό και είναι μια υπερτροφή. Διότι, μην ξεχνάμε ότι οι τέσσερις προηγούμενες γενιές μεγάλωσαν με τοστ και κρουασάν. Άρα λοιπόν είναι ένα σημαντικό θέμα. Και δεν είναι απλά ότι προωθείς τη σταφίδα»...

(Φωτογραφία: unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News