Κρήτη

Ζεσταίνουν τα τρακτέρ οι αγρότες των μπλόκων - Τι ζητούν

Στα σκαριά αγροτικές κινητοποιήσεις μετά τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

«Να πληρωνόμαστε τον μόχθο, τον κόπο και την παραγωγή μας», λένε οι συνδικαλιστές της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, καλώντας τους αγρότες να πάρουν «αγωνιστικές πρωτοβουλίες για το επόμενο διάστημα», με αφορμή τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, η κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης «δεν έχουν δώσει ως τώρα ούτε ένα ευρώ, παρά τις εξαγγελίες του υπουργείου ότι θα αποζημιώσει κτηνοτρόφους, αγρότες-παραγωγούς λαϊκών αγορών και καλλιεργητές κάποιων άλλων προϊόντων»!

Μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα από τις συντονιστικές επιτροπές-μέλη της, η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων απαριθμεί μια σειρά από αιτήματα του αγροτικού κόσμου και στο τέλος της ανακοίνωσης καλεί τους αγρότες να πάρουν «αγωνιστικές πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα, απαιτώντας να πληρωνόμαστε τον μόχθο και τον κόπο μας, την παραγωγή μας».

Μεταξύ των άλλων, η οργάνωση καταγγέλλει:

«Οι τιμές στα αγροτικά προϊόντα παραμένουν χαμηλές και το κόστος παραγωγής δυσβάσταχτο. Η κοροϊδία με το αγροτικό πετρέλαιο συνεχίζεται απέναντί μας και ο πρωθυπουργός δήλωσε στη ΔΕΘ ότι δεν έχει κάτι να πει. Ήταν όμως λαλίστατος όταν το έταζε προεκλογικά!

Υπάρχουν μεγάλες ζημιές στην παραγωγή και τεράστια απώλεια εισοδήματος, που δεν πρόκειται να καλυφτούν από τα ψίχουλα που δίνει ο ΕΛΓΑ 12 ως 18 μήνες μετά τις ζημιές με ευθύνη όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων. Επιβάλλεται η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

Παλεύουμε και διεκδικούμε κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας επιτρέπουν να βγάζουμε το μεροκάματο για να συνεχίσουμε την καλλιεργητική φροντίδα και παραγωγή, και να ζήσουμε τις οικογένειές μας.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις βάζουν πλάτη στους βιομηχάνους και εμπόρους να αγοράζουν κοψοχρονιά την παραγωγή μας και να την πουλάνε πολλές φορές πιο ακριβά για να κερδοσκοπούν σε βάρος παραγωγών και λαϊκής κατανάλωσης.

Συζητήσαμε και ζητάμε να παρθούν άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση ώστε να εξασφαλιστεί το απαραίτητο εργατικό δυναμικό στα χωράφια για να γίνει συγκομιδή της παραγωγής σε μια σειρά από καλλιέργειες. Με ευθύνη της κυβέρνησης να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή είσοδο, διαμονή, μεταφορά στα χωράφια και εργασία των εργατών γης ώστε να μαζευτεί η παραγωγή και να μην υπάρχουν κίνδυνοι για κανέναν.

Να καταργηθεί εδώ και τώρα το απαράδεκτο χαράτσι των 100 ευρώ ανά άτομο για μετακλητούς εργάτες και τα 70 ευρώ που παίρνει ο δικηγόρος για να καταθέσει τα απαραίτητα έγγραφα.

Να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος, που κάτω από την πίεση του κινήματος η κυβέρνηση το απέσυρε μόνο για ένα χρόνο. Κανένας αγρότης και κτηνοτρόφος να μην πληρώσει τέλος επιτηδεύματος, αλλά ούτε και το χαράτσι σε λογιστές και ΔΟΥ για την αναστολή του φετινού τέλους επιτηδεύματος, που με το “έτσι θέλω” επιβάλλει η κυβέρνηση.

Αύξηση εδώ και τώρα του αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ και να καλυφθούν οι ασφαλιστικές εισφορές του ΕΦΚΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό για όσο διαρκεί η πανδημία που πλήττει το εισόδημά μας.

Καμιά κατάσχεση και πλειστηριασμός χωραφιού και σπιτιού το ίδιο διάστημα, καμιά διακοπή ρεύματος και νερού όπως έχει δρομολογήσει η ΔΕΗ.

“Κούρεμα” των αγροτικών χρεών, ιδιαίτερα τα δάνεια για τα οποία έχει αποπληρωθεί δύο και τρεις φορές το αρχικό κεφάλαιο, με τα πανωτόκια να θεωρούνται πληρωτέα.

Να παρθούν μέτρα για τον περιορισμό των κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού που παρουσιάστηκαν και να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι».

«Προσλήψεις εδώ και τώρα»

Η ανακοίνωση καταλήγει ως εξής: «Η κυβέρνηση μπροστά στο νέο κύμα της πανδημίας δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο, όχι μόνο προστασίας, αλλά και θωράκισης της δημόσιας υγείας. Απαιτούμε εδώ και τώρα να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, να δημιουργηθούν νέες ΜΕΘ, να γίνει επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας, και να στελεχωθούν τα Κέντρα Υγείας στην ύπαιθρο με το ανθρώπινο δυναμικό και μηχανήματα.

Απαιτούμε επίσης την προστασία των παιδιών μας στα σχολεία. Μέτρα που θα τα προστατεύουν όπως και τις οικογένειές τους από την πανδημία και δε θα γίνουν πηγή μόλυνσης για όλους: Δεκαπέντε μαθητές το ανώτερο σε κάθε τμήμα, μέτρα για την ασφαλή μεταφορά τους στα σχολεία και ιδιαίτερα στην ύπαιθρο για να μην στοιβάζονται σαν σαρδέλες σε αυτοκίνητα και λεωφορεία.

Η κυβέρνηση προχώρησε στον χουντικής έμπνευσης νόμο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων και συγκεντρώσεων, που στόχο έχει να χτυπηθεί η δράση του λαϊκού κινήματος, να τρομοκρατηθούμε, να φοβηθούμε, να μην αγωνιζόμαστε ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της. Μας φοβούνται, “φωτογραφίζουν” με κυρώσεις τα αγροτικά μπλόκα σε κάθε περιοχή και στην επικράτεια της χώρας. Έχουμε και τη θέληση και την εμπειρία να αντιμετωπίσουμε αυτό το αυταρχικό, αντιδημοκρατικό τερατούργημα της κυβέρνησης. Σε κοινή δράση με το εργατικό και λαϊκό κίνημα, είμαστε πεπεισμένοι ότι ο νόμος θα παραμείνει στα χαρτιά και στα συρτάρια. Δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να συμμορφωθούμε».

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια