«Λουκέτο» σε σχολεία της Κρήτης – Ποια τελούν υπό κατάληψη

Κρήτη
«Λουκέτο» σε σχολεία της Κρήτης – Ποια τελούν υπό κατάληψη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πρωτόκολλο διαχείρισης κρουσμάτων κορωνοϊού στα σχολεία

“Λουκέτο” μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Βουτών! Το σχολείο στις Βούτες Ηρακλείου, στο οποίο εντοπίστηκε επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού σε εκπαιδευτικό, περιλαμβάνεται στη λίστα των 5 σχολείων και ενός σχολικού τμήματος, για τα οποία το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε και ανακοίνωσε χθες την αναστολή λειτουργίας τους.

Συγκεκριμένα, τα σχολεία που παραμένουν κλειστά σήμερα με απόφαση του υπουργείου Παιδείας είναι:

Όλες οι εκπαιδευτικές μονάδες της Π.Ε. Μυτιλήνης

Όλες οι εκπαιδευτικές μονάδες της Π.Ε. Πέλλας

Δημοτικό σχολείο Ειδικής Αγωγής Λήμνου

2ο δημοτικό Βουτων

2ο Γενικό Λύκειο Καισαριανής

Νηπιαγωγείο Ειδικής Αγωγής Καλλιθέας Λήμνου

Το τμήμα Β5 στο 2ο Γυμνάσιο Πύργου Ηλείας - Θα παραμείνει κλειστό μέχρι 27/09

2ο Γυμνάσιο Πύργου Ηλείας (κλείνει ένα τμήμα)

7ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας

Η απόφαση του προσωρινού “λουκέτου” για το 2ο Δημοτικό Σχολείο Βουτών ήταν προδιαγεγραμμένη μετά από τις εξελίξεις και είχε γνωστοποιηθεί από την πλευρά του σχολείου προς τους γονείς.

Όπως ενημέρωσε το σχολείο τους γονείς, «μετά από επικοινωνία της υπεύθυνης COVID-19 του σχολείου με τον αναπληρωτή προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Μανόλη Λουμπούνη για το περιστατικό, εκδόθηκε σχετική απόφαση με την οποία συστήνεται στο προσωπικό του σχολείου, για καθαρά προληπτικούς λόγους, να απέχει από την εργασία του στο σχολείο. Κατόπιν της εισήγησης αυτής, o διευθυντής Εκπαίδευσης Ηρακλείου Μ. Μπελαδάκης ενημέρωσε το ΥΠΑΙΘ, το οποίο αναστέλλει τη λειτουργία του σχολείου μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου 2020, λόγω της απουσίας του προσωπικού του».

Σύλλογος Γονέων

Με φόντο την απόφαση αναστολής λειτουργίας του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βουτών μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων επισημαίνει σε χθεσινή ανακοίνωσή του: «Έστω και με καθυστέρηση μιας ημέρας, το αίτημά μας για αναστολή της λειτουργίας του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βουτών, εξαιτίας του επιβεβαιωμένου κρούσματος κορωνοϊού, έγινε δεκτό, καθώς κρίθηκε αναγκαία η προληπτική αποχή του εκπαιδευτικού προσωπικού του σχολείου, μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και το υπουργείο Παιδείας.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι τα όχι και τόσο γρήγορα αντανακλαστικά της Πολιτείας δε θα έχουν καμία επίπτωση στην υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών τις επόμενες μέρες.

Σε κάθε περίπτωση, ο Σύλλογός μας αισθάνεται δικαιωμένος που, με τις ενέργειές του, μέσα σε ένα 24ωρο, μπόρεσε να κινητοποιήσει τόσους φορείς.

Το αίτημά μας για διενέργεια μαζικού τεστ σε όλο το προσωπικό εξακολουθεί να ισχύει και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας μέχρι να ικανοποιηθεί, προκειμένου να επιστρέψουν όλοι με ασφάλεια στο σχολείο.

Ευχόμαστε ότι θα πάνε όλα καλά, λυπούμαστε για την αναστάτωση που θα επιφέρει η αναστολή της λειτουργίας στην καθημερινότητα πολλών οικογενειών, αλλά προέχει η διασφάλιση της υγείας όλων μας, μαθητών και εκπαιδευτικών».

Τι θα ισχύει με το κλείσιμο των σχολείων

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, τη στιγμή που θα αναστέλλεται η λειτουργία μιας σχολικής μονάδας, θα ενεργοποιείται ταυτόχρονα το “εργαλείο” της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Η σχετική υπουργική απόφαση ορίζει ότι, εφόσον παραμένει ο κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού, οι σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υποχρεούνται να παρέχουν σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε μαθητές που δε θα μπορούν να παρακολουθήσουν με φυσική παρουσία την εκπαιδευτική διαδικασία, ως εξής:

- Αν το τμήμα τους ή η σχολική μονάδα τελούν σε αναστολή λειτουργίας, παρέχεται σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπου τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι μαθητές συμμετέχουν αποκλειστικά εξ αποστάσεως στην εκπαιδευτική διαδικασία.

- Σε περίπτωση που καθίσταται δυσχερής η εφαρμογή της ταυτόχρονης σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας, προβλέπεται, επίσης, υπό προϋποθέσεις για τους μαθητές που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου η εναλλακτική δυνατότητα σχηματισμού “διαδικτυακών τμημάτων”, στα οποία τόσο ο εκπαιδευτικός όσο και οι μαθητές συμμετέχουν αποκλειστικά εξ αποστάσεως στην εκπαιδευτική διαδικασία. Αυτά μπορεί να απαρτίζονται είτε από μαθητές μόνο της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας είτε διαφορετικών σχολικών μονάδων, ανά τάξη και ανά μάθημα.

Το πρωτόκολλο για τα σχολεία

Ο ΕΟΔΥ έχει εκδώσει από την πλευρά του ένα αναλυτικό πρωτόκολλο για τα σχολεία και τις περιπτώσεις κρουσμάτων κορωνοϊού. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, κάθε σχολική μονάδα οφείλει να ορίσει έναν υπεύθυνο διαχείρισης κορωνοϊού και έναν αναπληρωτή. Ο υπεύθυνος διαχείρισης κορωνοϊού κάθε σχολικής μονάδας πρέπει να κάνει τα εξής:

* Ενημερώνει και εκπαιδεύει το προσωπικό σχετικά με την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων λοίμωξης κορωνοϊού.

* Έχει την ευθύνη επικοινωνίας με τις οικογένειες των παιδιών, την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης και τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας. Οι ανωτέρω Διευθύνσεις επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, που είναι φορέας υπεύθυνος για την ιχνηλάτηση επαφών, και τον ενημερώνουν για τις τρέχουσες οδηγίες σχετικά με θέματα κορωνοϊού σε σχολεία και την αντιμετώπισή τους.

* Έχει την ευθύνη για την τήρηση αρχείου καταγραφής απουσιών, που σχετίζονται με συμπτώματα συμβατά με κορωνοϊό για μαθητές και προσωπικό, και την παρακολούθηση της πραγματοποίησης από αυτούς διαγνωστικού τεστ για κορωνοϊό (εφόσον συστηθεί από ιατρό) και του αποτελέσματός του.

* Διαμορφώνει λίστα ατόμων του τμήματος της σχολικής τάξης όπου εκδηλώθηκε το κρούσμα και παρέχει σχετικές πληροφορίες στον φορέα ιχνηλάτησης των επαφών.

* Έχει την ευθύνη διαμόρφωσης, εξοπλισμού και λειτουργίας του προκαθορισμένου χώρου απομόνωσης περιστατικού που εμφανίζει συμπτώματα συμβατά με κορωνοϊό στο σχολείο.

Καταλήψεις και στο Ηράκλειο

Σε ρυθμούς σχολικών καταλήψεων για τις μάσκες στα σχολεία παραμένει η Κρήτη.

Μετά τις Βουκολιές στα Χανιά, σε κατάληψη ως διαμαρτυρία για τις μάσκες προχώρησαν χθες οι μαθητές του 5ου ΕΠΑ.Λ. Ηρακλείου στα Καμίνια. Στο σχολείο μπήκε “λουκέτο” και οι μαθητές δεν επέτρεψαν σε κανένα να μπει στις αίθουσες. Υπήρξαν κάποιες διαβουλεύσεις μεταξύ των καταληψιών και της διεύθυνσης τόσο του ΕΠΑ.Λ. όσο και τη Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου και μένει να δούμε τι μέλλει γενέσθαι σήμερα.

Κατάληψη έγινε χθες και στον δήμο Γόρτυνας, συγκεκριμένα στο Γυμνάσιο και το Λύκειο των Αγίων Δέκα.

Γυμνάσιο Αλικαρνασσού

Συγκεκριμένες προϋποθέσεις για τη λειτουργία των σχολείων εν μέσω πανδημίας θέτει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Διδασκόντων του Γυμνασίου Νέας Αλικαρνασσού.

Μεταξύ άλλων ζητά να ισχύσουν τα εξής:

α) «Μέχρι 15 μαθητές ανά τμήμα, με ένα μαθητή ανά θρανίο και 1,5 μέτρο απόσταση ανάμεσα στα θρανία μέσω της άμεσης εύρεσης και χρήσης δημόσιων και ιδιωτικών χώρων.

β) Εξασφάλιση του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού για τη λειτουργία τμημάτων με τον μειωμένο αριθμό μαθητών μέσω της άμεσης πρόσληψης καθηγητών.

γ) Δωρεάν παροχή μέσων προστασίας, υγιεινής και καθαριότητας για όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Διασφάλιση της καθαριότητας όλων των σχολικών μονάδων με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας που θα καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες των σχολείων.

δ) Διενέργεια δωρεάν μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί και να ελεγχθεί η διάδοση του ιού».

Παράσταση διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών

Όπως ανακοίνωσε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης “Δ. Θεοτοκόπουλος”, θα πραγματοποιήσει σήμερα το μεσημέρι, στη 1:30, παράσταση διαμαρτυρίας στον Δήμο Ηρακλείου, διεκδικώντας:

  1. i) «Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.

Ii) Εξασφάλιση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές για την προμήθεια με το απαραίτητο υλικό (Μέσα Ατομικής Προστασίας, είδη καθαρισμού, αντισηπτικά κ.λπ.).

iii) Επιτάχυνση των διαδικασιών για τη διαμόρφωση των οικίσκων με σκοπό την άμεση εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης με τους καλύτερους δυνατούς όρους».

 Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News