Για Ηράκλειο και Χανιά παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα

Κρήτη
Για Ηράκλειο και Χανιά παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για ποιες περιοχές θα εξακολουθούν να υφίστανται τα περιοριστικά μέτρα

Διατηρούνται τα περιοριστικά  μέτρα σε Ηράκλειο , Χανιά και στις υπόλοιπες επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές ενώ άρση των ειδικών μέτρων για Πάρο και Αντίπαρο από τα ξημερώματα της ερχόμενης Τρίτης, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, παρουσία της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως, του επίκουρου Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκα Μαγιορκίνη αλλά και της κ. Βάνας Παπαευαγγέλου, Καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ.

 Νίκος Χαρδαλιάς: Παράταση των μέτρων που ισχύουν στην Αττική, στην Κρήτη, στην Αν. Μακεδονία, τη Λάρισα, την Κέρκυρα, την Καρδίτσα, τη Ρόδο, τη Σαντορίνη και την Κω -Η κατάσταση επαναξιολογείται κάθε τριήμερο - 

Την δημιουργία μιας ομάδας διαχείρισης, που θα υποστηρίζει σε καθημερινή βάση, κατά το πρώτο διάστημα, τους περιφερειακούς διευθυντές υγείας και τους διευθυντές εκπαίδευσης στη διαχείριση τυχόν κρουσμάτων κορονοϊού στα σχολεία, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Κατά την σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως ενόψει του ανοίγματος των σχολείων τη Δευτέρα, θα συγκροτηθεί μια "task force", με τη σύμπραξη των υπουργείων Υγείας και Παιδείας, της Πολιτικής Προστασία και του ΕΟΔΥ, η επικοινωνία με την οποία θα είναι δυνατή από τη Δευτέρα το πρωί στις 9, είτε μέσω τηλεφώνου στα 2131510984, 985 και 986 είτε μέσω email στη διεύθυνση [email protected].

Παράλληλα, ο κ.Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι αίρονται τα περιοριστικά μέτρα σε Πάρο και Αντίπαρο. «Η επιδημιολογική εικόνα στην Πάρο και την Αντίπαρο έχει βελτιωθεί σημαντικά», τόνισε. Έτσι, από τα ξημερώματα της Τρίτης 15 Σεπτεμβρίου, το καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων παύει να ισχύει για τα νησιά αυτά, τα οποία πλέον φεύγουν από το καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων και εντάσσονται στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια τους κατοίκους της Πάρου και της Αντιπάρου για τη συνεργασία τους, την επιμονή και την υπομονή τους. Αντιμέτωποι με μια δύσκολη κατάσταση, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, τήρησαν με συνέπεια τα μέτρα και βγαίνουν νικητές. Να γνωρίζουν ότι πέρα και πάνω από οτιδήποτε άλλο, οι όποιες αποφάσεις μας είχαν ως στόχο αποκλειστικά και μόνο την δική τους προστασία».

Ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι οι αποφάσεις βασίστηκαν, όχι μόνο στα πραγματικά ενεργά κρούσματα στα δύο αυτά νησιά, αλλά και στα θετικά κρούσματα, που η ιχνηλάτησή τους μαζικά, είχε αναφορά σε διακοπές ή πρόσφατο ταξίδι στα νησιά αυτά. «Και οι αποφάσεις μας», πρόσθεσε, «είχαν ως μοναδικό, απόλυτο γνώμονα την αντιμετώπιση του αυξημένου ιικού φορτίου στις περιοχές αυτές, και πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο, τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, χωρίς εκπτώσεις για οποιονδήποτε, με καθαρά επιστημονικά στοιχεία και μακριά από ανυπόστατες φήμες και αβάσιμες συνωμοσιολογικού χαρακτήρα, δήθεν πληροφορίες. Η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι μια δυναμική διαδικασία. Καθημερινά, από την πρώτη ημέρα της πανδημίας, παρακολουθούμε τις εξελίξεις και προχωράμε στη λήψη των αναγκαίων μέτρων για να περιορίσουμε τη διάδοση του ιού, να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία».

 Ο κ.Χαρδαλιάς επισήμανε ακόμη, ότι από σήμερα τέθηκαν σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων η Πέλλα, η Πιερία, η Ημαθία και το Κιλκίς, δηλαδή με την εφαρμογή των παρακάτω μέτρων:

 - Υποχρεωτική χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

 - Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης.

- Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης.

- Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

- Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς α' βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

«Απευθύνουμε έκκληση στους κατοίκους των περιοχών αυτών, να τηρήσουν πιστά τα μέτρα», ανέφερε ο κ.Χαρδαλιάς. «Η κατάσταση είναι κρίσιμη, καθώς έχει εντοπιστεί μέχρι τώρα τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων, με πολλαπλές στενές επαφές, από μόλις μια συρροή, τα οποία και χωροταξικά βρίσκονται διάσπαρτα στις περιοχές αυτές. Η εφαρμογή των μέτρων είναι ο μόνος τρόπος για να μην υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη διασπορά του ιού. Και είμαστε σίγουροι ότι οι κάτοικοι των περιοχών αυτών θα βρεθούν στο πλευρό μας, πολύτιμοι σύμμαχοι στη μάχη αυτή. Η κατάσταση, επαναλαμβάνω, είναι κρίσιμη στην περιοχή». 

 Σχετικά με τις υπόλοιπες περιοχές που βρίσκονται σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων, δηλαδή τη Λέσβο, τη Ζάκυνθο, τη Μύκονο, τη Χαλκιδική, τα Χανιά και το Ηράκλειο Κρήτης, το καθεστώς αυτό παρατείνεται, όπως επισήμανε ο υφυπουργός: «Σε κάθε περίπτωση, ανά τριήμερο, αξιολογούμε την πορεία κάθε περιοχής και εφόσον κριθεί ασφαλές, μπορεί να οριστικοποιηθεί η όποια άρση του καθεστώτος αυτού. 

Όσον αφορά τις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, τα μέτρα που ισχύουν σε αυτές, δηλαδή η απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί και το ανώτατο όριο 50 ατόμων για τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, παρατείνονται. 

«Υπενθυμίζω», είπε ο υφυπουργός, «ότι στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές ανήκουν οι Περιφέρειες Αττικής, Κρήτης και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Κέρκυρας και Καρδίτσας, καθώς και οι δήμοι Σαντορίνης, Βόλου, Ρόδου, Κω». 

Στη συνέχεια, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση εξασφάλισε την αγορά 200.000 τεμαχίων ταχείας εξέτασης αντιγόνων κορονοϊού (Covid-19 Rapid Test), τα οποία θα χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τις οδηγίες των επιστημόνων της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, τόσο στην καθημερινή κλινική πράξη, όσο και για τη διερεύνηση επιδημιών. «Η πρώτη εφαρμογή τους» διευκρίνισε, θα είναι γι' αυτή τη συνθήκη διπλής κρίσης που αντιμετωπίζουμε στη Μυτιλήνη, όπου συνδυάζεται μια τοπική επιδημία σε έναν ευάλωτο πληθυσμό, μαζί με μια φυσική καταστροφή. Η αγορά καλύφθηκε από δωρεά του κ. Θανάση Μαρτίνου, ύψους 1.000.000 ευρώ και οργανώθηκε αερογέφυρα με ειδική ναυλωμένη πτήση της Aegean, που αναμένεται να προσγειωθεί σήμερα, αρχικά στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης και ακολούθως στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην Αθήνα.

Τέλος, ο υφυπουργός επανέλαβε για ακόμη μια φορά, ότι δεν υπάρχει περίπτωση lockdown, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά: «Το σημαντικότερο είναι ο καθένας μας να κάνει ό,τι πρέπει».

Νίκη Κεραμέως 

-Επιστρέφουμε στα θρανία- μαθαίνουμε ασφαλείς. 

Το μήνυμα πως επιστρέφουμε στα θρανία τηρώντας τα μέτρα, ακούγοντας τους καθηγητές, ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών, έστειλε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση για την εξέλιξη της Covid-19 στην Ελλάδα, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, τον επίκουρο καθηγητή του τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκα Μαγιορκίνη και την καθηγήτρια λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Ανακοίνωσε ότι προωθείται νέα νομοθετική ρύθμιση αναφορικά με τις αρμοδιότητες για την αναστολή λειτουργίας τμήματος ή σχολικής μονάδας. Όπως ενημέρωσε η κ. Κεραμέως, η απόφαση θα λαμβάνεται από τον αρμόδιο διευθυντή Εκπαίδευσης μετά από εισήγηση του διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας περιφερειακής ενότητας, πάντοτε σε εφαρμογή του ισχύοντος πρωτοκόλλου.

Αναφερόμενη στην πρωτοβουλία για θέσπιση ομάδα κρούσης μεταξύ υπουργείου Υγείας, Παιδείας, της Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ, τόνισε ότι κρίνεται αναγκαία ώστε να υπάρξει κεντρική διαχείριση και καθοδήγηση κατά την πρώτη αυτή περίοδο που θα είναι πιο απαιτητική.

Επιπλέον, επανέλαβε ότι έχει δημιουργηθεί από το υπουργείο Παιδείας η ιστοσελίδα «Μαθαίνουμε ασφαλείς». 

Προσδιόρισε πως οι προτεραιότητες είναι δύο, αφενός να δημιουργήσουμε όσο πιο απρόσκοπτα γίνεται την εκπαιδευτική διαδικασία, αφετέρου να προστατεύσουμε την πολύτιμη υγεία των μαθητών, των εκπαιδευτικών, των οικογενειών.

Τονίζοντας πως πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, αναγνώρισε πως ασφαλώς και θα χρειαστεί να κλείσουν τμήματα, να κλείσουν ενδεχομένως σχολεία.

Βάνα Παπαευαγγέλου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ

-Όσοι εμφανίσουν συμπτώματα το σαββατοκύριακο θα πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι τους και να ενημερώσουν  την σχολική μονάδα.

-Αν ένας μαθητής που είναι στο σχολείο εμφανίσει συμπτώματα κοροωνοϊού θα πρέπει να γίνει άμεση επικοινωνία με την οικογένεια και το παιδί θα απομονωθεί σε ειδικό αεριζόμενο χώρο μακριά από τα παιδιά και με μάσκα. Το προσωπικό θα πρέπει να κάνει χρήση πιο εξειδικευμένου εξοπλισμού.

Εν αναμονή του αποτελέσματος από το τεστ το παιδί θα μείνει σπίτι του και το σχολείο θα συνεχίσει κανονικά την λειτουργία του. Αν μέλος του προσωπικού εμφανίσει στο σχολείο συμπτώματα θα πρέπει είτε να αποχωρήσει είτε να μείνει στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο μέχρι να τον παραλάβει κάποιος οικείος του. Θα επισκεφθεί τον γιατρό. Το σχολείο και πάλι θα συνεχίσει κανονικά την λειτουργία του μέχρι να βγει το τεστ. 

Στο σχολείο θα μπορεί να επιστρέψει αν βγει θετικό το τεστ είτε είναι μαθητής είτε ενήλικος μετά την πάροδο 10 ημερών.

Όσον αφορά στις στενές επαφές και μιλάμε για μαθητή τότε θα μιλάμε για όλους τους μαθητές του σχολείου. Στην περίπτωση εκπαιδευτικού όλη η τάξη. Αν είναι σε Γυμνάσιο ή Λύκειο μιλάμε για περισσότερους μαθητές αφού διδάσκουν σε πολλά τμήματα.

Όλοι αυτοί θα πρέπει να απομακρυνθούν από το σχολείο και θα μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο μετά από 14 ημέρες.

Αν έχουμε δυο κρούσματα στο ίδιο σχολείο εκεί ο υπεύθυνος θα πρέπει να ενημερώσει όλο το σχολείο. Θα πρέπει να ενισχυθούν τα μέτρα και ανάλογα με τα αποτελέσματα θα αποφασισθεί αν θα πρέπει να γίνουν τεστ και σε άλλα άτομα.

 Γκίκας Μαγιορκίνης: Ανησυχούμε από την αύξηση των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων.

«Σε πλήρη αντίθεση με την προηγούμενη εβδομάδα, παρατηρείται αύξηση στον ημερήσιο απολογισμό κρουσμάτων στην Ελλάδα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ, που έφτασε τις 52 προκαλεί ανησυχία», ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της Covid-19 στη χώρα.

Οι πολλαπλές συρροές κρουσμάτων με τοπικό χαρακτήρα είναι ενδεικτικές γεγονότων υπερμετάδοσης, είπε, και για ακόμα μια φορά επεσήμανε ότι ο ιός μπορεί να ανατρέψει την εικόνα της πανδημίας από τη μία ημέρα στην άλλη, με γεγονότα υπερμετάδοσης, όπως έχει διαπιστωθεί και σε άλλα κράτη του εξωτερικού, για παράδειγμα στα εργοστάσια παραγωγής κρέατος στη Γερμανία.

Σήμερα ανακοινώθηκαν 287 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 43 συνδέονται με γνωστές συρροές και 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 12.734, εκ των οποίων το 55.4% άνδρες.

2340 (18.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 5601 (44.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

52 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 11 (21.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 169 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 300 θανάτους συνολικά στη χώρα. 111 (37.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News