Κρήτη

1 εκατ. ευρώ για τους "θησαυρούς" της Κρήτης προκειμένου να ενταχθούν στην UNESCO

Ενιαία ανάδειξη των τριών ενταγμένων στα προγράμματα της UNESCO τόπων, των Λευκών Ορέων-φαράγγι της Σαμαριάς ως Απόθεμα της Βιόσφαιρας, του Ψηλορείτη και της Σητείας ως Γεωπάρκα

Την ένταξη στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Κρήτης ενός συνόλου δράσεων συμβατικής και ψηφιακής προβολής, καθώς και σήμανσης των περιοχών UNESCO Κρήτης υπέγραψε χθες ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Συνολικά 1.000.680 ευρώ θα διατεθούν για την ενιαία ανάδειξη των τριών φυσικών τόπων της Κρήτης που είναι ενταγμένοι στα προγράμματα της UNESCO.

Πρόκειται για τα Λευκά Όρη-φαράγγι της Σαμαριάς ως Απόθεμα της Βιόσφαιρας και τον Ψηλορείτη και τη Σητεία ως Γεωπάρκα. Αξίζει να σημειωθεί ιδιαίτερα ότι το έργο λαμβάνει υπόψη του και τις διαδικασίες για την ένταξη των Αστερουσίων ως Απόθεμα της Βιόσφαιρας, που έχει ήδη δρομολογηθεί, καθώς επίσης και της Σπιναλόγκας και των Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων του νησιού στην Παγκόσμια Κληρονομιά, του Οργανισμού αυτού του ΟΗΕ, οι οποίες είναι σε εξέλιξη.

Το έργο χωρίζεται σε 4 βασικές κατηγορίες δράσεων:

Α) Συμβατική σήμανση: Ειδικότερα, θα τοποθετηθούν σύγχρονες καλαίσθητες πινακίδες ενημέρωσης και πληροφόρησης, καθώς και τα αναγκαία σημεία πληροφόρησης και ενημέρωσης σε επιλεγμένα σημεία των περιοχών.

Β) Ψηφιακές εφαρμογές: Αφορά ένα σύνολο ψηφιακών καινοτόμων εφαρμογών που θα προβάλουν τις περιοχές UNESCO της Κρήτης σε όλο τον πλανήτη.

Γ) Καμπάνια προβολής στα διεθνή ΜΜΕ και ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και συμμετοχή σε έκθεση τουρισμού παγκόσμιας εμβέλειας.

Δ) Επιπλέον θα εκπονηθεί μία σειρά μελετών και οδηγιών για τη δημιουργία προδιαγραφών για τις περιοχές UNESCO, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: Προδιαγραφές για έξυπνα παγκάκια, προδιαγραφές για layout και πινακίδες σήμανσης, οδηγό εφαρμογής branding, καθώς και της εταιρικής ταυτότητας των τριών περιοχών, και οδηγό προδιαγραφών για σημεία απόθεσης απορριμμάτων στις περιοχές UNESCO. Η δράση αυτή εντάσσεται στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση της Περιφέρειας Κρήτης για τις περιοχές UNESCO του νησιού συνολικού προϋπολογισμού περίπου 10 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της οποίας έχουν ήδη προγραμματιστεί σειρά άλλων παρεμβάσεων, όπως έργα ύδρευσης για την εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων των περιοχών αυτών, έργα πολιτικής προστασίας και παρεμβάσεις ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος και του φυσικού περιβάλλοντος.

 

Αστερούσια, Σπιναλόγκα και Ανάκτορα στο επίκεντρο

 

Ταυτόχρονα, το έργο που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας στο πλαίσιο της δημιουργίας μίας ενιαίας ταυτότητας για τις περιοχές UNESCO της Κρήτης λαμβάνει υπόψη του και τις διαδικασίες για την ένταξη των Αστερουσίων ως Απόθεμα της Βιόσφαιρας (ήδη δρομολογημένη) και της Σπιναλόγκας και των Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων στην Παγκόσμια Κληρονομιά, οι οποίες είναι σε εξέλιξη.

Στη χθεσινή υπογραφή της ένταξης του έργου στην Περιφέρεια από τον Σταύρο Αρναουτάκη παρόντες ήταν και τα μέλη της ομάδας έργου της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης για τις περιοχές UNESCO της Κρήτης και συγκεκριμένα η Μαρία Κασσωτάκη, προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, ο Δημήτρης Μιχελογιάννης, ειδικός σύμβουλος του περιφερειάρχη, ο Δημήτρης Παττακός, διευθυντής τον ΑΚΚΟΜ-Ψηλορείτη, και ο Νίκος Ζωγραφάκης, διευθυντής του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης που θα υλοποιήσει τη δράση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια