Κρήτη

Σ. Βαρδάκης: «Μέτρα στήριξης για τους αμπελουργούς»

Την στήριξη των αμπελουργών ζητούν δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Αναφορικά με τις χαμηλές τιμές της αγοράς των προϊόντων οινοποιείας, την στήριξη των αμπελουργών, ζητούν με ερώτηση τους, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης και Αραχωβίτης Σταύρος.

Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές στην σχετική ανακοίνωση, αν και η παραγωγή βρίσκεται στο ζενίθ, δυστυχώς παρατηρείται μεγάλη πτώση της τιμής αγοράς των προϊόντων από τα οινοποιεία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η παραγωγή να κρίνεται ασύμφορη, οι αντιδράσεις των παραγωγών, που βλέπουν τους κόπους τους να βαίνουν άκαρποι, να εντείνονται και ο κρητικός αμπελώνας να απειλείται με εγκατάλειψη.

Οι Ενώσεις δεν μπορούν να απορροφήσουν ποσότητες σταφυλιών λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, αν και έχει ζητηθεί άτοκο δάνειο από το κράτος, με αποτέλεσμα οι τιμές του προϊόντος στην αγορά να είναι εξευτελιστικές.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, οι Συνεταιριστικές Ενώσεις Ηρακλείου και Πεζών, προτείνουν την απορρόφηση της φετινής παραγωγής, που υπολογίζεται σε 25.000 τόνους, ζητώντας άτοκη χρηματοδότηση με εγγύηση τις παραγόμενες ποσότητες, βάσει τιμολογίων.

Μάλιστα οι Ενώσεις, προτείνουν τα χρήματα να κατευθυνθούν απευθείας στους παραγωγούς, ώστε να διασφαλιστεί η διαδικασία.

Μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στη λήψη ουσιαστικών μέτρων στήριξης για τους αμπελουργούς, ενώ το πρόγραμμα της απόσταξης κρίσης δεν θα τους ενισχύσει ουσιαστικά. Οι βουλευτές τονίζουν ότι οι χαμηλές τιμές για τους αμπελουργούς καθιστούν ασύμφορη την παραγωγή τους και ότι με μαθηματική ακρίβεια, αν δεν υπάρξει άμεσα λύση θα οδηγηθούμε σε εγκατάλειψη του κρητικού αμπελώνα.

Για τους λόγους αυτούς οι κ.κ. Βαρδάκης και Αραχωβίτης καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να διευκρινίσει αν η κυβέρνηση προτίθεται να στηρίξει τους παραγωγούς και τις συλλογικές οργανώσεις τους, με άτοκη χρηματοδότηση, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς μηχανισμούς. Επιπλέον ζητούν να μάθουν με ποιους τρόπους θα προστατευτούν τα εισοδήματα των αμπελουργών, ώστε οι τιμές των προϊόντων τους να τους επιτρέπουν να επιβιώσουν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια