Άνοιγμα σχολείων στην «σκιά» του κορωνοϊού – Πρωτόγνωρα τα μέτρα προφύλαξης

Κρήτη
Άνοιγμα σχολείων στην «σκιά» του κορωνοϊού – Πρωτόγνωρα τα μέτρα προφύλαξης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάσκες, απολυμαντικά και… παγουρίνα

Μια ιδιαίτερη χρονιά ξεκινάει από σήμερα για τα σχολεία της Κρήτης και όλης της χώρας, μιας και μαθητές και εκπαιδευτικοί θα ζήσουν πρωτόγνωρες καταστάσεις λόγω του κορωνοϊού και της προφύλαξης από αυτόν. Μάσκες, απολυμαντικά, παγουρίνα, σχολαστικό καθαρισμό χεριών και εξοπλισμού και συχνός αερισμός αιθουσών είναι τα βασικά κομμάτια που συνθέτουν την εικόνα της νέας σχολικής χρονιάς, που αρχίζει από σήμερα Δευτέρα.

Το μέτρο που έχει βρεθεί καιρό τώρα στο επίκεντρο είναι αυτό της χρήσης μάσκας από παιδιά και εργαζόμενους στον χώρο του σχολείου, με τους επιστήμονες και τους αρμόδιους υπουργούς να επαναλαμβάνουν την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητά του. Η χρήση μάσκας, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα πρόληψης, προκρίθηκε από τους ειδικούς ως “όπλο” ενάντια στη διασπορά του ιού, δεδομένου ότι ήταν πολύ σημαντική η συνέχιση της λειτουργίας των σχολείων. Από το υπουργείο Παιδείας έχει τονιστεί ότι ένα ικανό χρονικό διάστημα θα αφιερωθεί (ανάλογα και τις ηλικίες των μαθητών) στην εκπαίδευση για τη σωστή χρήση της μάσκας και γενικότερα στην τήρηση των μέτρων πρόληψης της διάδοσης του ιού. Επίσης, κατά την πρώτη ημέρα στο σχολείο αναμένεται να διανεμηθούν, όπου έχουν ήδη φτάσει, οι μάσκες που προορίζονται για τους μαθητές και τις μαθήτριες. Ιδιαίτερα για τα δημοτικά, προβλέπεται και η διανομή των ατομικών δοχείων νερού (παγουριών) ανά μαθητή.

Ωστόσο, δεν ανοίγουν σήμερα όλα τα σχολεία, καθώς στο Ηράκλειο σε κάποια παραρτήματα νηπιαγωγείων δε θα χτυπήσει το κουδούνι λόγω της τριήμερης αναστολής λειτουργίας παραρτημάτων των νηπιαγωγείων που λειτουργούν σε αίθουσες δημοτικών σχολείων.

Συγκεκριμένα, ο Δήμος Ηρακλείου ενημερώνει τους γονείς ότι, μετά από αίτημα της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου και κατόπιν επικοινωνίας του αρμόδιου αντιδημάρχου Νίκου Αγγελάκη με το υπουργείο Παιδείας, η έναρξη της σχολικής χρονιάς στα παραρτήματα των νηπιαγωγείων που στεγάζονται σε αίθουσες δημοτικών σχολείων αναστέλλεται για τρεις ημέρες. Αιτία το γεγονός ότι δεν έχει παραλειφθεί ακόμα ο απαραίτητος εξοπλισμός για την ορθή και εύρυθμη λειτουργία τους.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα παραρτήματα των:

23ου-41ου Ν/γείου Ηρακλείου που λειτουργεί στο 30ό Δημοτικό Σχολείο. 30ού-45ου Ν/γείου Ηρακλείου που λειτουργεί στο 28ο Δημοτικό Σχολείο. 69ου Ν/γείου Ηρακλείου που λειτουργεί στο 2ο Δημοτικό Σχολείο. 71ου Ν/γείου Ηρακλείου που λειτουργεί στο 45ο Δημοτικό Σχολείο. 74ου Ν/γείου Ηρακλείου που λειτουργεί στο 15ο Δημοτικό Σχολείο. 75ου-63ου Ν/γείου Ηρακλείου που λειτουργεί στο 52ο Δημοτικό Σχολείο. 65ου Ν/γείου Ηρακλείου που λειτουργεί στο 48ο Δημοτικό Σχολείο. 58ου Ν/γείου Ηρακλείου που λειτουργεί στο 8ο Δημοτικό Σχολείο.

Τονίζεται ότι η τριήμερη αναστολή αφορά στα παραρτήματα και μόνο των παραπάνω αναφερθέντων νηπιαγωγείων και όχι στις κεντρικές μονάδες τους.

Προσωρινή αναστολή λειτουργίας 

Την έγκαιρη τοποθέτηση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών στα αγγλόφωνα και ελληνόφωνα τμήματα του Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας Ηρακλείου ζητά, με επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας Ηρακλείου, Άννα Ψωμά.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι ολόκληρος ο ελληνόφωνος και αγγλόφωνος πρωτοβάθμιος κύκλος (νηπιαγωγείο και δημοτικό), καθώς και ο αγγλόφωνος δευτεροβάθμιος κύκλος (γυμνάσιο και λύκειο) του Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας Ηρακλείου ξεκινάει τη χρονιά με προσωρινή αναστολή λειτουργίας. Ο λόγος γι’ αυτή την «εξοργιστική κατάσταση», όπως αναφέρεται, είναι ότι «από ολιγωρία, ισχνό συντονισμό ή κακό προγραμματισμό έως και σήμερα δεν έχουν τοποθετηθεί στο σχολείο οι εκπαιδευτικοί».

Οι γονείς ζητούν να γίνουν άμεσα όλες οι αναγκαίες διοικητικές ενέργειες από τους υπευθύνους του υπουργείου Παιδείας, ώστε να μην παραταθεί περισσότερο η αγωνία και η ταλαιπωρία των παιδιών, που ήδη μετρούν τόσους μήνες μακριά από το σχολικό περιβάλλον.

Καταγγελίες ΟΛΜΕ

Την ίδια ώρα, την απουσία στοιχειώδους προγραμματισμού, την παντελή έλλειψη σχεδιασμού και την αδιαφορία για την αντιμετώπιση μιας τόσο κρίσιμης κατάστασης από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας καταγγείλει με ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ, τονίζοντας πως το υπουργείο Παιδείας δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στη μοναδική - στην πραγματικότητα - υποχρέωση που ανέλαβε και αυτή μάλιστα μέσα από τις παλινωδίες της υπουργού, να εφοδιάσει δηλαδή έγκαιρα τα σχολεία με μάσκες για τους μαθητές.

Παράλληλα, η Ομάδα Γυναικών Ηρακλείου της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) καταγγέλλει την κυβέρνηση καθώς, όπως λέει, «δεν παίρνει τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλιστεί η λειτουργία των σχολείων, ώστε να προστατεύεται η υγεία και η ασφάλεια των παιδιών μας, αλλά και τα μορφωτικά τους δικαιώματα».

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Γονέων του Δήμου Χερσονήσου εκφράζουν από την πλευρά τους την ανησυχία τους για το άνοιγμα των σχολείων σήμερα, το οποίο τελικά συνοδεύτηκε, όπως λένε, «από ένα και μοναδικό μέτρο προστασίας για την υγεία των παιδιών μας, την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης».

Οι ίδιοι προσθέτουν πως «το γεγονός ότι δεν έγινε καμία αναφορά σε τμήματα με μικρό αριθμό μαθητών, σε προσλήψεις εκπαιδευτικών, ώστε να τα στελεχώσουν, σε εύρεση νέων χώρων κατάλληλων για μάθημα, σε πρόσληψη μόνιμου επαρκούς προσωπικού καθαριότητας και σε δωρεάν παροχή υγειονομικού υλικού υπό την ευθύνη του κράτους, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση για μια ακόμα φορά προτάσσει την ατομική ευθύνη για να κρύψει τις τεράστιες κρατικές ευθύνες και παλινωδίες στην προστασία των μαθητών-εκπαιδευτικών και γονιών από την πανδημία του COVID-19», ενώ καλούν όλους του Συλλόγους Γονέων του Δήμου να διεκδικήσουν την άμεση επίλυση των σοβαρών προβλημάτων των σχολείων.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Όλα θα είναι έτοιμα»

«Όλα θα είναι έτοιμα», τόνισε αναφερόμενος στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, από τη ΔΕΘ χθες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που παρέχει σε μαθητές και εκπαιδευτικούς δωρεάν μάσκες», ανέφερε.

Για τα παγούρια είπε ότι η χρήση τους είναι διττή: «Τόσο για την προστασία, όσο και για το περιβάλλον», ενώ πρόσθεσε πως «η μάσκα είναι το καλύτερο μέτρο για να προστατευτούμε, σύμφωνα με τους ειδικούς. Ζητώ, λοιπόν, απ’ όλους να συμμορφωθούν με αυτό το μέτρο. Τα παιδιά μπορεί να μεταφέρουν τον ιό στο σπίτι: στους γονείς και τους παππούδες».

Την ίδια ώρα, αναφορικά με το θέμα των αιθουσών τόνισε πως «ήταν αδύνατον να δημιουργήσουμε πρόσθετες τάξεις, ώστε να μοιράσουμε τα παιδιά, ή να επεκτείνουμε το ωράριο του σχολείου», καταλήγοντας ότι «είναι δεδομένο πως θα υπάρξουν κρούσματα στα σχολεία».

ΕΤΟΙΜΟΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΟΡΟΠΕΔΙΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Παραδόθηκαν στα σχολεία όλα τα υγειονομικά μέσα προστασίας

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η δημοτική Αρχή Οροπεδίου μερίμνησε χωρίς καμία καθυστέρηση και παρά τις ασφυκτικές πιέσεις του χρόνου, ώστε όλες οι σχολικές μονάδες του Οροπεδίου Λασιθίου (Γυμνάσιο, Λύκειο, Δημοτικό, Βρεφονηπιακός Σταθμός, Νηπιαγωγεία) να είναι εφοδιασμένες με τα απαραίτητα μέσα που χρειάζονται μαθητές και διδάσκοντες κατά του κορωνοϊού, και έτοιμες καθ’ όλα να υποδεχτούν μικρούς και μεγάλους σήμερα.

Ο αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Δημήτρης Τζιράκης παρέλαβε και διένειμε ανά σχολική μονάδα/τμήμα αυτόματες συσκευές αντισηπτικού και αφροσάπουνου για κάθε τάξη, για κάθε διάδρομο, για τους χώρους υγιεινής και για κάθε γραφείο διδασκόντων/διευθυντών, απολυμαντικά σε υγρή αλλά και αεριούχο μορφή για απολυμάνσεις, δύο πλενόμενες μάσκες για κάθε παιδί και μάσκα για τους εκπαιδευτικούς, αυτόματες συσκευές χαρτιού ατομικής υγιεινής, και, φυσικά, ατομικά αντισηπτικά για να έχει κάθε παιδί ξεχωριστά στο θρανίο του!

Αναλυτικά, ο Δήμος προμηθεύτηκε και διένειμε τα κάτωθι: 400 υφασμάτινες μάσκες (προσαρμοσμένες για παιδιά/εφήβους και διδάσκοντες), 169 ατομικά αντισηπτικά, 62 συσκευές αντισηπτικού (επιτοίχιες αλλά και επιτραπέζιες και επιδαπέδιες για όλες τις εισόδους) και 16 συσκευές χειροπετσέτας, αφροσάπουνου και αντισηπτικού αυτόματης λειτουργίας.

Απουσία για τους μαθητές χωρίς μάσκα

Σύμφωνα πάντως με τις αναλυτικές οδηγίες, στην περίπτωση που κάποιος μαθητής δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του ως προς την υποχρεωτική χρήση μάσκας (μη ιατρικής ή ιατρικής/χειρουργικής), δε θα του επιτρέπεται η είσοδος στη σχολική τάξη και λαμβάνει απουσία.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Παιδείας, ωστόσο, στις μικρές ηλικίες (4-10 χρονών) θα υπάρχει κάποια ευελιξία και επιείκεια στις περιπτώσεις μη χρήσης μάσκας. Όπως έχει επανειλημμένως τονιστεί από την ηγεσία του υπουργείου, στους μαθητές του νηπιαγωγείου και των τριών πρώτων τάξεων του δημοτικού θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση και εξοικείωση με την ενδεδειγμένη χρήση μάσκας.

Σημειώνεται ότι η ΚΥΑ έχει ισχύ έως τις 30 Οκτωβρίου 2020.

Πού είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική στις εξής περιπτώσεις:

α) Σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων,

β) Στους εξωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων όταν υπάρχει συνωστισμός, όπως ενδεικτικά κατά την προσέλευση και αποχώρηση από τη σχολική μονάδα, καθώς και στην περίπτωση συνωστισμού σε κυλικεία εξωτερικού χώρου,

γ) Στα μέσα μεταφοράς μαθητών,

δ) Κατά την περίοδο προσαρμογής στο νηπιαγωγείο, από υγιή, σταθερό συνοδό (γονέα, κηδεμόνα ή άλλο πρόσωπο).

Δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια του φαγητού και κατά τη διάρκεια της γυμναστικής/άθλησης.

Ευχές για την έναρξη της νέας χρονιάς

Μηνύματα και ευχές για τη φετινή σχολική χρονιά στέλνουν φορείς του τόπου. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής ν. Ηρακλείου, γραμματέας Κ.Ο. Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου, ευχόμενος «καλή σχολική χρονιά με υγεία και επιτυχίες», τονίζει μεταξύ άλλων: «Στεκόμαστε δίπλα στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, όπως το έχουμε πράξει μέχρι σήμερα. Θα ασκήσουμε σκληρή κριτική στα λάθη και τις παραλείψεις της κυβέρνησης. Θα προτείνουμε λύσεις και θα διατυπώσουμε προτάσεις ως υπεύθυνη αντιπολίτευση. Θα σταθούμε δίπλα στην εκπαιδευτική κοινότητα με αποφασιστικότητα, με σχέδιο και με προοπτική».

Ευχές σε όλη τη μαθητική κοινότητα για δημιουργική πορεία στη γνώση, δύναμη και αντοχή στο «εξαιρετικά σημαντικό έργο τους» απευθύνει στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός.

«Εύχομαι σε κάθε μαθήτρια και μαθητή μία εποικοδομητική και συναρπαστική σχολική χρονιά, και σε κάθε εκπαιδευτικό, γονέα και κηδεμόνα καλή δύναμη και υπομονή, ώστε να ανταπεξέλθετε στο δύσκολο αλλά πολύ σημαντικό έργο σας. Από την πλευρά μας, ως δημοτική Αρχή έχουμε ήδη ολοκληρώσει ένα μεγάλο κύκλο έργων, εργασιών, συντηρήσεων, επισκευών και εξοπλισμού σε σχολεία του Δήμου μας, ώστε να υποδεχτούν τους μαθητές υπό τις βέλτιστες δυνατές συνθήκες», τόνισε ο δήμαρχος Ιεράπετρας, Θεοδόσιος Καλαντζάκης.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News