Σχολεία στην Κρήτη: Αλαλούμ με μάσκες και παγούρια – Αντιδράσεις από τους γονείς

Κρήτη
Σχολεία στην Κρήτη: Αλαλούμ με μάσκες και παγούρια – Αντιδράσεις από τους γονείς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι μάσκες για... γίγαντες και οι ανέτοιμες αίθουσες

Αλαλούμ έχει προκύψει τα τελευταία 24ωρα με αρκετά θέματα «αιχμής» στα σχολεία του νησιού, παρά την μεγάλη προσπάθεια των αρμόδιων αρχών να διανέμουν τα υλικά που προβλέπονται στους μαθητές.

Η πρεμιέρα της σχολικής χρονιάς εξελίσσονταν σε γενικές γραμμές χωρίς σημαντικά ζητήματα, με τοπικές αντιδράσεις και προβλήματα στην διανομή μασκών και παγουριών, πριν το πραγματικά απογοητευτικό και ανησυχητικό περιστατικό βίας στα Χανιά.

Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Γιώργο Τρούλη, παρατηρήθηκε αρκετά μεγάλο ποσοστό «αποχής» μαθητών, αρκετοί γονείς αποφάσισαν δηλαδή να μην στείλουν τα παιδιά τους στα σχολεία.

Παράλληλα, σημαντικό είναι το ζήτημα που έχει προκύψει με τις σχολικές καθαρίστριες, καθώς όπως είχε αποκαλύψει η Πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστριών Ηρακλείου, Στέλλα Φοδελιανάκη, πολλές καθαρίστριες έμαθαν σε ποιο σχολείο θα πάνε την Πέμπτη και την Παρασκευή, λίγα 24ωρα πριν την επίσημη έναρξη. Το στοιχείο επιβεβαιώνει και ο κ. Τρούλης, ιδιαίτερα στον Νομό Λασιθίου, εκεί όπου οι σχολικές καθαρίστριες είναι λιγότερες από όσες χρειάζεται.

Άφαντα τα παγούρια

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε πολλά σχολεία του Λασιθίου αλλά και του Ηρακλείου, παρατηρήθηκε πως δεν είχαν φτάσει τα πολυδιαφημισμένα παγούρια. Αναφορικά με τις μάσκες, δυσάρεστη ήταν η έκπληξη σε γονείς και μαθητές διαφόρων σχολείων, καθώς παρατηρήθηκε πως το μέγεθος των μασκών ήταν μεγάλο ακόμα και για ενήλικες, πόσω μάλλον για τους μαθητές, καθώς κάλυπτε όλο το πρόσωπο των μικρών παιδιών.

Χαρακτηριστικές οι εικόνες από πολίτες:

Αντιδράσεις στον Δήμο Χερσονήσου

Αντιδράσεις από μερίδα γονέων για τις μάσκες στα παιδιά αλλά και για τις σχολικές καθαρίστριες υπήρξαν στο Δημοτικό Σχολείο Γουρνών, ενώ σύμφωνα με τον κ. Τρούλη παρατηρήθηκε αρκετά μεγάλη αποχή στο συγκεκριμένο σχολείο. Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Παιδείας Χερσονήσου, κ. Ζαχαριουδάκη, στο εν λόγω σχολείο υπήρξαν αντιδράσεις και ψήφισμα διαμαρτυρίας από τους γονείς για την απαραίτητη χρήση μασκών από τα παιδιά στις σχολικές αίθουσες και για την έλλειψη σχολικών καθαριστριών.

Οι γονείς των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Κοκκίνη Χάνι, του Δημοτικού Σχολείου Γουβών και του Δημοτικού Σχολείου Γουρνών του Δ. Χερσονήσου, μάλιστα, εξέδωσαν ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία πραγματοποίησαν κινητοποίηση στο Δήμο Χερσονήσου, προκειμένου να εκφράσουν την έντονη ανησυχία τους σχετικά με τις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν στα σχολεία, για την ασφαλή φοίτηση των παιδιών εν καιρώ πανδημίας και την απαίτηση να γίνουν άμεσα κινήσεις από όλους τους αρμόδιους για την επίλυση των προβλημάτων, όπως αυτό της καθαριότητας στις αίθουσες.

«Στη συζήτηση με τον αντιδήμαρχο παιδείας εκφράστηκε από την πλευρά του κατανόηση της αγωνίας των γονέων και επίγνωση των προβλημάτων. Υποσχέθηκε να πιέσει προς την κυβέρνηση για την επίλυσή τους, ωστόσο δεν δεσμεύτηκε σε κάτι συγκεκριμένο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Άγνωστο παραμένει το πότε θα παραδοθεί η δεύτερη μάσκα στους μαθητές της χώρας, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο θα γίνει εκ νέου ο διαγωνισμός.

Κενά εκπαιδευτικών

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Τρούλης είχε κάνει λόγο χτες στο neakriti.gr για σημαντικές ελλείψεις εκπαιδευτικών σε όλους τους Νομούς του νησιού μας.

Όπως διευκρινίζει, τα κενά είναι δυναμικά και αναμένεται να αυξηθούν, εννοώντας πως θα προστεθούν επιπλέον κενά από εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα κενά σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών ειδική αγωγής αλλά και αυτών που ανήκουν στις ζώνες εκπαιδευτικής προτεραιότητας για αλλοδαπά παιδιά (τμήματα υποδοχής) έχουν εξής:

  • 4000 ελλείψεις πανελλαδικά
  • 350 κενά στο Ηράκλειο, χωρίς να έχουν προστεθεί οι ευπαθείς ομάδες
  • 300 κενά στα Χανιά μαζί με τις ευπαθείς ομάδες
  • 190 κενά στο Ρέθυμνο συν περίπου 50 από ευπαθείς ομάδες
  • 150 κενά στο Λασίθι συν περίπου 10 από ευπαθείς ομάδες

Για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στο Ηράκλειο, σύμφωνα με τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, Μανώλης Μπελαδάκη, 19.530 μαθητές των δημοτικών σχολείων της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου και 3.300 μαθητές νηπιαγωγείων επέστρεψαν από τις καλοκαιρινές τους διακοπές, ενώ 3.056 είναι τα «πρωτάκια» στα Δημοτικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το σύνολο των σχολείων έχει στελεχωθεί ενώ γονείς και μαθητές τήρησαν τα μέτρα.

Όπως αναφέρει, τα κενά που εντοπίζονται αυτή την στιγμή στην Πρωτοβάθμια του Ηρακλείου, είναι περίπου 150 και εστιάζονται περισσότερο στην ολοήμερη εκπαίδευση.

Τέλος, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Παιδείας Χερσονήσου, κ. Ζαχαριουδάκη, για το ζήτημα που έχει προκύψει με το νηπιαγωγείο Γουρνών που παραμένει κλειστό, η αίθουσα προκατ θα εγκατασταθεί στο σχολείο στις 24 Σεπτεμβρίου από 1η Οκτωβρίου θα ξεκινήσουν τα μαθήματα.

Αναστάτωση για κρούσμα κορωνοϊού σε εκπαιδευτικό

Ανάστατοι οι γονείς του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βουτών Ηρακλείου όπου όπως υποστηρίζουν διαπιστώθηκε κρούσμα κορωνοϊού τα προηγούμενα 24ωρα, ενώ σύμφωνα με τον κ. Τρούλη ο αγιασμός στο εν λόγω σχολείο πραγματοποιήθηκε κανονικά σήμερα.

Η Δ/νση Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης παραπέμπει το θέμα στον υπεύθυνο διαχείρισης covid-19 που έχει οριστεί για κάθε σχολείο.

Απαράδεκτο περιστατικό βίας γονέα εναντίον εκπαιδευτικού

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Σύλλογο διδασκόντων του 2ου Γυμνασίου Ελευθερίου Βενιζέλου, υπήρξε περιστατικό βίας στην είσοδο του σχολείου όταν μαθητής, συνοδευόμενος από τον πατέρα του, πήγε να μπει στο σχολείο χωρίς να φοράει μάσκα.

Σε παρότρυνση εκπαιδευτικού για να φορέσει το παιδί την μάσκα, ο γονέας αντέδρασε χτυπώντας τον με αποτέλεσμα να βρεθεί στο νοσοκομείο για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Η ανακοίνωση:

«Ο Σύλλογος διδασκόντων του 2ου Γυμνασίου Ελευθερίου Βενιζέλου σήμερα 14/09/2020 καταγγέλει και καταδικάζει την αναίτια και βίαιη σωματική και λεκτική επίθεση γονέα εναντίον συναδέλφου του σχολείου μας , η οποία έλαβε χώρα στον αύλειο χώρο κατά την προσέλευση των μαθητών για τον αγιασμό.

Συνεπεία του άνωθεν συμβάντος, ο συνάδελφος μετέβη στο νοσοκομείο για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Το γεγονός συνέβη λόγω της άρνησης του γονέα να συμμορφωθεί προς τις αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Ο σύλλογος διδασκόντων του σχολείου μας δε θα ανεχθεί τέτοιες βίαιες συμπεριφορές και θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να προστατέψει τα μέλη του με κάθε νόμιμο και δίκαιο μέσο».(Φωτογραφίες Κώστας Βλαντάκης) 

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News