Νηπιαγωγείο - Δημοτικό σχολείο Έλους Δήμου Κισσάμου: Γιατί να παραμείνουν εκτός των πινάκων δυσπρόσιτων σχολείων;

Κρήτη
Νηπιαγωγείο - Δημοτικό σχολείο Έλους Δήμου Κισσάμου: Γιατί να παραμείνουν εκτός των πινάκων δυσπρόσιτων σχολείων;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ για την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να παραμείνουν εκτός των πινάκων δυσπρόσιτων σχολείων το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό σχολείο του Έλους της Δ. Ε. Ιναχωρίου του Δήμου Κισσάμου Κρήτης

Σχετικά με την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας που αφορά στον  αποχαρακτηρισμό ως δυσπρόσιτων μιας σειράς σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μεταξύ αυτών το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό σχολείο Έλους της Δ.Ε Ιναχωρίου του Δ. Κισσάμου,  οι βουλευτές του ΚΚΕ Συντυχάκης Μανώλης, Κομνηνάκα Μαρία και Μανωλάκου Διαμάντω κατέθεσαν ερώτηση.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

Για δεύτερη σχολική χρονιά μένουν εκτός των πινάκων δυσπρόσιτων σχολείων το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό σχολείο του Έλους της Δ. Ε. Ιναχωρίου του Δήμου Κισσάμου Κρήτης, μολονότι οι συνθήκες για τις οποίες είχαν χαρακτηριστεί ως δυσπρόσιτα, παραμένουν ως είχαν.

Ειδικότερα, με την Υπουργική απόφαση 64543/Δ1 (ΦΕΚ 2139/Β/3-6-2020) συμπληρώνεταιη απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ (133529/ΓΔ4/7-8-2018) και συνεχίζεται ο αποχαρακτηρισμός ως δυσπρόσιτων μιας σειράς σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πανελλαδικά, όπως και των σχολείων του Έλους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται επιπρόσθετες δυσκολίες στη στελέχωσή τους.

Συγκεκριμένα, το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό σχολείο του Έλους βρίσκονται σε μια εξαιρετικά απομακρυσμένη δυσπρόσιτη, ορεινή περιοχή (που δυσχεραίνει το έργο των εκπαιδευτικών, ιδιαίτερα την χειμερινή περίοδο) και εξυπηρετούν τους μαθητές όλης της Δημοτικής Ενότητας Ιναχωρίου.

Ο χαρακτηρισμός τους ως δυσπρόσιτα σήμαινε ότι δεν μπορούσαν να καταργηθούν οι οργανικές θέσεις των εκπαιδευτικών σε αυτά, οπότε λειτουργούσαν με ολιγομελή τμήματα, έδιναν παραπάνω μόρια ως κίνητρο σε εκπαιδευτικούς -τουλάχιστον στους μόνιμους- για να τα προτιμήσουν και γενικά είχαν ευνοϊκότερες προϋποθέσεις στη λειτουργία τους.

Οι κάτοικοι της περιοχής του Έλους, στην πλειοψηφία τους βιοπαλαιστές αγρότες, γίνονται και με αυτό τον τρόπο αποδέχτες της μείωσης των κρατικών παροχών και των βασικά απαιτούμενων για τη μόρφωση των παιδιών τους. Στην πραγματικότητα, διευκολύνονται νέες καταργήσεις και συγχωνεύσεις, πράγμα που σημαίνει αναγκαστική μετακίνηση των ανήλικων μαθητών αρκετά χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας τους.

Σαν να μην έφταναν τα 25αρια τμήματα μέσα στην πανδημία και οι κουτσουρεμένες προσλήψεις αναπληρωτών, η κυβέρνηση υποβαθμίζει περαιτέρω τη λειτουργία απομακρυσμένων σχολείων.

Η απόφαση να μείνει εκτός των πινάκων δυσπρόσιτων σχολείων το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό σχολείο του Έλους εντάσσεται στο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση που επιβάλλουν κεφάλαιο και ΕΕ., που τόσα χρόνια στήριζαν και στηρίζουν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις. Εντάσσεται στο νομοθετικό οπλοστάσιο και τις πολιτικές κατευθύνσεις που επιβάλλουν περικοπές και στην εκπαίδευση και δίνουν γερό χτύπημα στο παρόν και το μέλλον των παιδιών των λαϊκών οικογενειών.

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

  • Σε ποιες επείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, για τον χαρακτηρισμό ως δυσπρόσιτων σχολείων του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού σχολείου του Έλους της Δ. Ε. Ιναχωρίου του Δήμου Κισσάμου Κρήτης, που αντικειμενικά πληρούν τις προϋποθέσεις.
  • Να δοθεί οριστική λύση για την κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών κενών με μόνιμο προσωπικό - μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στα σχολειά».

(Φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News