Κρήτη

Κορωνοϊός: Τις 2 μονάδες έφτασε ο δείκτης Rt - Ποιος ο δείκτης μεταδοτικότητας του ιού στην Κρήτη

Μεγαλύτερο δείκτη μεταδοτικότητας του κορωνοϊού παρουσιάζει το Ρέθυμνο

Ξεπερνά τις 2 μονάδες ο δείκτης μεταδοτικότητας στη Στερεά Ελλάδα, με τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα να «εκτοξεύονται» στα 372.

Σύμφωνα με στατιστική μελέτη του Αγρονόμου Τοπογράφου Μηχανικού του Ε.Μ.Π. Νίκου Καρδούλα που αφορά στον δείκτη μεταδοτικότητας Rt *, παρατηρείται ρεκόρ στο Νομό Τρικάλων.

Στη μελέτη που ακολουθεί παρουσιάζονται τα στοιχεία που αφορούν περιστατικά κορωνοϊού, με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί από τον ΕΟΔΥ από την 1η Ιουλίου έως τις 9 Σεπτεμβρίου.

Ο δείκτης Rt στην Ελλάδα στις 9 Σεπτεμβρίου εκτιμάται ότι είναι 0.95, γεγονός που σημαίνει ότι η επιδημία διατηρείται, ενώ διαπιστώνεται ότι ο Rt έχει υπερβεί και την τιμή του στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου.

Στο 0,63 η Κρήτη

Στον παρακάτω πίνακα αποτυπώνονται σε πίνακα το σύνολο των εγχώριων κρουσμάτων, τα εγχώρια κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους και ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt ανά Νομό της χώρας μας, στο χρονικό διάστημα των 71 ημερών της παρούσας μελέτης.

Όπως φαίνεται ο νομός Τρικάλων έχει τη μεγαλύτερη δυναμική στη μετάδοση του κορωνοϊού με δείκτη Rt 2,41 και ακολουθούν ο νομός Φθιώτιδας με 1,98, ο νομός Βοιωτίας με 1,73 και ο νομός Λέσβου με 1,66. Είναι εντυπωσιακό πως ο νομός Αττικής βρίσκεται πολύ χαμηλά, μόλις στην 31η θέση με δείκτη κάτω από τη μονάδα και συγκεκριμένα 0,96.

Σε επίπεδο Κρήτης, «πρωτιά» φαί8νεται πως κατέχει το Ρέθυμνο, με 0,99, ακολουθεί το Ηράκλειο με 0,80 και το Λασίθι με 0,69. Στην τελευταία θέση βρίσκεται ο νομός Χανίων με δείκτη Rt μόλις 0,25!

* Σημειώνεται πως ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt θεωρείται ένας κρίσιμος δείκτης για το πώς εξελίσσεται η πανδημία, εκφράζει τον αριθμό των ατόμων που μπορεί να μολύνει ένα κρούσμα παρουσία μέτρων προστασίας σε έναν συγκεκριμένο χρόνο και μπορεί να μεταβάλλεται με τη σταδιακή εισαγωγή ή άρση μέτρων και την αλλαγή συμπεριφοράς του πληθυσμού, κατά πόσο δηλαδή τηρούνται τα μέτρα. Όταν αυτός ο δείκτης αυτός είναι κοντά στη μονάδα σημαίνει ότι η επιδημία διατηρείται και κάθε κρούσμα μπορεί να μολύνει κατά μέσον όρο άλλο ένα άτομο.

(Φωτογραφία αρχείου: Unsplash)

Με πληροφορίες από ethnos.gr

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια