Αντιδρούν οι Κρητικοί στα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού

Κρήτη
Αντιδρούν οι Κρητικοί στα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με αφορμή το Σχέδιο Νόμου για τη στήριξη των πληττόμενων

Σφοδρή κριτική ασκούν τα σωματεία εργαζομένων εναντίον των μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση στα πλαίσια διατήρησης των θέσεων εργασίας. Η κριτική που εξαπολύουν τα σωματεία εργαζομένων εστιάζεται τόσο στη μη επιδότηση της εργασίας, όσο και στο γεγονός πως η κυβέρνηση δε δίνει λόγο στον εργαζόμενο αλλά στον εργοδότη, ο οποίος πλέον έχει στην ευχέρειά του να διαμορφώσει τις εργασιακές σχέσεις με τον εργαζόμενο όπως τις επιθυμεί.

Συγκεκριμένα, πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι η διατήρηση όσο το δυνατόν περισσότερων θέσεων εργασίας και η ανάσχεση του επερχόμενου κύματος ανεργίας, που θα οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά σε αδυναμία κάλυψης των βασικών βιοτικών αναγκών τους και σε αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους προς εφορία και τράπεζες. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι και η στήριξη των επιχειρήσεων, που είδαν ήδη τα έσοδά τους να συρρικνώνονται δραματικά στην περίοδο της πανδημίας και δεν πρόκειται να αναπληρώσουν τις απώλειες τους επόμενους μήνες.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει και τονίζει σε κάθε τόνο πως η αυτοδυναμία μιας επιχείρησης σημαίνει ταυτόχρονα και την αυτοτελή εισοδηματική κάλυψη των νοικοκυριών. Πολύ απλά, εάν ο εργοδότης έχει ρευστό, έχει και ο εργαζόμενος. Σε αυτό το πλαίσιο, στη Βουλή κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα σχέδιο νόμου που περιλαμβάνει μέτρα και ειδικές διατάξεις για τη στήριξη πληττόμενων από την πανδημία επιχειρήσεων, εργαζομένων και ανέργων. Πρόκειται κυρίως για ήδη εφαρμοζόμενα μέτρα, των οποίων παρατείνεται η χρονική περίοδος εφαρμογής. Υπάρχουν και νέες διατάξεις και ειδικές ρυθμίσεις, οι οποίες έχουν ήδη προαναγγελθεί από τους αρμόδιους υπουργούς και τον πρωθυπουργό.

Εκατοντάδες χιλιάδες ωφελούμενοι

Όλο αυτό το πλέγμα διατάξεων αφορά άμεσα πάνω από 180.000 επιχειρήσεις-εργοδότες, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και μεγάλες ομάδες ανέργων - ιδιαίτερα εποχικών.

Ξεχωρίζουν η επέκταση της αναστολής συμβάσεων εργασίας, η παράταση εφαρμογής του μηχανισμού “Συν-Εργασία” και της περιόδου επιδότησης ανέργων, καθώς και η μείωση του ελάχιστου απαιτούμενου αριθμού ενσήμων για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε εποχικά απασχολούμενους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα.

Αναλυτικά, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου που κατατέθηκε χθες στη Βουλή:

  • Επεκτείνεται και τον Οκτώβριο η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας και καταβολής ειδικής αποζημίωσης (έως 534 ευρώ) για τους εργαζομένους στους κλάδους εστίασης, μεταφορών, τουρισμού, αθλητισμού και πολιτισμού. Όποιοι τεθούν σε αναστολή θα δικαιούνται 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής. Το μέτρο μπορεί να παραταθεί έως το τέλος του έτους με νομοθετική ρύθμιση.
  • Επεκτείνεται μέχρι το τέλος του έτους η χρονική διάρκεια ισχύος του μηχανισμού “Συν-Εργασία” για όλες τις επιχειρήσεις.
  • Παρατείνεται κατά δύο μήνες η επιδότηση ανέργων που η περίοδος επιδότησής τους έληξε τον Ιούνιο, τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο.
  • Μειώνεται από 100 σε 50 ο απαιτούμενος αριθμός ημερών ασφάλισης για τη λήψη επιδόματος ανεργίας από εποχικά εργαζόμενους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα. Με τη ρύθμιση αυτή, χιλιάδες εποχικοί που φέτος εργάστηκαν σε περιορισμένη σεζόν θα μπορέσουν να πάρουν τον χειμώνα το επίδομα ανεργίας (για 3 μήνες και 5 ημέρες).
  • Παρατείνεται μέχρι τέλους του 2020 το νέο έκτακτο πλαίσιο τηλεργασίας που προβλέπει τη δυνατότητα του εργοδότη να επιβάλει μονομερώς εξ αποστάσεως απασχόληση χωρίς να απαιτείται η συναίνεση του εργαζομένου.
  • Θεσπίζεται οικονομική στήριξη καλλιτεχνών, δημιουργών και επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού, καθώς και ξεναγών, με τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ ανά μήνα και για 2 μήνες. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι έχουν λάβει μέχρι τώρα μόνο τα 800 ευρώ της αρχικής αποζημίωσης από το ξέσπασμα της πανδημίας στα μέσα Μαρτίου.
  • Επεκτείνεται έως το τέλος του έτους η δυνατότητα των επιχειρήσεων για υπέρβαση του ανώτατου ορίου υπερωριών χωρίς έγκριση από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ). Σε κάθε περίπτωση, οι εργαζόμενοι θα τις πληρώνονται με τις νόμιμες προσαυξήσεις επί του μισθού τους.
  • Καταβάλλεται επίδομα Χριστουγέννων 2020 που αναλογεί στα διαστήματα των αναστολών των συμβάσεων εργασίας τους σε απασχολούμενους σε επιχειρήσεις-εργοδότες, των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας Αρχής, καθώς και σε επιχειρήσεις-εργοδότες που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται από την πανδημία. Το επίδομα υπολογίζεται επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Προληπτική καραντίνα

Νέα διάταξη θεσπίζεται για την προληπτική καραντίνα. Εργαζόμενος που τίθεται σε προληπτική καραντίνα, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, θα υποχρεούται να αναπληρώνει μετά την επιστροφή στην εργασία του τις μισές εργάσιμες ημέρες και ώρες κατά τις οποίες έμεινε εκτός.

Η αναπλήρωση θα γίνεται με υπερεργασία μίας ώρας ανά ημέρα εκτός του συμβατικού του ωραρίου και εφόσον δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί τηλεργασία. Η αναπλήρωση των ωρών που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της προληπτικής καραντίνας των 7 ή 14 ημερών, η οποία θα αμείβεται και θα ασφαλίζεται κανονικά, θα μπορεί να πραγματοποιηθεί και μετά τις 31 Δεκεμβρίου του 2020.

Γονική άδεια για κορωνοϊό

Νέα ειδική άδεια θεσμοθετείται για εργαζόμενους γονείς παιδιών που θα νοσήσουν από τον κορωνοϊό. Η άδεια θα χρηματοδοτείται από τον εργοδότη και το κράτος. Για τη λήψη της θα απαιτείται ιατρική γνωμάτευση-βεβαίωση, η οποία θα καθορίζει και τη χρονική της διάρκεια.

Τη νέα αυτή ειδική άδεια θα μπορούν να λάβουν οι γονείς παιδιών που θα νοσήσουν από κορωνοϊό, μετά το άνοιγμα των σχολείων. Ο λόγος είναι ότι, αν και δε θα νοσούν οι ίδιοι, δε θα μπορούν για λόγους πρόληψης να πάνε στη δουλειά τους, οπότε θα δικαιούνται τη νέα ειδική άδεια.

Η κοινωνία κρίνει τα μέτρα

Στο πλαίσιο αυτό, η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” αναζήτησε λύσεις ως προς τα μέτρα που επικροτεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Αποδέκτης είναι η κοινωνία και η κοινωνία οφείλει να έχει κάθε λόγο. Η κοινωνία θα υποστεί τα μέτρα και τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι εργοδότες οφείλουν να δώσουν ανοιχτές απαντήσεις με αυταπάρνηση και χωρίς κανένα δισταγμό.

Η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με παραγωγικούς φορείς, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.

Όπως θα διαπιστώσετε, οι απόψεις είναι αντικρουόμενες. Τα συνδικαλιστικά σωματεία εργαζομένων υποστηρίζουν πως τα μέτρα είναι αντιεργασιακά και σίγουρα δεν αποτελούν φάρμακο για την οικονομική κρίση, όπως γεννήθηκε μέσα από την υγειονομική κρίση. Βέβαια, επισημαίνουν πως το μέτρο της μείωσης του αριθμού των ημερών ασφαλιστικής κάλυψης για τη λήψη επιδόματος ανεργίας κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Σε διαφορετική πορεία μιλάει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Μανόλης Κουμαντάκης, ο οποίος κάνει σαφές πως πρέπει να παρθούν περισσότερα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων. Ωστόσο, διατυπώνει με σαφήνεια πως τα μέτρα βοηθούν στη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Όσο εισόδημα χάσει ο εργαζόμενος, θα πρέπει να αναπληρωθεί από το κράτος

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου κ. Νίκος Κοκολάκης εκπροσωπεί μια πολύ μεγάλη μερίδα της κρητικής κοινωνίας. Ένας στους τρεις Κρητικούς εργάζεται στο τουριστικό τοπίο και τα μέτρα αφορούν άμεσα τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, καθώς κατεβαίνει αισθητά ο αριθμός των ημερών ασφάλισης.

«Θέλω να είμαι ειλικρινής. Υπάρχουν μέτρα υπέρ των εργαζομένων. Η επιδότηση ανεργίας ήταν ένα πάγιο αίτημα των εργαζομένων. Ειδικά φέτος που η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη και υπάρχει μείωση της απασχόλησης. Κινείται προς τη θετική κατεύθυνση το μέτρο το οποίο κάνει λόγο για μείωση του αριθμού ημερών ασφάλισης (από 100 στα 50) για τη λήψη επιδόματος ανεργίας. Κινείται προς την πλευρά των εργαζομένων. Από εκεί και πέρα, καταδικάζουμε το μέτρο της προληπτικής καραντίνας. Είναι εξόχως αντι-εργασιακό, όταν ο εργαζόμενος καλείται να εργαστεί με παραπάνω ώρες εργασίας χωρίς να πληρωθεί μετά το τέλος των 14 ημερών όπου ο ίδιος βρίσκεται σε καραντίνα. Είμαστε εναντίον του μέτρου. Είμαστε επίσης εναντίον του μέτρου που σχετίζεται με το δώρο των Χριστουγέννων. Το δώρο των Χριστουγέννων πρέπει να δίνεται επί του ονομαστικού μισθού των εργαζομένων. Το πρόγραμμα “Συν-Εργασία” δεν κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Έχουμε υποστηρίξει πως πρέπει να επιδοτηθεί η απασχόληση. Όσο εισόδημα απωλέσει ο εργαζόμενος, θα πρέπει να αναπληρωθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν στα ξενοδοχεία, πρέπει να τονίσουμε πως όλες οι ειδικότητες πρέπει να επανέλθουν στα βαρέα και ανθυγιεινά. Είναι πρωτόγνωρες οι συνθήκες στα ξενοδοχεία».

«Να επιδοτηθεί η εργασία και όχι η ανεργία»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς, υποστήριξε: «Για εμάς, πρέπει να επιδοτηθεί η εργασία και όχι η ανεργία. Αυτή τη στιγμή επιδοτείται η ανεργία. Εάν γίνει προσπάθεια επιδότησης του συνόλου των απασχολούμενων εργαζομένων, από εκεί και πέρα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, πρέπει να υπάρξει στήριξη των ανέργων. Γιατί πίσω από κάθε άνεργο υπάρχει ένα νοικοκυριό. Εάν θέλουμε να το εξειδικεύσουμε, υπάρχει τότε μια σειρά προτάσεων. Πρέπει να επιδοτηθεί συνολικά η απασχόληση. Είναι προς όφελος της εθνικής οικονομίας, του εργαζομένου και του επιχειρηματία.

Όσον αφορά τα μέτρα, θεωρώ πως υπάρχει μια σωρεία παράνομης υπερεργασίας. Εάν υπάρξει το μέτρο προληπτικής καραντίνας, δε θα γίνονται και έλεγχοι που σχετίζονται με την παράνομη εργασία».

«Κερδοφορία εις βάρος των εργαζομένων»

«Το πολυνομοσχέδιο είναι ένα πολυεργαλείο που αξιοποιείται με σκοπό την εξασφάλιση της κερδοφορίας εις βάρος των εργαζομένων. Αξιοποιώντας την πνδημία, η κυβέρνηση θα περάσει μέτρα που είναι εναντίον των εργαζομένων.

“Πετάει εκτός” τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα. Εργαζόμενοι που έμειναν χωρίς εισόδημα από την αρχή του καλοκαιριού μένουν εκτός. Η κυβέρνηση τιμωρεί όσους νοσήσουν, είτε οι ίδιοι είτε μέλη της οικογένειάς τους, από κορωνοϊό και τους αναγκάζει να δουλεύουν υπερωρίες έστω και 11 ώρες τη μέρα. Η κυβέρνηση δίνει “λευκό πανί” στις επιχειρήσεις, χωρίς να λογοδοτούν στον εργαζόμενο», αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δημόκριτος Σαλούστρος, ενώ συνεχίζει: «Η κυβέρνηση “βάζει χέρι” στο δώρο των Χριστουγέννων. Όλες οι παροχές που δίνει η κυβέρνηση είναι ελάχιστες απέναντι στα πραγματικά προβλήματα του Έλληνα πολίτη. Το ερώτημα είναι πού θα πάνε τα 72 δισ. τα οποία θα παρθούν με σκοπό την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Μανόλης Κουμαντάκης, αναφέρει από την πλευρά του: «Ακόμα δεν έχει ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο, οι διαβουλεύσεις ωστόσο έχουν πραγματοποιηθεί. Έχουν γίνει διαβουλεύσεις με τους φορείς της επιχειρηματικότητας. Είναι αναγκαίο να υπάρξουν αυτά τα μέτρα. Η στήριξη αφορά τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Απευθύνεται σε επιχειρήσεις του άμεσου και έμμεσου τουρισμού και επιπλέον σε κάποιες επιχειρήσεις που χαρακτηρίζονται ως εποχικές. Οι φορείς ζητάνε την επέκταση των μέτρων και το κράτος πλέον ξέρει με τρόπο ξεκάθαρο πώς θα υποστηρίξουν τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Κινείται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά πρέπει να υπάρξει συνολικότερη προσπάθεια, ώστε τα μέτρα να γίνουν πιο αποτελεσματικά και πιο έντονα. Εάν εφαρμοστούν τα συγκεκριμένα μέτρα, τότε θα βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό στη διατήρηση των θέσεων εργασίας».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News