default-image

«Αναγκαίος ο δρόμος προς τα καζάνια χωρίς την υποχρέωση της οινοποίησης» - Τι ζητούν οι καζανάρηδες

Κρήτη
«Αναγκαίος ο δρόμος προς τα καζάνια χωρίς την υποχρέωση της οινοποίησης» - Τι ζητούν οι καζανάρηδες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι καζανάρηδες επικαλούνται τις καιρικές συνθήκες και ζητούν να απλοποιηθεί η διαδικασία με την παράδοση του σταφυλιού και όχι στέμφυλων για τη ρακή

Να απλοποιηθούν οι διαδικασίες της απόσταξης στα καζάνια, ώστε να μη χρειάζεται ο αμπελουργός να περνάει πρώτα από τον οινοποιό για να παραδίδει στη συνέχεια στέμφυλα στον καζανάρη, ζητάει ο Σύλλογος Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Ν. Ηρακλείου, κατ’ εξαίρεση για φέτος, λόγω κλιματικής αλλαγής.

«Ήρθε και ο μίνι καύσωνας μέσα στον Σεπτέμβριο και προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση της παραγωγής των σταφυλιών. Πρέπει το κράτος να μας βοηθήσει», είπε στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος των καζανάρηδων Τάσος Βρέντζος.

«Είχαμε μια χρονιά πάρα πολύ καταστροφική. Από την αρχή ξεκίνησε με καύσωνα, βροχή κ.λπ. Και ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής των αμπελιών “τινάχτηκε” από το γεγονός ότι από τη ζέστη πήγαμε στην υγρασία και δημιουργήθηκε μια κατάσταση που ήταν πρωτόγνωρη φέτος», όπως είπε στη “Νέα Κρήτη” χθες ο πρόεδρος των καζανάρηδων του νομού Ηρακλείου.

«Ακολούθησε η βροχόπτωση μέσα στο καλοκαίρι, που βοήθησε τον περονόσπορο να μπει και να μην μπορούμε να τον καταπολεμήσουμε. Ζήσαμε δηλαδή πρωτόγνωρες καταστάσεις στην αμπελουργία. Και πριν από μερικές ημέρες είχαμε και έναν μίνι καύσωνα, που βρήκε τα αμπέλια ήδη πάρα πολύ “κουρασμένα” και “ζορισμένα”. Είχαν χάσει φυλλώματα από περονόσπορο. “Κάηκε” η παραγωγή. Οι οινοποιοί δεν μπορούν να απορροφήσουν υποβαθμισμένα σταφύλια. Ούτε τα καλά παίρνουν. Κάνουν μεγάλη διαλογή και διαδικασία», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Ν. Ηρακλείου.

Το αίτημα για την απόσταξη

«Θα πρέπει να ζητήσουμε κατ’ εξαίρεση», σύμφωνα με τον Τάσο Βρέντζο, «να μας βοηθήσουν να πάμε για απόσταξη με πιο εύκολη διαδικασία, λόγω των ακραίων φαινομένων. Δηλαδή, η παραγωγή που δεν μπορεί να απορροφηθεί από τα οινοποιεία λόγω προβληματικών σταφυλιών, που ποιοτικά είναι υποβαθμισμένα, θα πρέπει να μας βοηθήσουν να πάει στην απόσταξη. Και έτσι να πάρει ο παραγωγός τα 1.350 λίτρα που δικαιούται. Αυτό το μικρό εισόδημα να τον βοηθήσει το κράτος να το παράξει».

Στο μεταξύ, όπως επισημαίνει ο ίδιος, «οι συνθήκες δικαιολογούν μία τέτοια διαδικασία και λόγω του κορωνοϊού, εξαιτίας του οποίου δεν κινήθηκε η αγορά. Αλλά έχουμε και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση».

Στο σημείο αυτό διευκρινίζει ότι «στην αντίθετη περίπτωση, για να παράξουμε την τσικουδιά θα πρέπει να πάμε πρώτα στα οινοποιεία και να πάρουμε τα στέμφυλα για να πάμε μετά στο καζάνι. Όταν όμως ο οινοποιός δε θέλει να πάρει καθόλου το προϊόν ενός αμπελουργού επειδή είναι ποιοτικά υποβαθμισμένο, δεν μπορεί να το διαθέσει. Αλλά αυτή η ποσότητα στον κάθε αμπελουργό μπορεί να αποφέρει ένα εισόδημα μέσα από την απόσταξη στα καζάνια», σύμφωνα με τον Τάσο Βρέντζο.

Παράλληλα, ο ίδιος αναφέρεται και στην περίοδο της καραντίνας.

«Όλοι οι καζανάρηδες του νομού Ηρακλείου είχαν το αποστακτικό δικαίωμα. Αλλά έβγαλαν ένα νομοθετικό διάταγμα και μας το κατήργησαν. Μας έδωσαν λοιπόν ένα χρόνο προθεσμία για να διαθέσουμε το αποστακτικό δικαίωμα που είχαμε στην αποθήκη μας. Αυτή η προθεσμία έληγε τον Απρίλιο του 2020. Αλλά όταν μπήκαμε στην περίοδο της καραντίνας, πάρα πολλοί παραγωγοί δεν μπορούσαν να το διαθέσουν. Είναι στις αποθήκες αδιάθετο. Χρειαζόμαστε μία γενναιόδωρη παράταση ακόμα ενάμισι με δύο χρόνια, για να μπορέσουμε να διαθέσουμε την ποσότητα αυτή. Και αν στο μεταξύ καταφέρουμε να επαναφέρουμε το αποστακτικό δικαίωμα, ακόμα καλύτερα. Εμείς πάντως θα προβάλλουμε σχετικό αίτημα στην κυβέρνηση».

Ξεμπλοκάρει η οινοποίηση

Την ίδια ώρα, φαίνεται πως βρέθηκε η φόρμουλα με τη βοήθεια της κυβέρνησης, προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα της απορρόφησης των λευκών οινοσταφύλων από τα οινοποιεία της Κρήτης.

Ο ειδικός συνεργάτης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, κ. Ανδρέας Στρατάκης, τόνισε χαρακτηριστικά στη “Νέα Κρήτη” ότι υπάρχει μια διαδικασία που θα εφαρμόσει η ΔΑΟΚ και τα λευκά οινοστάφυλα θα απορροφηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Για να βρεθεί αυτή η λύση, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Μανόλης Χνάρης, με παράγοντες του αγροτικού χώρου και τη διαμεσολάβηση του Ανδρέα Στρατάκη, βρέθηκε στην Αθήνα, όπου και έγινε σχετική συνάντηση με τον Μάκη Βορίδη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News