Στη Βουλή η επέκταση του προγράμματος κατ’ οίκον νοσηλείας

Κρήτη
Στη Βουλή η επέκταση του προγράμματος κατ’ οίκον νοσηλείας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας

Την καθολική εφαρμογή του προγράμματος κατ’ οίκον νοσηλείας, ζήτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη, με ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Υγείας και την συνυπογραφή 30 ακόμα βουλευτών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Με το άρθρο 35 του νόμου 4272/2014 (Α’145) προβλέφθηκε η ανάπτυξη και οργάνωση της κατ’ οίκον νοσηλείας από νομικά πρόσωπα δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου που δεν υπάγονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).

Το πρόγραμμα άρχισε να λειτουργεί τον Απρίλιο του 2015, σε πιλοτικό στάδιο και  επεκτάθηκε τον Μάρτιο του 2018 με την ένταξη νέων δομών μέσα από το Πρόγραμμα Κατ’ οίκον Υποστήριξης Ασθενών με Καρκίνο. Το μέτρο κρίθηκε ως εξαιρετικά επιτυχημένο ενώ παράλληλα η αναγκαιότητα και η σημασία του αναδείχθηκε έτι περαιτέρω εν μέσω της πανδημίας του Covid-19.

Ενδεικτικό της σημασίας και της επιτυχίας του παραπάνω προγράμματος είναι ότι π.χ. στην ΠΕ ενότητα Ηρακλείου πραγματοποιούνται ετησίως 2000 επισκέψεις σε χρόνια πάσχοντες ασθενείς. Το ποσοστό αυτό μάλιστα ανταποκρίνεται μόλις στο 10% του συνόλου όσων θα είχαν ανάγκη από ανάλογες υπηρεσίες γεγονός που τεκμηριώνει και την αναγκαιότητα επέκτασης και καθολικής εφαρμογής του προγράμματος.          

Στις σημερινές συνθήκες, δεδομένης τόσο της επιτυχίας του πιλοτικού προγράμματος όσο και τις αυξημένης σημασίας του εν μέσω της πανδημίας, κρίνεται σκόπιμη η άμεση καθολική εφαρμογή του μέτρου της κατ’ οίκον νοσηλείας. Με βάση τα παραπάνω, ο βουλευτής θέτει δύο ερωτήματα στον κ. Υπουργό Υγείας.

1) Σκοπεύει το Υπουργείο να προχωρήσει στην καθολική εφαρμογή, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου 4272/2014, του προγράμματος κατ’ οίκον νοσηλείας;

2) Σε τι ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, δεδομένης της αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού, για να προστατευθούν ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα οι οποίοι πρέπει να απολαμβάνουν τακτικά υπηρεσίες υγείας;»

(Φωτογραφία αρχείου: Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News