Κρήτη

Λαϊκή Συσπείρωση Ηρακλείου: «Εγκληματική η στάση δημοτικής αρχής και κυβέρνησης απέναντι στα νήπια και τις οικογένειές τους»

Τι αναφέρει σε ανακοίνωση της

Σχετικά με την επιστολή του Δημάρχου Ηρακλείου προς τη Υπουργό Παιδείας που αφορά στην εξαίρεση του Δήμου από τη Δίχρονη Προσχολική Αγωγή, η Λαϊκή Συσπείρωση Ηρακλείου προχώρησε σε ανακοίνωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Πληροφορηθήκαμε από τα …ΜΜΕ ότι ο δήμαρχος Ηρακλείου ζητά από την υπουργό Παιδείας την εξαίρεση του Δήμου από το Πρόγραμμα της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής. Πρόκειται για μια ακόμα πράξη του άθλιου παιχνιδιού μετάθεσης ευθυνών ανάμεσα σε δημοτική αρχή – κυβέρνηση, σχετικά με τα απαιτούμενα μέτρα ώστε να βρει το πρώτο κουδούνι τα νηπιαγωγεία έτοιμα, από πλευράς στέγης, εκπαιδευτικών, προσωπικού καθαριότητας.

Αυτό το παιχνίδι, που αποκάλυπτε και κατάγγελλε η «Λαϊκή Συσπείρωση», επιδίωκε να αρπάξει τη συναίνεση γονιών και εκπαιδευτικών στην εξαίρεση του Δήμου από την Προσχολική Αγωγή, στη βάση της λογικής των «τετελεσμένων», της λογικής ότι «πιο υπεύθυνο είναι να μην πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα παρά να πραγματοποιηθεί με ελλείψεις». Ο δήμος προσπαθεί να δείξει την κυβέρνηση ως μοναδική υπαίτια για μια πολιτική με την οποία συμφωνεί και υλοποιεί μέχρι κεραίας, ενώ το υπουργείο ζητά να βρεθεί προσωρινή «λύση», στοιβάζοντας νήπια σε αποθήκες, αίθουσες εκδηλώσεων και βιβλιοθήκες!

Από τις 32 αναγκαίες αίθουσες, έχει γίνει διαγωνισμός μόλις για τις 22 από την ΚΤΥΠ και ο δήμος είχε αναλάβει την εγκατάσταση 10. Αυτή τη στιγμή, ομολογείται ότι μόλις 11 (!) αίθουσες διατίθενται με κατάλληλο εξοπλισμό και χώρους αλλά ακόμα και αυτές με άγνωστο το που θα βρεθεί το αναγκαίο προσωπικό (ελπίζουμε πως δεν θα το «κλέψουν» από άλλες δομές). Με ευθύνη δημοτικής αρχής - κυβέρνησης, εκατοντάδες οικογένειες που τους απαγορεύτηκε να στείλουν τα παιδιά τους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, περιμένοντας την ένταξη του Δήμου στο Πρόγραμμα Προσχολικής Αγωγής, βρίσκονται σήμερα σε αδιέξοδο!

Πολιτικές ευθύνες βαραίνουν διαχρονικά τις κυβερνήσεις που σχεδίασαν την εφαρμογή και υλοποιούν το Πρόγραμμα Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής με σοβαρές ελλείψεις και υποβαθμισμένους όρους.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –των οποίων οι βουλευτές αυτές τις μέρες κόπτονται για την εφαρμογή του Προγράμματος– νομοθέτησε τα γνωστά «προκάτ» σε σχολικές αυλές (που τώρα ονομάστηκαν «οικίσκοι»), αλλά μείωσε και κατά 50 εκ. ευρώ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για ανέγερση σχολείων το 2019, ενώ και η κυβέρνηση ΝΔ έκανε αντίστοιχη μείωση κατά άλλα 50 εκ. ευρώ το 2020.

Από καιρό η «Λαϊκή Συσπείρωση» απαιτούσε «Εδώ και τώρα να βρεθεί λύση από δημοτική αρχή και κυβέρνηση, με ενοικίαση αιθουσών και επίταξη χώρων δημοτικών και άλλων δημόσιων υπηρεσιών!

Κανένα νήπιο εκτός δομών, εδώ και τώρα γενναία χρηματοδότηση από το κράτος για κάλυψη όλων των αναγκών της εκπαιδευτικής διαδικασίας!»

Η δημοτική αρχή, αντί -από την πρώτη στιγμή- να φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, όπου θα μπορούσαν να τοποθετηθούν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι αλλά και οι μαζικοί φορείς γονέων και εκπαιδευτικών, προτίμησε -δίνοντας βάση στα λεγόμενα της κεντρικής διοίκησης- να κάνει ενημερωτικές συσκέψεις και να ψάχνει μπαλώματα, με όσους συμφωνούν με τις γενικότερες πολιτικές κατευθύνσεις.

Ζητάμε να συγκληθεί άμεσα το δημοτικό συμβούλιο για να συζητηθούν τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες εκπαιδευτικοί, μαθητές και οι οικογένειές τους με το άνοιγμα των σχολείων, μεταξύ των οποίων και το πρόβλημα της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια