Ναυάγιο με πρόσφυγες και μετανάστες ανοιχτά της Κρήτης: Συνεχίζονται οι έρευνες – Νεκρά δυο παιδιά και μια γυναίκα

Κρήτη
Ναυάγιο με πρόσφυγες και μετανάστες ανοιχτά της Κρήτης: Συνεχίζονται οι έρευνες – Νεκρά δυο παιδιά και μια γυναίκα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

57 άτομα έχουν διασωθεί ως τώρα

Σε εξέλιξη είναι και σήμερα μεγάλη επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, 12 ναυτικά μίλια ανατολικά της Κρήτης, για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων, μετά τη βύθιση σκάφους, πιθανότατα θαλαμηγού, που μετέφερε άγνωστο αριθμό μεταναστών και προσφύγων. Έως τώρα έχουν διασωθεί 57 άτομα, ενώ έχουν ανασυρθεί τρεις σοροί, μίας γυναίκας και δύο παιδιών.

Οι σοροί και 19 διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Σητείας από ένα παραπλέον πλοίο και ένα ναυαγοσωστικό σκάφος του λιμενικού, ενώ οι υπόλοιποι διασωθέντες μετέβησαν στην Κάρπαθο.

Στο σημείο των ερευνών βρίσκονται πέντε παραπλέοντα πλοία, ένα πλοίο ανοιχτής θαλάσσης και ένα περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος, ένα ελικόπτερο super puma και αεροσκάφος του λιμενικού.

Το σκάφος που μετέφερε τους μετανάστες και πρόσφυγες δεν έχει γίνει γνωστό από που ξεκίνησε και ποιος ήταν ο προορισμός του.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, αμέσως μόλις ενημερώθηκε χθες για το συμβάν, βρέθηκε στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης όπου και έδωσε εντολή να διατεθεί κάθε πρόσφορο μέσο στην περιοχή για την επιχείρηση.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΚΡΗΤΗ TV στον Νομό Λασιθίου, Νίκο Πετάση, μεγάλη ήταν η κινητοποίηση από τις 10:30 από το ΕΚΑΒ Κρήτης προκειμένου να παραληφθούν εφόσον χρειαστεί οι ναυαγοί πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι περισυνελλέγησαν  από το σκάφη του λιμενικού και τα παραπλέοντα πλοία χτες αργά το βράδυ.

Γύρω στις 1:30 στο Λιμάνι της Σητείας έφθασαν τρία ασθενοφόρα από Ιεράπετρα Τζερμιάδο και Άγιο Νικόλαο και προστέθηκαν στα 2 ασθενοφόρα της Σητείας αναμένοντας του ναυαγούς.

Γύρω στις 3:30 το πλωτό ναυαγοσωστικό ΝΓ515 μετέφερε τους πρώτους ναυαγούς και επέστρεψε ανοιχτά της Σητείας για να παραλάβει από εμπορικό πλοίο τους υπόλοιπους καθώς εκείνο δεν μπορούσε να προσεγγίσει το λιμάνι της Σητείας.

Η αποβίβαση των μεταναστών ολοκληρώθηκε στις 5 και 30 με τον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών να συμπληρώνεται και από 3 σορούς, μια γυναίκας και δυο παιδιών.

Συνολικά , στο λιμάνι της Σητείας μεταφέρθηκαν 19 ναυαγοί και οι 3 σοροί ενώ οι υπόλοιποι ναυαγοί μεταφέρθηκαν στην Κάρπαθο.

Στο λιμάνι της Σητείας τους προσφέρθηκε αρχικά ένα κοντέινερ για να περάσουν την νύχτα, ενώ ένας από τους διασωθέντες παρουσίασε αναπνευστικά προβλήματα (χαμηλό σημείο κορεσμού) και διακομίστηκε για τις πρώτες βοήθειες στο Νοσοκομείο Σητείας.

Σε επιφυλακή παρέμεναν οι άνθρωποι του ΕΚΑΒ και σε περίπτωση που χρειάζονταν θα έστελναν ακόμα 3  ασθενοφόρα από το Ηράκλειο στην Σητεία.

Υπενθυμίζεται πως ώρες αγωνίας εκτυλίχθηκαν χθες το βράδυ βορειοανατολικά της Σητείας, όπου στήθηκε μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης του Λιμενικού Σώματος, με επίκεντρο σκάφος με μετανάστες και πρόσφυγες, το οποίο εντοπίστηκε βυθισμένο σε μια απόσταση περί τα 15 μίλια ανοιχτά από το Παλαίκαστρο.

Οι Αρχές ρίχτηκαν με ζήλο στην προσπάθεια έρευνας και διάσωσης, δίνοντας μάχη με τον χρόνο αλλά και με τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή, έχοντας φυσικά και τη δυσκολία του σκότους.

Είναι ενδεικτικό πως στο σημείο όπου ήταν σε εξέλιξη η μεγάλη επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος έπνεαν ισχυροί άνεμοι έντασης 7 μποφόρ, δυσχεραίνοντας το έργο της διάσωσης.

Ο συναγερμός στο Λιμενικό Σώμα σήμανε όταν κάποιος από τους επιβαίνοντες τηλεφώνησε μέσω του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112, αναφέροντας ότι επιβαίνει σε σκάφος με άλλα άτομα, το οποίο βρίσκεται σε δυσχερή θέση.

Από την πρώτη στιγμή δόθηκε εντολή από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (ΕΚΣΕΔ), που είχε το συντονισμό της επιχείρησης, να πλεύσουν προς το σημείο τόσο σκάφος του Λιμεναρχείου Σητείας όσο και το ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμεναρχείου Αγίου Νικολάου που κρίνεται ιδιαίτερα κατάλληλο για τέτοιες επιχειρήσεις, ενώ κινητοποιήθηκε και σκάφος του Λιμενικού από την Κάρπαθο.

Πέρα από τα σκάφη του Λιμενικού, στο σημείο έσπευσαν και πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, μεταξύ των οποίων μία φρεγάτα που βρισκόταν σχετικά κοντά στην περιοχή, καθώς επίσης ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Συνάμα ζητήθηκε συνδρομή από τα παραπλέοντα εμπορικά πλοία και σκάφη για τον εντοπισμό και τη διάσωση των επιβαινόντων του σκάφους, με σαφείς φυσικά προειδοποιήσεις για τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν ανοιχτά του Παλαίκαστρου Σητείας.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News