Κρήτη

«Φρέσκο» χρήμα στους αγρότες της Κρήτης και όχι άλλα... λόγια

Επίθεση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξαπολύει μέσω της εφημερίδας «Νέα Κρήτη» ο τομεάρχης Αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης

Να αφήσει τα επικοινωνιακά κόλπα και να στηρίξει με “φρέσκο” χρήμα τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Κρήτης και της υπόλοιπης Ελλάδας καλεί μέσω της “Ν.Κ.” τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, ο προηγούμενος υπουργός και νυν τομεάρχης Αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης, εκφράζοντας την ανησυχία του για τον χειμώνα που έρχεται.

«Θα είναι πολύ δύσκολος ο χειμώνας αυτός για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους», όπως λέει, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην Κρήτη, ενώ κατηγορεί τον κ. Βορίδη ότι, ενώ έχει δώσει «πραγματικό» χρήμα μόνο στους ανθοπαραγωγούς, βγαίνει κάθε τόσο και λιγάκι και κάνει επικοινωνιακού τύπου ανακοινώσεις, χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα για τα αγροτικά νοικοκυριά που κυριολεκτικά δοκιμάζονται!

«Μόνο οι ανθοπαραγωγοί έχουν πάρει χρήματα. Παρακολουθώ τα δελτία Τύπου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και βλέπω ότι, όταν μιλάνε για πληρωμές, είναι πληρωμές οι οποίες είναι προγραμματισμένες, ή αφορούν την εξόφληση υπολοίπου παραγωγών. Δεν έχει δοθεί “φρέσκο” χρήμα στους παραγωγούς. Και όλα αυτά είναι για επικοινωνιακούς λόγους. Αλλά ξέρετε κάτι; Η επικοινωνία δε φτάνει πια. Γιατί ο κόσμος βιώνει στο πετσί του τα προβλήματα επιβίωσης», δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο Σταύρος Αραχωβίτης.

Μάλιστα, όπως είπε, ακόμα και τη δυνατότητα που είχε η κυβέρνηση να καταβάλει την προκαταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης μέσα στον Αύγουστο, δεν την αξιοποίησε.

«Όλα τα προηγούμενα χρόνια, και το έχουμε καθιερώσει από το 2016, δίνεται από 20 Οκτωβρίου και πριν την 28η Οκτωβρίου. Πάντα. Δε νομίζω φέτος, που υπάρχει ιδιαίτερη ανάγκη για προκαταβολή, να μη δοθεί στο διάστημα αυτό. Αυτό θα είναι τραγικό πια. Υπήρχε η συζήτηση και η δυνατότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δοθεί η προκαταβολή ακόμα και τον Αύγουστο. Δεν αξιοποιήθηκε αυτό»...

Μάχη για τις επιδοτήσεις

Τι γίνεται όμως με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το διάστημα από το 2021 και μετά;

«Φαίνεται πως, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, το χειρότερο σενάριο που ήταν και η μείωση του προϋπολογισμού, το γλιτώσαμε. Από ’κει και πέρα, όμως, υπάρχουν και άλλα σενάρια που είναι ακόμα στο γκρίζο, όπως είναι η εξωτερική σύγκλιση. Ένα από τα βασικά σημεία, στο οποίο ως προηγούμενη κυβέρνηση είχαμε δώσει ιδιαίτερες μάχες, ήταν να μην προχωρήσουμε σε εξωτερική σύγκλιση, με τις χώρες οι οποίες εμφανίζουν ότι έχουν επιδοτήσεις κάτω από τον μέσο στρεμματικό όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και γιατί επιμένω στον όρο “στρεμματικό”; Γιατί, αν συγκρίνουμε τις επιδοτήσεις ανά μονάδες έκτασης, πράγματι η Ελλάδα έχει πάνω από τον μέσο όρο. Αν συγκρίνουμε όμως με βάση την ανά εκμετάλλευση επιδότηση, η Ελλάδα είναι πολύ κάτω απ’ όλες τις χώρες και είναι ουραγός σε αυτό. Άρα, εμείς είχαμε στρέψει τη συζήτηση στο να συζητάμε για την ανά εκμετάλλευση ενίσχυση, που είναι οι μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη στήριξης και όχι με βάση το στρέμμα. Αυτή, δυστυχώς, η σημερινή κυβέρνηση δεν αξιοποίησε αυτές τις συμμαχίες που είχε αναπτύξει και δε συνέχισε να καλλιεργεί αυτό το επιχείρημα, παρόλο που δεν το άλλαξε γιατί είδε πως δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς», σύμφωνα με όσα δήλωσε στην εφημερίδα μας ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης.

“Σωσίβιο” ο αγροτικός τομέας

Αναφορικά με τον ρόλο του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας σε σχέση με την πανδημία, με δεδομένο μάλιστα ότι η χώρα αποδείχτηκε από τον τουρισμό εντελώς ξεκρέμαστη, ο Σταύρος Αραχωβίτης ήταν ξεκάθαρος: «Ο πρωτογενής τομέας άντεξε περισσότερο από τον τουρισμό. Ο τουρισμός αποδείχτηκε ιδιαίτερα εύθραυστος. Πάντα το ξέραμε και το λέγαμε ότι πρέπει να διαφοροποιηθούμε. Και ιδιαίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας το έλεγε και συνεχίζει να το λέει: Ότι πρέπει να διαμορφώσουμε ένα μοντέλο παραγωγικό που να μη σχετίζεται μόνο στον τουρισμό. Ωστόσο, και ο πρωτογενής τομέας - όπως καλά ξέρει η Κρήτη - δεν άντεξε τόσο όσο θα θέλαμε»...

«Δείτε το ελαιόλαδο»

Στο σημείο αυτό, ο τομεάρχης Αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ φέρνει ως παράδειγμα το ελαιόλαδο.

«Από τον Σεπτέμβριο του 2019 η τιμή του έχει κατρακυλήσει. Έχει χάσει τουλάχιστον 1 ευρώ ανά κιλό στο έξτρα παρθένο. Είχε τα προβλήματά της η ελαιοκαλλιέργεια και στην Κρήτη, όπως και σε ολόκληρη τη χώρα με τον δάκο, με το γλοιοσπόριο κ.λπ., τα οποία οι κλιματικές συνθήκες τα επηρέασαν. Ωστόσο, η τιμή κράταγε. Τον Σεπτέμβριο όμως είχαμε κατάρρευση και της τιμής. Και φέτος που προβλέπεται και χαμηλή χρονιά συν χαμηλή τιμή, σε συνδυασμό και με το κενό που άφησε ο τουρισμός, προβλέπεται πραγματικά ένας πολύ δύσκολος χειμώνας»...

«Να ληφθούν έκτακτα μέτρα»

Ο Σταύρος Αραχωβίτης καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει στη λήψη έκτακτων μέτρων.

«Είναι έκτακτες καταστάσεις και έκτακτα πρέπει να είναι τα μέτρα. Και για την ελαιοκομία να πούμε ότι, όταν δεν είχαμε ακόμα την κατάρρευση, αλλά είχαμε προβλήματα λόγω των καιρικών συνθηκών, είχαμε συζητήσει με τον τότε επίτροπο, τον Χόγκαν, για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να ενισχύσουμε την ελαιοκομία. Και τα συμπεράσματα αυτών των συζητήσεων τα είχε στείλει ο ίδιος ο Χόγκαν με επιστολή που εκδόθηκε στις 27 Ιουλίου του 2019, δηλαδή λίγες μέρες μετά τις εκλογές. Και ο κ. Βορίδης από τις 27 Ιουλίου πέρυσι έχει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να βοηθήσει τους ελαιοπαραγωγούς. Αλλά ακόμα δεν έχει κάνει κάτι τέτοιο και δεν έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να κάνει κάτι στην ελαιοκομία».

Ο πρώην υπουργός εκφράζει όμως και τη διαφωνία του με τις διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί μέχρι σήμερα μέσα από την περίφημη επιτροπή και τον φάκελο για τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης.

«Εγώ πάντα διαφωνούσα με τη σύσταση επιτροπών. Έχουμε άξιους επιστήμονες παντού. Όμως έχουμε τις υπηρεσίες και άξιους γεωπόνους και στον ΕΛΓΑ, στο υπουργείο και στα ιδρύματα του πρώην ΕΘΙΑΓΕ. Έχουμε δομές που μπορούσαν άμεσα να τεκμηριώσουν ό,τι θέλουμε. Δε χρειαζόταν να προχωρήσουμε σε άλλες χρονοβόρες διαδικασίες»...

Καινοτομία - Η Κρήτη να προηγηθεί στις νέες τεχνολογίες

Σε ό,τι αφορά την ψηφιακή γεωργία και τις νέες τεχνολογίες στη γεωργία, η Κρήτη θα μπορούσε να προηγηθεί, σύμφωνα με τον Σταύρο Αραχωβίτη.

«Τόσο οι υποδομές στα θερμοκήπια, όσο και η ανάγκη να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή, που πρώτα χτυπάει την Κρήτη, επιβάλλουν οι νέες τεχνολογίες, η ψηφιακή γεωργία, οι καινοτομίες κ.λπ. να ξεκινήσουν από την Κρήτη. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί λόγω της λειψυδρίας, όσο και οι ανάγκες από την αυξημένη παραγωγή στο νησί μάς ωθούν να εφαρμόσουμε τις νέες τεχνολογίες και πειραματικά και πρωτοπόρα. Υπάρχει όμως και ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα. Άλλωστε, το νησί έχει εξαιρετικά ινστιτούτα, που μπορούν να βοηθήσουν».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια